Üniversite, araştırma görevlisi alımında yanlış kararında ısrar ediyor!

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, araştırma görevlisi alımlarında vakıf üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin başvurularını engelliyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2021 15:01, Son Güncelleme : 16 Haziran 2021 15:00
Üniversite, araştırma görevlisi alımında yanlış kararında ısrar ediyor!

Bilindiği üzere, araştırma görevlisi kadrolarına başvuru kurallarını düzenleyen, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in "Özel Şartlar" başlıklı 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır." hükmü yer almaktadır.

Bununla birlikte, aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında geçen; "Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarındaki öğretim görevlisi kadroları hariç olmak üzere üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri, senato kararıyla, bu Yönetmelikte belirlenen ALES ve yabancı dil puan barajlarının üzerinde bir puanı asgari puan olarak belirleyebilirler." Düzenlemesine göre üniversitelerin araştırma görevlisi alımlarında ALES ve yabancı dil puan şartının yükseltilmesi ile lisansüstü öğrencilik düzeyinin belirlenmesi dışında ilave bir kural belirlemesi yetki yönünden mümkün değildir.

Ancak, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi uzunca bir süredir araştırma görevlisi alımlarında, lisansüstü öğrenciliğin devlet üniversitelerinde olmasını ilanların özel koşul olarak belirlemektedir. Yukarıda ifade ettiğimiz üzere, gerek ilgili mevzuatta gerekse diğer YÖK kararlarında buna cevaz verecek bir düzenleme de bulunmamaktadır.

2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa bağlı olarak kurulan vakıf yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrencilerde devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitim görenler gibi aynı haklara sahiptir. Dolayısıyla, üniversitelerin öğretim elemanı ilanlarında vakıf üniversitelerinde eğitim gören/mezun olan kişilerin başvuru haklarını engellemesi hukuken oldukça sorunlu bir karardır.

Diğer taraftan, Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 23 Ekim 2019 tarihli toplantısında; "50/d statüsünde atanan araştırma görevlilerinden vakıf yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim görenlerin, lisansüstü eğitim yaptıkları ilde bulunan devlet yükseköğretim kurumlarının ilgili lisansüstü eğitim programlarına yatay geçişlerinin yapılmasına, bu kapsamda yatay geçiş yapanlardan "tez aşamasında olanların" tez konuları değiştirilmemesine ve vakıf yükseköğretim kurumlarındaki tez danışmanlarının ikinci danışman olarak belirlenmesine" karar verilmiştir.

YÖK'ün aldığı bu kararda vakıf üniversitelerinde eğitim görmekte iken devlet yükseköğretim kurumunda araştırma görevlisi olanların yatay geçiş yapabilmesine kolaylık sağlamış, hatta bu kişilerin tez konularının dahi değiştirilmemesi istenmiştir.

Sonuç itibarıyla, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından 14 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete'de ilan edilen 13 araştırma görevlisi kadrosunda yer alan "Türkiye'deki devlet üniversitelerinin birinde" ifadesinin daha adil ve geniş bir kitlenin başvurusuna imkan vermesi adına ilgili Üniversite Rektörlüğünce yeniden değerlendirilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber