İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İhracatta harita genişliyor

ABD'nin dolar kumpası ve yaptırımlarına karşı Türkiye, dış ticarette ağını genişletiyor. Yeni pazarların kapısı çalınıp ihracat çeşitlendirilecek. Üretim ve ihracat için iş ve yatırım ortamının büyümesine destek verilecek. Bu kapsamda teşvik mevzuatı sadeleştirilecek. İhracatı 100 milyon doların altında kalan illerden özellikle genç girişimcileri ihracatçı yapmak için illerde ihracat destek ofisleri kurulacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Ağustos 2018 08:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İhracatta harita genişliyor

Türkiye kur oyunlarına karşı alınan ve alınacak tedbirlerle makroekonomik istikrarını sürdürmede kararlı. Üretim ve ihracat yapısı ile ithalata olan bağımlılığını en aza indirmeyi hedefleyenTürkiye, bu çerçevede iç ve dış ticaret ağlarını da genişletecek. Yeni pazarlara girecek ve mevcut pazarlardaki rekabet gücünü artıracak. İş ve yatırım ortamının büyümesine daha fazla destek verilecek. Bu kapsamda teşvik mevzuatı sadeleşecek.

Türkiye aktif bir üretim, rekabet ve girişimci altyapısını tamamladı. Bu altyapıyı kullanarak mevcut tesisleri teknolojik dönüşümünün yanında, yüksek teknolojili yeni yatırımlarla ihracatın katma değerini daha fazla artırmayı, ithalata olan bağımlılığı azaltarak cari denge iyileştirecek.

İHRACAT DESTEK OFİSLERİ GELİYOR

Mevcut 71 bin 265 olan ihracatçı sayısı 120 binin üzerine çıkacak. İhracatçının yanında olmaya devam edilecek. Bu çerçevede ihracatı 100 milyon doların altında kalan illerden özellikle genç girişimcileri ihracatçı yapmak ve yeni ihracatçılar çıkarmak üzere söz konusu illerde ihracat destek ofisleri kurulacak. Bu kapsamda potansiyel firmaları tespit edilecek.

YURT DIŞINA TÜRK GURME MERKEZLERİNE DESTEK VERİLECEK

Türkiye ticaret merkezlerinin sayısını 40'a çıkaracak. Yurt dışında metropol şehirlerde kurulacak Türk Gurme Merkezleri proje bazlı olarak desteklenecek. Dış ticaretimizde yerel para kullanımını ile ikili ve çok taraflı ticari ilişkiler artacak. Küresel değer zincirindeki yerini güçlendirmek için gerek AB ile gerekse diğer ülkeler ile mevcut ticari anlaşmaları geliştirecek ve yenilerini ekleyecek. Bu kapsamda Gümrük Birliğinin işleyişinin iyileştirilmesi suretiyle Avrupa Birliği ile ticari ve ekonomik ilişkileri en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

31 ÜLKE İLE YATIRIM TEŞVİK ANLAŞMASI YOLDA

Ticaret ve yatırım potansiyeli olan ülkeler ile üst düzey ikili mekanizmalar oluşturulması ve hukuki altyapının tamamlanmasını teminen yakın dönemde 11 ülke ile ticaret ve ekonomik işbirliği anlaşması imzalanacak. Önümüzdeki 5 yılda en az 20 ülkeyle daha yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması hayata geçirilecek.

Yasemin Asan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber