Şahin: 'Askerin geri çekilmesi' siyasi malzeme olmasın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2008 18:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sınır ötesi kara harekatıyla ilgili her türlü çalışmayı yapmanın; ne zaman gidileceği, kaç kişiyle gidilip, ne zaman dönüleceğine yönelik planlamanın Genelkurmay Başkanlığına ait olduğunu; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın da her türlü uygulamayla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini söyledi.

Adalet Bakanı Şahin, Turaşlar Yatırım AŞ tarafından Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde yaptırılan 700 yataklı 5 yıldızlı Evrenbeach Oteli'nin temel atma törenine katıldı.

Şahin, törenin ardından gazetecilerin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi harekatına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakan Şahin, harekatın sona ermesine ilişkin bazı spekülasyonlar yapıldığına işaret ederek, TSK'nın sınır ötesine gönderilmesine ilişkin yetkiyi TBMM'nin verdiğini hatırlattı. Harekat kararlaştırılırken bazı hedeflerin ortaya konulduğunu, orada ne kadar süre kalınacağı ve ne zaman dönüleceği konusunun Genelkurmay Başkanlığının uhdesinde olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, öngörülen hedeflerin gerçekleştirilmesi üzerine birliklerin geri döndüğünü ifade etti.

Bunun üzerine bir takım değerlendirmeler yapılarak, bunun üzerinden siyaset yapılarak kamuoyunun meşgul edilmesini son derece yanlış bulduğunu bildiren Şahin, şunları söyledi:

''Kışta kıyamette, o zor şartlarda sırtlarında 35-40 kilo ağırlıkla gece gündüz şehit olmaya her an hazır silahlı kuvvetlerimizin mücadelesinde, küçük düşürücü ve gölgeleyici söz ve tavırları son derece yadırgadım. Oturduğumuz sıcak odalarda, şöminenin karşısında bir takım değerlendirmeler yaparak silahlı kuvvetlerimiz ve kahraman Mehmetçiğimizin orada gerçekleştirdiklerini eleştirmeye kimse yeltenmemelidir. Bunu gölgelemeye kimse gayret etmemelidir. TSK, terör odaklarına yönelik, tespit ettiği 300 civarındaki teröristi etkisiz hale getirmek için bu harekatı yapmıştır. Teröristlerin 240'ı etkisiz hale getirilmiştir, diğerleri de kaçmıştır. Görev tamamlanmıştır. Genelkurmay Başkanı'nın açıklamasına da atıfta bulunarak söylüyorum; geri dönülmüştür. 'Şu mu etki etti, bu mu etki etti, falan yerden talimat mı geldi' demek, TSK'ya saygısızlıktır. Bunu yapmaya, hiç kimsenin hakkı yoktur. TBMM'den alınan yetkinin daha süresi vardı. Gerek görülürse yeniden buna benzer sınır ötesi harekatlar yapılabilir.''

Türkiye'nin komşu bir ülkenin toprakları üzerinde gözü olmadığını belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Bu, ülkemize yönelik, oradan gelen terörist eylemlere karşı yapılmış olan bir sınır ötesi harekattı. Planlanan hedefler vurulmuş ve geri dönülmüştür. Değişik spekülasyonlar yaparak kamuoyunu meşgul etmek doğru değildir. Ben bu operasyonu başarıyla gerçekleştiren TSK, Genelkurmay Başkanımızı ve en alt seviyede görev yapan askerlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Tabii şehitler de verdik. Bu vatan için şahadet şerbeti içmişlerdir. Vatanım adına rahmet diliyorum.''

-BAŞBAKAN'IN BİLGİLENDİRİLMESİ-

Adalet Bakanı Şahin, bir gazetecinin, ''sınır ötesi harekatın bitirilmesine ilişkin, Başbakan Erdoğan'ın bilgilendirilmediğine'' yönelik iddiaları hatırlatması üzerine, şunları kaydetti:

''Sınır ötesi operasyonla ilgili her türlü çalışmayı yapmak; ne zaman gidileceği, kaç kişiyle gidilip, ne zaman dönüleceğine yönelik planlama tamamen Genelkurmay Başkanlığına aittir. Gelişmelerle ilgili tabii ki Başbakan'ın bilgilendirilmesi istenmişi. Nitekim Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımızı her uygulamayla ilgili bilgilendirmiştir. Bu dönüşle ilgili de mutlaka bilgilendirmiştir. Bu tür işler ulu orta konuşulmaz. 'Biz falan gün döneceğiz' denilmez. Harekat bir anda başlamıştır. Çekilirken de 'falan gün çekileceğiz' denilmez. Bu tür askeri harekatlar bir anda verilebilecek bir kararla da tahakkuk edebilir. Bir kaç saat içinde dönüş kararı da verilmiş olabilir, Başbakan görevlendirmiş olabilir.

Sayın Başbakan'ın Ulusa Sesleniş programı sanıyorum iki gün önce falan çekilmişti. Ama yayınlanması ile çekilmesi arasındaki zaman dilimi içinde TSK'nın çekilmesiyle ilgili Genelkurmay Başkanlığımız bir değerlendirme yapıp öyle bir karar vermişse, orada da Sayın Başbakanı bilgilendirmişlerdir. Burada Genelkurmay Başkanlığı ile Başbakan ve Hükümet arasında bir iletişimsizlik varmış gibi intibaları uyandırma gayretlerini milletin takdirine bırakıyorum. Meclisimiz, Hükümetimiz, tüm kurum, kuruluşlar ve silahlı kuvvetlerimiz, terörle mücadelede tam bir uyum içindedir. Bu uyumu zedelemeye kimse tevessül etmemelidir. Bu, gerektiğinde kanla yapılan bu mücadeleye saygısızlık, haksızlık olur.''

-''GENELKURMAY BAŞKANLIĞININ AÇIKLAMALARINI TAKİP EDELİM''-

Adalet Bakanı Şahin, ''Harekatın bitmesi, tehdidin de bittiği anlamına geliyor mu?'' sorusu üzerine, şöyle dedi:

''Tabii ki bütün değerlendirmeler, yetkili kurumlarımızda tekrar tekrar ele alınır. Milli Güvenlik Kurulunda, Hükümette, Genelkurmayda, Terörle Mücadele Yüksek Kurulunda ele alınır. Her zaman yeni değerlendirmeler yapılır. Bir sınır ötesi harekatında terörün kökünün kazandığını, bu işin bittiğini söylememiz mümkün değildir. Nitekim sadece bir bölgeye karşı, orada yuvalandıklarını bildiğimiz bir bölgeye yapılmıştır. Bu zor şartlar altında TSK orada bulunduğu tahmin edilen 300 civarında teröristin aşağı yukarı yüzde 90'ını bertaraf ederek, geri dönmüştür. Irak'ın başka bölgelerinde de bu terör örgütünün mensupları vardı. Onlar ilgili de TSK'nın yürüttüğü projeleri ve programları vardır. Genelkurmay Başkanlığının bu konuda açıklamalarını takip edelim. Bunun üzerinden hiç kimse siyaset yapmaya kalkışmasın. Biz Hükümet olarak yapmıyoruz. Özellikle muhalefet partilerine de bunun üzerinden siyaset yapmamalarını öneririm.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber