Fahri trafik müfettişi maddesinde değişiklik

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, Jandarma Hizmetleri Sınıfında subay olarak görev yapanlar da, fahri trafik müfettişi olabilecek.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Temmuz 2019 16:42, Son Güncelleme : 09 Temmuz 2019 18:33
Fahri trafik müfettişi maddesinde değişiklik

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, Jandarma Hizmetleri Sınıfında subay olarak görev yapanlar da, fahri trafik müfettişi olabilecek.

Yapılan yeni düzenlemeye göre, fahri trafik müfettişi olabilecekler şu şekildedir:

A- 5. maddenin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentlerindeki şartları taşıması gerekmeyenler:

- Trafik sorununun çözümüne yönelik bilimsel araştırma ve çalışma yapanlar
- trafiğe hizmet etmiş olanlar ve
- bulundukları görev, mesleki deneyim ve nitelikleri itibarıyla müfettiş olarak görevlendirilmelerinde yarar görülenler

B- 5. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerindeki şartları taşıması gerekmeyenler:

- Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında görev yapanlar,
- Emniyet Hizmetleri Sınıfında rütbeli olarak görev yapanlar,
- Jandarma Hizmetleri Sınıfında subay olarak görev yapanlar
,
- bu görevleri yaptıktan sonra ayrılanlar ile emekli olanlardan ise

Bu şekilde müfettiş seçilenler eğitime tabi tutulmazlar.

9 Temmuz 2019 tarihli ve 30826 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

İŞTE RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN DÜZENLEME

FAHRİ TRAFİK MÜFETTİŞLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 1/5/1997 tarihli ve 22976 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan "Emniyet Hizmetleri Sınıfında rütbeli olarak görev yapanlar," ibaresinden sonra gelmek üzere "Jandarma Hizmetleri Sınıfında subay olarak görev yapanlar," ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

İŞTE DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDE

Müracaatların Kabulü ve Değerlendirilmesi

Madde 7 - Müracaatların kabulü, gerekli görülmesi halinde ibraz edilen bilgi ve belgelerin incelenmesi, ilgilinin müracaatını yapmış olduğu il valiliğince yapılır.

Kabul edilen dilekçe ve ekleri, soyadı esasına göre bir deftere kaydedilerek dosyada muhafaza edilir. Yapılan inceleme neticesinde durumları Yönetmelik esaslarına uygun olanlar, EK-1'deki liste halinde Bakanlığa gönderilir.

Trafik Hizmetleri Başkanlığınca yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, müfettiş olmasında sakınca görülmeyenler Emniyet Genel Müdürünün teklifi ile İçişleri Bakanının onayına sunulur.

Onay işlemini müteakip, ilgili valiliklerine sonuçları iletilir ve EK-2'de gösterilen "Fahri Trafik Müfettişi Kimlik Belgesi" düzenlenerek verilir.

Trafik sorununun çözümüne yönelik bilimsel araştırma ve çalışma yapanlar ile trafiğe hizmet etmiş olanlar ve bulundukları görev, mesleki deneyim ve nitelikleri itibarıyla müfettiş olarak görevlendirilmelerinde yarar görülenlerden bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (d) bentlerindeki şartlar, Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında görev yapanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfında rütbeli olarak görev yapanlar, Jandarma Hizmetleri Sınıfında subay olarak görev yapanlar, bu görevleri yaptıktan sonra ayrılanlar ile emekli olanlardan ise bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerindeki şartlar aranmaz. Bu şekilde müfettiş seçilenler eğitime tabi tutulmazlar.

Bu işlemlere ilişkin görevler, illerde trafik denetleme birimlerince, merkezde Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Madde 5 - Müfettiş olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

b) En az kırk yaşında olmak,

c)En az yüksekokul mezunu olmak

d) En az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak,

e) Asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak,

f) Müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması,

g) Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak,

h) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber