YÖK'ün KKTC'de üniversitelere önkayıtla öğrenci alımını durdurması, bu kurumları şoke etti.

Haber Giriş : 28 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK), KKTC'de bulunan beş üniversitenin 'önkayıt' ile öğrenci almasını engelleyen kararı, üniversiteleri isyan ettirdi.
Şimdiye kadar var olan uygulamaya göre, ÖSS'de 185 puan barajını aşan tüm öğrenciler, tercih formlarında yazmasalar bile, önkayıtla KKTC'deki üniversitelere girebiliyordu. 20 Temmuz tarihli yeni karara göre ise öğrenciler Kıbrıs'taki üniversitelere de ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecek. KKTC'deki üniversitelerde de (Türkiye'deki üniversitelerde olduğu gibi) kayıtlardan sonra ek yerleştirme yapılacak, ama hâlâ boş kontenjan olursa, bunlara hiçbir biçimde önkayıtla öğrenci alınmayacak.

KKTC Milli Eğitim Bakanı Erbil Akbil, "KKTC'daki öğrencilerin yüzde 70'i önkayıtla yerleşiyor. Bu karar üniversitelerimizin iflası anlamına gelir" dedi.

Talat: Kabul edilemez
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ise, "Türkiye ile tüm protokollerde Kıbrıs'ın üniversiteler ülkesi olması yönünde politikalarüretildi. Karar, tamamen bu politikaya karşıt, kabul edilemez. Sorunun çözüleceği yönünde yanıt aldım" diye konuştu.

'120 bin kişi yanıltıldı'
Yakın Doğu Ü. Rektörü Dr. İ. Suat Günsel: Üniversitemiz hem fiziki hem akademik olarak 20 bin kişilik kapasiteye ulaştı. Çok önemli yatırımlar yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti makamlarından onaylı olarak 18 ilde ofis kiralandı, 120 bin öğrenciye ulaşıldı ve 185 puanı alan herkesin Kıbrıs'ta bir üniversiteye kayıt yapabileceğini vurguladık.

Doğu Akdeniz Ü. Rektörü Prof. Dr. Halil Güven: Bu karar ile geçen yıl KKTC'ye gelen öğrenci sayısının üçte birine bile ulaşamayız. Bu, bu sene en az 50 milyon dolar kaybı demek.

Girne Amerikan Ü. Mütevelli Heyeti Asbaşkanı Serhat Akpınar: Eğitim bakanlığımıza sorulmaksızın bu kararın alınması saygısızlık.

Neden?
KKTC'de YÖK tarafından tanınan beş vakıf üniversitesi bulunuyor. Bu üniversitelerde öğrenim gören yaklaşık 30 bin öğrencinin yüzde 70'i Türkiye'den... KKTC üniversitelere bu yıl da 8 bin öğrenci almaya hazırlanıyordu.

KKTC üniversiteleri, eğitim dilinin İngilizce olması, eğitim ücretlerinin Türkiye'deki özel üniversitelere göre çok düşük olması ve önkayıt kolaylığıyla dikkat çekti. KKTC üniversiteleri Türk Silahlı Kuvvetleri, emniyet mensubu çocuklarına da yüzde 33 burs sağlıyordu.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber