İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

7 aylık hamile sözleşmeli personeli işten çıkaran belediyeye 15 bin TL ceza!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, 7 aylık sözleşmeli personelini işten çıkaran ve dava ile geri dönen personeli de mesleği ile ilgili olmayan alanlarda görevlendiren belediyeye 15 bin TL idari para ceza verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Eylül 2021 10:38, Son Güncelleme : 24 Eylül 2021 10:40
7 aylık hamile sözleşmeli personeli işten çıkaran belediyeye 15 bin TL ceza!

Eşitlik Kurumu Kararında Özetle Şu ifadelere yer verdi:

"....Kanunda "iş yerinde yıldırma"; " Kanunda sayılan ayrımcılık temellerinedayanılarak kişiyi işinden soğutmak, dışlamak, bıktırmak amacıyla kasıtlı olarak yapılan eylemler" olarak ifade edilmiştir. Bu kapsamda yukarıda ayrıntılı olarak açıklanmış olan başvuranın 7 aylık hamileyken sözleşmesinin feshedilmesi, sözleşmenin haksız feshiyle ilgili açtığı davanın Mahkemece haklı görülmesi, yeni sözleşme döneminde 6 yıldır görev yaptığı yerden 1 saat uzaklıkta iki mahalleye görevlendirilmesi; 6 yıldır ekonomist olarak belediye binasında çalışan başvuranın pazar yerlerinde makbuz kesmek için görevlendirilmesi; özlük haklarından olan süt izninin kullanılmasına engel oluşturacak şekilde idare tarafından karar alınması tüm bu süreçlerin bir bütün halinde çalışanı iş yerinden bıktırmak, soğutmak amacıyla yapıldığı sonucuna varılmıştır. Anılan kanun maddesine göre iş yerinde yıldırma eylemlerinin kişinin iş yerinden soğuması, bıkması ve dışlanması amacıyla yapılmış olması gerekmektedir.

Nitekim başvuran sayılan bu olumsuz eylemlerin neticesinde, sözleşmesini feshetmek zorunda kaldığını dile getirmektedir. Hayatın olağan akışı düşünüldüğünde, sözleşmesi feshedildiği için mahkemeye başvuran, yürütmeyi durdurma kararı alarak iş yeri ile yeniden sözleşme imzalayan başvuranın sözleşmesini feshetmesi beklenemez. Buna göre başvuranın iş yerinde yıldırma eylemleri neticesinde sözleşmeyi feshetme kararı aldığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu eylemler sonucunda başvuranın çalışma koşulları bozulmuş, başvuran sözleşmesini feshetmek zorunda kalmış ve tüm bu süreçlerde çalışma hakkı ihlal edilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında; başvuranın muhatap Belediye tarafından çalışma hakkının ihlal edildiği, dosya içeriğine göre Belediyenin eylem ve işlemlerinin 6701 sayılı Kanunda belirtilen cinsiyet temelinde iş yerinde yıldırma niteliğinde olduğu anlaşıldığından ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verilmiştir...."

Kararın tamamı için Tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber