AKP'nin değişmez 13'ü

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çiçek, Başesgioğlu, Aydın, Tüzmen, Şahin, Gönül, Atalay, Babacan, Unakıtan, Akdağ, Yıldırım, Güler ve Hüseyin Çelik... Erdoğan ve Gül ikilisinin vazgeçemediği bu 13 isim, üç hükümettir koltuklarını koruyor

Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 60'ıncı Hükümet'in en tecrübeli üyesi Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Cemil Çiçek oldu. Çiçek, ülkede şimdiye kadar kurulan hükümetlerin 6'sında görev yaparak, ulaşılması zor bir başarı elde etti. Büyük bölümü CHP'de olmak üzere 30 yıldır siyaset yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise ilk kez bakanlık koltuğuna oturdu. Gül ve Erdoğan'ın'ın başbakanlıklarındaki 3 AKP hükümetinde de yer bulan 13 bakan, kabinenin gediklileri oldu.

HER DEVRİN ADAMI ÇİÇEK

60. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı olarak yer alacak olan Cemil Çiçek, her dönemin vazgeçilmez ismi. Çiçek, ilk kez 1987'de Turgut Özal'ın başbakanlığındaki 46'ncı Hükümet'te Devlet Bakanı olmuştu. Çiçek, 47'nci Yıldırım Akbulut Hükümeti'nde de devlet bakanı olarak görev yaparken, 53'üncü Mesut Yılmaz Hükümet'inde yine devlet bakanı oldu. Çiçek, AKP tarafından kurulan üç hükümette de bakanlık koltuğunu korudu. Önceki AKP hükümetlerinde Adalet Bakanlığı görevini yapan Cemil Çiçek, böylece toplam 6 hükümette bakanlık yapmış oldu.

3 Kasım seçimlerinin ardından iktidara gelen ve 58, 59 ve 60'ıncı hükümetleri kuran AKP'nin kabine listesinde hiç değişmeyen 13 isim bulunuyor. Gül ve Erdoğan'ın vazgeçemediği bu isimler; Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Murat Başesgioğlu, Mehmet Aydın, Kürşad Tüzmen, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik.

Köşk'e çıkacaktı, Spor Bakanı oldu

60. Hükümet'in bir diğer vazgeçilmez ismi Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu. 1984'te ANAP'ta siyasete başlayan Başesgioğlu, 18,19, 20 ve 21'inci dönem milletvekilliği seçimlerinde Kastamonu'yu TBMM'de temsil etti. Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki 55'inci Hükümet'te İçişleri Bakanlığı yapan Başesgioğlu, 3 AKP hükümetinde de yer aldı. Başesgioğlu, dün Çalışma Bakanlığı'nı Faruk Çelik'e teslim etti. Zira bu kez kendisi Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nden sorumlu.

30 yılın sonunda kırmızı plaka

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1976 yılında CHP Genel Başkanı olan Deniz Baykal ile birlikte Bülent Ecevit'e karşı bayrak açtı.1977'de milletvekili olduğunda parlamentonun en genç ismiydi. 12 Eylül'ün ardından mahkum olan Günay, 1987'de SHP'nin genel sekreterliğine getirildi. CHP-SHP birleşmesi sürecinde Baykal'dan uzaklaşan Günay, şimdi Erdoğan'ın 60'ıncı Hükümet'inde. ?Eski solcu' Günay, 30 yıllık siyasi hayatında ilk kez kırmızı plakaya sahip oldu.

YENİ ADALET BAKANI MEHMET ALİ ŞAHİN - Anayasa insan eksenli

AKP hukukçuları sivil anayasa taslağı üzerinde madde madde çalışmaya başladı. Anayasayı hazırlayan komisyona ilk kez Adalet Bakanı olarak katılan Mehmet Ali Şahin, ?1982 Anayasası'nın yeni bir mantıkla insan eksenli değişme beklentisi var. Kolları sıvadık? dedi.

Profesör Ergun Özbudun başkanlığında akademisyenler tarafından hazırlanan 139'ar maddelik iki ayrı taslak, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın başkanlığındaki 10 kişilik komisyonda incelemeye başlandı. Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, Nimet Çubukçu, Ertuğrul Günay, Zafer Üskül, Burhan Kuzu, Hayati Yazıcı, Cemil Çiçek ve Ahmet İyimaya'nın da yer aldığı komisyon, sivil toplum kuruluşlarının ayrıca hazırladığı taslakları da değerlendirecek.

pYeni Adalet Bakanı Şahin, Türkiye'yi taşıyan bir anayasa hazırlayacaklarını belirterek ?82 Anayasası'nın yeni bir mantıkla insan eksenli değişme beklentisi var. Kolları sıvadık, işin içine giriyoruz? dedi.

Yeni anayasa taslağında Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi, dokunulmazlıkların tanımı, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısıtlanması, özgürlüklerin kapsamının genişletilmesi, yargı organları arasında dengenin sağlanması gibi maddeler var.

Komisyon üyesi Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da ?Türkiye'yi demokratik bir sürece taşıyacak önemli bir anayasa hazırlıyoruz? dedi. AKP hukukçuları 15 gün içinde çalışmalarını tamamlayıp, Özbudun başkanlığındaki akademisyenlerle sivil anayasayı bir kez daha değerlendirecek.

Ekim, kasım ve aralık aylarında halka internet aracılığıyla sunulacak taslak, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum örgütlerine gönderilerek görüş alınacak. Hükümet ocak ayında Meclis'in gündemine getirmeyi hedeflediği yeni anayasayı mutlaka referanduma götürmek istiyor.

Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber