LGS'de bir yeri kazanamayanlar için herşey bitmedi.

Haber Giriş : 31 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anadolu liseleri, fen liseleri gibi gözde okullara öğrenci kazandıran Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonucunda hiçbir yeri kazanamayan öğrenciler için şans bitmedi.

Geçen yıl Anadolu liselerinin neredeyse hemen hepsinde büyük puan düşmeleri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu yıl da puanların düşmesini beklediklerini belirterek, "Her yıl asıl listeden kazanan adayların hepsi kayıtlarını yaptırmaz. Özel okullara, askeri liselere giden veya daha yüksek puanlı okul beklentisi olanlar nedeniyle kontenjanlar açık kalır. Bu da okul puanlarının düşmesine dolayısıyla kazanamadı görünen pek çok öğrencinin bir Anadolu lisesine girebilmesine şans verir" dediler.

Düşük puanlı bir Anadolu veya fen lisesine yerleşen öğrencilerin de daha yüksek puanlı yerlere girme şansı bulunduğuna dikkat çeken eğitim uzmanları, "Özellikle yüksek puanlı okullarda daha fazla taban puan düşmesi yaşanıyor" dediler. Okulların asıl kayıtlarının ardından ön kayıt döneminin başladığını belirten LGS Dersanesi Eğitim Koordinatörü Osman Demirel, "Okullar açık kontenjanları nedeniyle bu dönemde puan düşürür. Kazanamayan veya yüksek puanlı yerlere girmek isteyen öğrenciler için tekrar şans oluşur" dedi.

Anadolu liselerinin taban puanlarının her yıl düştüğüne dikkat çeken Demirel, "Bu nedenle, 'benim puanım hiç biryeri tutmuyor. Açıkta kaldım.' şeklinde düşünmeyin ön kayıt döneminde yapacağınız akılcı tercihler size bir okulun kapılarını açabilir" dedi. Demirel öğrencilere bir örnek vererek, "Nişantaşı Anadolu Lisesi geçen yıl asıl liste taban puanını 885.450 olarak açıkladı. Okulunun birinci ön kayıt sonunda, son aldığı öğrencinin puanı 857.712 oldu. İkinci ön kayıtta ise 834'e düştü. Geçen yıl okulların büyük oranda açık kalması üzerine üçüncü ön kayıt dönemi açıldı. Ve okulun bu kayıt döneminde son aldığı öğrencinin puanı 801 oldu" dedi. Kontenjanlara dikkat edin

Eğitim Danışmanı Asuman Kuzuoğlu ön kayıt tercihleri yapılırken okulların özellikle kontenjanlarına dikkat etmek gerektiğini belirterek, "Örneğin bir okulun kontenjanı 100. Açık kalan kontenjanı ise 20. Öte yandan başka bir okulun kontenjanı 200. Açık kontenjanı ise 150. Açık kontenjanı fazla olan okul için şans da fazla. Ayrıca okula yerleşen son öğrencinin puanına bakarak, kendi puanınızla bir kıyaslama yapabilirsiniz" dedi. Yüksek puanlı okullarda puan düşüşlerinin daha fazla olduğuna dikkat çeken Asuman Kuzuoğlu, şunları söyledi: "Puan sıralamasında üst sıralarda yer alan okulların puan düşme olasılığı daha fazla. Alt sıralarda yer alanların düşmeyebilir aksine yükselebilir. Bunun nedeni ise öğrenci başlangıçta düşük puanlı okulları tercih etmiyor. İstediği okula yerleşemeyince de o zaman düşük puanlı okulları yazıyor.

Üst sıralarda bulunan okullara giden öğrencilerin tercihlerinde ise fen liseleri, özel okullar bulunuyor. Bu öğrenciler istedikleri özel okula veya fen lisesine gidince okullarda kontenjan açığı ve buna bağlı olarak puan düşüşü meydana geliyor. Puanlar okuldan okula değişmekle birlikte yaklaşık 40 puanlık bir düşme oluyor. Örneğin Galatasaray Lisesi geçen yıl 960'dan 948'e düştü. İstanbul Lisesi 955'den 946'ya düştü. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi 893'ten 854'e düştü. Hayrarpaşa Anadolu Lisesi 70 puandan fazla bir düşüş yaşayarak, 877'den 799'a indi."

Kazandığınız okulu yine yazın

Asuman Kuzuoğlu, sınav sonucunda bir Anadolu lisesi'ne yerleşmiş ancak daha yüksek puanlı bir okula girme beklentisi içinde olanları da uyardı. Kuzuoğlu, "Ön kayıt döneminde tercih sıralaması yaparken kazandığınız okulu mutlaka tercih listesine yazın. Böylece riski azaltmış olursunuz. Örneğin Üsküdar Anadolu Lisesi'ni kazandınız. Kayıt yaptırmadınız veya kaydınızı sildirdiniz. Tercih listesi yaparken bu okulu tekrar listenizi alırsanız kazandığınız okulu garanti altına alırsınız. Daha yüksek puanlı okullara giremeseniz ise bu okula girersiniz" dedi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber