Rektör'den imam hatip eleştirisi, Türkçe ezan isteği

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AÜ Rektörü Akaydın: ?Gereksiz imam hatip okullarının açılması milli duyguları törpülüyor?

ANTALYA (CİHAN)-Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Türkiye'nin 10 Kasım 1938'den beri hiç iyi yönetilmediğini savunarak, haçlı zihniyetine taviz verildiğini ileri sürdü.

Köy Enstitülerinin kapatılmasını, Türkçe ezanların kaldırılmasını kışkırtıcı unsurlar olarak nitelendiren Akaydın, "Tekke ve tarikatların özendirilmesi, gereksiz imam hatip okullarının açılarak Tevhid-i Tedrisatın fiilen kaldırılması, aşiretlerin hala devam etmesi milli duyguları törpülemiyor mu?" diye konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen "Siyasi Partilerin Milliyetçilik Anlayışı" konulu açık oturum, Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı. Açık oturuma konuşmacı olarak CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek katıldı.

Açık oturumun açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Akaydın, erzak ve kömür torbalarına, Ramazan çadırlarına mahkum bir sadaka toplumu olarak gördüğü Türkiye'nin ulusal onur toplumu olamayacağını ileri sürdü.

Bu arada, açık oturumu izlemeye gelenler arasında Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş da vardı. Açık oturumun başkanlığını ulusalcı kesimin önden gelen isimlerinden Akdeniz Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Çetin Yetkin yaptı. Yetkin, MHP, SP, CHP ve İP temsilcilerinin katıldığı açık oturuma AK Parti ve DTP'nin gelmemesini açıkladı. AK Parti'yi çağırmalarına rağmen kimsenin gelmediğini iddia eden Yetkin, DTP'nin de bir cumhuriyet kurumuna giremeyeceğini söyledi.

Oturumda ilk konuşma hakkını alan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, partisinin kuruluşundan bugüne kadar geliş sürecini anlattı. Sık sık iktidar partisini eleştiren konuşmasında, ulusal çıkarların korunamadığını ileri süren Kart, "Bir siyasi iktidar Hatay'dan başlayıp Şırnak ve Mardin'e kadarki arazide mayınlı arazileri temizlendikten sonra o arazileri topraksız halkın kullanımına vermek yerine kapalı kapılar ardından ihale yapmak suretiyle ABD kaynaklı firmalara 49 yıllığına kiralamanın yasal sürecini başlatıyor. Petrol yüklü topraklarımızı pazarlıyorsa, o yönetim anlayışının ulusal çıkarları koruduğundan hiç kimse söz edemez" dedi.

İkinci konuşmacı olarak söz alan Adalet eski Bakanı ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Saadet Partisi olarak Atatürk milliyetçiliğini benimsediklerini ifade etti. Milliyetçiliğin ırkçılık ve bölücülük anlamına gelmediğine dikkat çeken Kazan, "Atatürk'ün milliyetçiliğinde ırkçılık yoktur. 1982 Anayasası'nda da belirtilen husus aşağı yukarı bu istikamettedir. Atatürk'ün milliyetçiliğinde bölücülük yoktur" diye konuştu.

ABD'nin büyük devlet olmayı hedeflediğini belirten Kazan, "ABD'de inandığı bir inancı kendisine hedef olarak belirlemiş ve vaat edilmiş toprakları elde etmeyi hedefliyor. Vaat edilmiş toprak Nil Nehri ile Fırat arasında kalan yerdir. Burada büyük İsrail devleti kurulacak. ABD bizim hiçbir zaman stratejik müttefikimiz olamaz, olması da mümkün değildir. Çünkü ABD bizim Lozan ile çizilmiş sınırlarımızı kabul etmemiştir. Bugün Lozan ile çizilen sınırlarımızı kabul etmeyen dünyadaki tek ülke ABD'dir. Bizim sınırlarımızı kabul etmeyen bir devlet nasıl bizim stratejik müttefikimiz olur? Ama ne yazık ki ABD ile yatıp kalkmak dönemi başlamıştır" şeklinde konuştu.

Sınır ötesinde avlanmaya çalışılan PKK'nın meclise girdiğini ileri süren İşçi partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olmasına karşı çıkarak şöyle konuştu: "Türkiye Büyük Millet Meclisi, dışarıdan gelen kanunlara el kaldıran, el indiren bir jimnastik salonuna dönüşmüştür. Bu Türk milliyetçiliğinin, Türk devrimciliğinin çöküşüdür, iflasıdır. Avrupa Birliği'ne şerefli bir giriş yoktur, bütün girişler şerefsizdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber