İKM'lerde yıpranma payı nasıl uygulanır?

İnfaz ve Koruma Memuru için yıpranma payı uygulaması 2007 yılında gelmiştir. Yıpranma paylarının emeklilik yaş gruplarından, 3 yılı geçmemek üzere yarısı olarak indirilmektedir. Ancak bunun olabilmesi için yıpranma payı tanınan görevde en az 3600 gün çalışıyor olmak gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Temmuz 2021 14:02, Son Güncelleme : 18 Temmuz 2021 23:47
İKM'lerde yıpranma payı nasıl uygulanır?

SORU: Mrb. Ben 20.08.1998 yılında SSK'lı olarak işe başladım. Toplam 6 yıl SSK primim var. 20.08.1998 tarihinden 23.05.2002 yılına kadar prim gün 442 gün var. 2000-2001 yılları arasında 18 ay askerlik hizmetimi yaptım. Askerlik borçlanma parasını yatırmadım. Daha sonrasında ise 2010 yılında İnfaz Koruma Memuru olarak devlet memuru oldum ve halen çalışıyorum. Ben ne zaman emekli olabilirim? SSK'mın bana ne gibi faydası olur. Devlet memurluğu hizmetinden sayılır mı? Ayrıca İnfaz ve koruma memuru hizmetimde yıpranma payı yaşı ne kadar öne çeker? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

CEVAP: 1999 sonrası göreve başlamış 5434 e tabi memurlar ile 2008 sonrası göreve başlamış 5510 a tabi memurlar için yıpranma payları emeklilik yaş kapsamında çok fazla avantaj sağlamaz.

2008 yılı Ekim ayından sonra ilk defa memurluğa başlamış olanların emeklilik, malullük, engellilik gibi durumlarda aylık bağlanması şartlarında 5510 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Ancak, 2008 yılı Ekim ayından önce işçilik, esnaflık gibi hizmetleri olanlarda ise sadece emeklilik yaş şartında 5434 hükümlerinden Madde 39 veya Geçici Madde 205 hükmüne bakılır.

Aylık bağlanmasında kişilerin çalışmış oldukları ve SGK primleri gönderilmiş olan tüm hizmetlerinin bütünü üzerinden işlem yapılır. Bu suretle kişiler emeklilik hizmet sürelerini daha erken tamamlanmış olur ve tüm çalışma statülerinin bir bütün olarak işlem görmesi de bir zorunluluk olmaktadır.

Sonuçta, sigortalı hizmetler devlet memurluğu hizmetinden sayılmaz, ancak belirttiğimiz gibi emeklilik durumunda sigortalı hizmetler, esnaflık hizmetleri, memurluk hizmetleri bir bütün olarak işlem görür.

5510 sayılı Kanun Madde 40 hükmüne göre yıpranma paylarının emeklilik yaş gruplarından indirilmesinde 3 yılı geçmemek üzere yarısı indirilmekte ve bundan yararlanabilmek için de öncelik olarak işyeri ve işlerde en az 3600 gün çalışmış olunma şartı aranmaktadır. Bu durumda ceza infaz kurumlarında görev yapanlara (Ceza infaz kurumu müdürü, idare memuru, infaz ve koruma başmemuru, infaz ve koruma memuru unvanlı kadrolarda bulunanlar ile Adalet Bakanlığı taşra teşkilatına tahsisli kadro veya pozisyonlarda bulunup ceza infaz kurumlarında görev yapan ve ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklularla bilfiil irtibat içinde olan diğer görevliler,) yıpranma paylarının verilmesi ilk kez 2017 yılında sağlanmış ve bu kurumlarda görev yapanların yıpranma paylarının 3 yılı geçmemek üzere yarısının yaş haddi indiriminde uygulanabilmesi için de bu görevlerinde en az 3600 gün görev yapmaları gerektiği belirlenmiştir.

Sonuç değerlendirmemiz olarak;

Emekli olabilmeniz için 60 yaşınızı + 25 hizmet yılınızı tamamlamanız gerekir.

Askerlik borçlanması yapsanız da bu yaş grubu değişmez. Borçlanma yaparsanız sadece hizmet süreniz artmış olur.

SSK. lı hizmetleriniz sizin için sadece hizmet sürenizi arttırmış olmaktadır. Şayet 23/05/2002 tarihine kadar olan ssk. lı süreniz ve borçlanma yapmış olmak şartıyla askerlik süresi toplamı 3 yıl ve daha fazla olmuş olsaydı emeklilik yaş grubunuzu daha erkene çekilmesini sağlardı. Bu durumda askerlik süresini borçlansanız dahi 3 yıl hizmet olmamaktadır.

Yıpranma payınızın tamamı hizmet sürenize eklenir. ANCAK, görevinizde devam ettiğiniz sürece kazanacağınız yıpranma paylarının azami 3 yılı ise emeklilik yaşınızdan indirilir. Bunun olabilmesi için de 3600 gün yıpranma hakkı tanınan görevde çalışmanız gerekiyor. Bu durumda da emeklilik için 57 yaş grubuna dahil olursunuz. Yıpranma payları toplamının 3 yılı geçmemek üzere yarısı şayet tam 3 yıl olmazsa, duruma göre 58 yaş grubu da olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber