IMF'den 'Kemer sıkın' uyarısı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Haziran 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, Türkiye'deki mali politikaların 2007 yılından sonra enflasyonist baskılara karşı sıkılaştırılması gerektiğini belirterek, Türkiye'de "Yüksek büyümeyi temin etmek gerekiyor. Yeni ve tazelenmiş bir ivmeye ihtiyaç var" dedi.

Bredenkamp, TÜSİAD'ın düzenlediği 'Küresel rekabet içerisinde Türk Ekonomisi Konferansı'nda yaptığı konuşmada Türkiye'de mali disiplin konusunda alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerde bulundu. Bredenkamp, Türkiye'de son beş yılda enflasyonla mücadelenin etkileyici olduğunu ifade edip, Merkez Bankası'nın artık istikrarı sağlamakla beraber enflasyonla mücadeleyi yeniden ve daha güçlü ele alması gerektiğini söyledi. Bredenkamp, Merkez'in yüzde 4 enflasyon beklentisinin özel sektör ce paylaşılmadığını hatırlattı.

Türkiye'de düşük enflasyon düzeyinin yakalanabileceğine dair endişe olduğunu, hatta "Bunu yapmaya değer mi?" diyenler bulunduğunu belirten Bredenkamp, "Ülkeler içi tek haneli enflasyon büyüme için olumlu. Bu, yararını uzun vadede gösterecek. Benzer ülkelerde de bu durum böyle yaşandığı için Türkiye'de de enflasyonun tek haneye düşürülmesi ve daha da aşağıya indirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Yeni hükümete öneriler

Bredenkamp, seçimden sonra iş başına gelecek yeni hükümete de bir dizi öneride bulundu. Yeni dönemde yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme stratejisi oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Bredenkamp, Türkiye'de enflasyonun tek haneye düşürülmesi daha düşük kamu borcu, daha güçlü rezerv, etkili bir vergi yapası, daha esnek bir işgücü piyasası, daha gelişmiş mali piyasalar ve daha rekabetçi ürün piyasalarına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Türkiye'de hâlâ işgücü piyasasına katılımın çok düşük oranlarda seyrettiğine işaret eden Bredenkamp, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede daha fazla yol katedilmesi gerektiğini söyledi. Küresel piyasalarda yakın zamanda yaşanan dalgalanmaların Türk ekonomisinin hassasiyetlerini ortaya çıkardığını dile getiren Bredenkamp, "Özellikle aşırı değerli YTL Türkiye'yi pazardaki dalgalanmaya maruz bırakıyor. Türkiye'nin yükselen piyasalardaki yerini orta seviyelerden üst seviyelere çıkarmak için güçlü politikalar uygulamak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

'Siyasi istikrar şart'

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Ferit Şahenk, "Şimdiye kadar gerçekleştirilen yapısal reformlar sonucu ekonominin temellerinin güçlendirilmesi konusunda ciddi başarı sağlanmıştır. Bu kazanımların daha ileriye taşınması için bu yapısal dönüşüm sürecinin devamı şarttır" dedi.

Ülkemize giren uluslararası sermayede orta ve uzun vadenin ağırlıkta olduğunu belirten Şahenk, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu bize yabancı yatırımcıların orta ve uzun vadede ülkemizle ilgili olumlu beklentilere sahip olduğunu gösteriyor. Ancak bunun devamı yapısal reformların sürdürülmesi ile mümkün olacaktır. AB müzakere süreci de, bu yapısal dönüşümün devamı için önem taşıyor. Ancak tüm bu alanlarda başarının önkoşulu ekonomik ve siyasi istikrarın devamı ve AB üyelik hedefinin korunması olduğunu hatırlatmak isterim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber