TSK personelinin tedavi işlemlerinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

29.9.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır

Milli Savunma Bakanlığından:

Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 6, 7, 8 Eylül 1961 tarihli ve 10899, 10900, 10901 sayılı Resmî Gazete'lerde yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Yönetmeliğinin 157 nci maddesinin birinci fıkrasının 15/4/1987 tarihli ve 19432 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Garnizon komutanlıklarının hudutları, büyükşehir belediyesi, büyükşehir belediyesi içindeki ilçe belediyeleri veya diğer statüdeki belediye sınırları ve bu mahaller içinde bulunan askerî kıt'a ve kurumların görev ve konuş durumu ile özellikleri dikkate alınarak, Genelkurmay Başkanlığı tarafından garnizon komutanı olarak belirlenen komutanın önerilerine istinaden kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından tespit edilerek Genelkurmay Başkanlığının onayına sunulur. Değişiklik gerektiğinde aynı şekilde hareket edilir. Tespit edilen garnizon hudutları haritada gösterilir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 172 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 172 ? Sabit jandarma ve sahil güvenlik birlik komutanları, garnizon komutanı sıfatıyla, sivil makamlarla vâki münasebetlerinde tamamen askerî hükümlere tâbidirler ve bu sıfatla mülkiye âmirleri tarafından kendilerinin inzibatî vazifelerine müdahalede bulunulmaz ve bu şekilde vazifelerini yapmaktan men edilemez."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 274 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 274 ? Kıt'a, karargâh veya askerî kurum tabibi olarak; tabip bulunmadığı hâllerde serbest çalışan sivil bir tabip, mukavele ile bu hizmete alınır. Bu mukavele, Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı adına tabibe ihtiyacı olan kıt'a, karargâh veya kurum ita âmiri ile tabip arasında hizmetin ve mahallin icaplarına göre yapılır ve derhal Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilir. Ancak; bu mukavele, kadroya tayin edilen tabip veya o mahalle resmî vazifeli tabip katıldıktan 15 gün sonra kendiliğinden infisah eder."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 275 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 275 ? Kıt'a, karargâh veya askerî kurum tabibi olarak görevlendirilen serbest çalışan sivil tabiplerin ücretleri, mukavelesine göre Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden ödenir. Diğer kıt'a veya askerî kurum tabipleri ile belediye ve hükümet tabiplerine veya resmî vazifeli sivil tabiplere ücret ödenmez."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelikle değişik 276 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Hastanın tabibe, tabibin hastaya gidip gelmelerinde, öncelikle askerî vasıtalardan faydalanılır. Askerî vasıta olmadığı takdirde, sivil vasıtalardan istifade edilir ve bunların masrafları; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 278 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Askerî garnizon ve merkez komutanlığı bulunmayan yerlerde hastalananlar, mahallin hükümet veya belediye tabibine müracaat ederler. Bu hâlde, bu şahısların muayene ve tedavileri gerekiyorsa askerî bir hastahaneye, buna da imkân yoksa sivil sağlık müesseselerinden birine sevkleri, bu tabipliklerce sağlanır. Hastanın askerî bir hastahaneye sevki ve yatırılması hâlinde, bütün nakil, muayene, tedavi ve bilûmum masrafları; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 5/10/1968 tarihli ve 13019 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 291 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Hastahaneden taburcu olanlar hastahane tarafından birliklerine askerî vasıtalarla, yoksa sivil vasıtalarla sevk edilir. Ücreti Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir.

Hastahaneden hava değişimi alarak veya çürük raporu ile taburcu edilenler hastahane tarafından doğruca memleketlerine gönderilir. Bu husus için askerî vasıtalardan istifade edilemeyen hâllerde, ücreti Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ödenmek suretiyle sivil vasıtalardan faydalanılır."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 296 ncı maddesinin birinci fıkrasının (3) ve (4) numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"3) Yurt içinde, yurt dışında doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası için müracaatlar, diğer hastalıklarda olduğu gibi Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun ve bu hususa ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Bu takdirde tedavi masrafları Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir.

4) Yetkili tabibin veya hastahane tabiplerinin evde tedavilerini lüzumlu gördükleri hastaların kısa vadeli bilumum enjeksiyon ve pansumanları, garnizonların hususiyeti icabı mevcut askerî tıbbî teknisyenlerden istifade mümkün olmadığı takdirde, mahallî sivil yetkili sağlık teknisyen personelinden istifade etmek suretiyle yapılır. Bu takdirde sivil yetkili sağlık teknisyeni personelin ücreti, mahallî rayiç üzerinden tahakkuk ettirilerek Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden mahallî saymanlıklarca ödenir."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 299 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 299 ? Yetkili tabiplerce yazılmış olan reçete muhteviyatının kıt'a, askerî kurum ve hastahanelerce aynen temin edilip verilmesi asıldır. Ancak, reçete muhteviyatı buralarda bulunmadığı takdirde Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık başkanlıkları veya şubelerince tespit edilen eczanelerden parasız olarak alınır. Bu eczaneler, bilâhare en yakın saymanlıklardan usulüne göre reçetelerin tutarını topluca alırlar."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 309 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İşitme cihazı, sunî âza, korse ve bu gibi diğer malzemeler sağlık kurul raporu ile aynen Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık başkanlıkları veya şubelerince; bu şekilde temin edilemediği takdirde tespit edilecek fiyat üzerinden bedeli verilir."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 310 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Subay, askerî memur ve astsubayların yurt içinde ve dışında vefat etmeleri hâlinde cenaze masrafları ile cenazenin arzu edilen yere nakli için yapılacak masraflar; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 311 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 311 ? Yurt dışından yurda veya yurt içinde bir yerden diğer bir yere cenazenin nakli, cenaze sahibinin arzusu üzerine yapılır. Masrafları Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 314 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 314 ? Subay, askerî memur ve astsubayların sağlıklarını korumak bakımından azamî üç senede bir defa olmak üzere sağlık durumlarının tespiti maksadıyla sağlık kurulu muayenelerine tâbi tutulurlar. Bu muayenelerin zamanı, müddeti ve ne suretle yapılacağı Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık başkanlıkları veya şubelerince tespit ve tayin olunur."

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 318 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 318 ? Dış memleketlerde tedavisini isteyen veya tedavisine lüzum görülen hastalar yalnız Gülhane Askerî Tıp Akademisine sevk edilir. Burada Profesörler Kurulunca hastalık için gerekli rapor verilir. Bu raporda; hastalığının Türkiye'de tedavisinin imkânsız olduğu, hangi dış memlekette ve mümkün ise bu memleketin hangi şehrinde tedavisinin mümkün olduğu, gerekli fennî mütalâalara ilâveten açıklanır. Bu raporlar; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile tekemmül eder."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 2/8/1962 tarihli ve 11170 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 319 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Yabancı memleketlere yukarıdaki şartlar dahilinde giden hastalara yol, ikâmet, iaşe ve tedavi masrafları; Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçesinden ödenir. Bu ödemelerin yapılabilmesi için;"

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 322 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Dış memlekette tedaviye gönderilenlerin raporlarında zikredilen hastalığın tedavisi esnasında yakalanacağı veya zuhur edecek had hastalıklar raporundaki hastalığın doğuracağı ihtilâtlar gibi vakalarda tedavi için sarf edilen giderler, müessesece verilecek faturaların ataşelikler ve konsoloslukların tasdikinden geçtikten sonra Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçelerinden ödenir."

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 324 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 324 ? Yabancı memleketlerde tedavi süresi altı ayı geçtiği takdirde hasta, tedavi gördüğü sağlık kurumundan tedavinin devamı zaruretini gösteren bir raporu alarak tedavi gördüğü kurum ve ataşelikler kanalıyla Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığına göndermekle mükelleftir. Bu muamele altı ayda bir, aynı şekilde tekrarlanır."

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 21/3/1964 tarihli ve 11662 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 326 ncı maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?4) Sağlık fişi verilebilmek için Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık başkanlıkları veya şubelerince esasları müştereken tanzim ve tesbit edilecek beyanname (Sağlık fişleri bildirim çizelgesi) örneğinin hazırlanmasında aşağıdaki esaslar gözetilir."

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 418 inci maddesinden sonra gelen "C) Deniz Kuvvetlerinde:" şeklindeki bölüm başlığı "C) Deniz Kuvvetlerinde ve Sahil Güvenlikte:" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 20 ? Aynı Yönetmeliğin 665 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu kampların ne zaman ve nerede açılacakları, süreleri özel veya mahallî olacakları, Millî Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından tespit edilir."

Yürürlük

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 22 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber