Doktorlu, memurlu sahte rapor çetesi çökertildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 13:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hasan KIRMIZITAŞ/ŞANLIURFA, (DHA)

ŞANLIURFA'da, rüşvet karşılığı düşük olan özür oranını yüksek göstererek, birçok kişinin özürlü maaşı almasını sağladıkları iddia edilen 85 kişilik çete, jandarma tarafından sabaha karşı düzenlenen ?Şafak Operasyonu' ile çökertildi. Aralarında, doktorlar, DTP'li Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin'in kardeşi ile bazı kamu görevlilerinin de bulunduğu çete üyeleriyle birlikte çok sayıda sahte evrak ele geçirilirken, şebekenin bu yöntemle devleti milyonlarca YTL zarara uğrattığı tahmin ediliyor.

Olay, Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nde memur olarak çalışan bazı kişilerin liderliğinde kurulan suç örgütünün kent merkezi ile ilçelerde, bazı kişileri sahte sağlık kurulu raporu ile özür oranını yüksek göstererek maaş almalarını sağladığı ihbarını değerlendiren Jandarmanın harekete geçmesiyle ortaya çıktı. İl Jandarma Komutanlığı görevlileri tarafından yürütülen çalışmalarda, söz konusu çetenin çok sayıda kişiye rüşvet karşılığı sahte rapor tanzim ettiği belirlendi.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Jandarmanın aylarca takip ettiği çalışma sırasında, suç örgütünün sisteminin nasıl işlediği de tek tek ortaya çıktı. İlk olarak şebeke elemanları, köylerde, kent merkezi ve ilçelerin kenar semtlerinde yaşayan özürlü kişileri tespit ediyor. Özür oranı maaş almaya yeterli olmayan bu kişilerle temasa geçen şebeke elemanları, sağlık kurulunda tanıdıkları bulunduğunu ve rüşvet vermeleri halinde yüksek oranda özürlü raporu alarak maaş almaya hak kazanacaklarını belirtiyor. Rapor sayesinde her ay maaş alacağını öğrenen kişiler de teklifi kabul edince, sağlık kuruluna başvuru yapılıyor. 5-10 bin YTL arasında değişen rüşvet ödeyen kişi, yüksek derecede özürlü olduğunu belirten sağlık raporunu aldıktan sonra devletten maaş almaya başlıyor. Şebeke elemanlarının, daha sonra bu kişilerle yaptıkları anlaşma doğrultusunda, yurtdışından gümrük vergisinden muaf otomobiller getirdiği ve piyasada yüksek fiyata sattığı da belirlendi.

MİLYONLARCA YTL ZARAR

Şebekenin yaklaşık iki yıldır aynı yöntemle çalıştığı ve bugüne kadar yüzlerce kişiye sağlık kurulu raporu çıkarılıp, yüz binlerce YTL rüşvet aldığı ve devletin de milyonlarca YTL zarara uğratıldığı iddia edildi. Şebeke üyelerinin kazanılan paralarla evler ve otomobiller satın alıp lüks yaşam sürdüğü de belirlenirken, bu kişilerin kendilerine rapor vermek için özürlü vatandaş bulan aracılara da her bir özürlü için bin YTL komisyon verdiği ileri sürüldü.

SABAH 05.00'TE OPERASYON

Jandarma tarafından aylarca süren takibin ardından ortaya çıkarılan şebeke elemanlarının evlerine sabah saat 05.00'te eş zamanlı operasyon düzenlendi. Şanlıurfa kent merkezinin yanı sıra Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Harran, Siverek, Birecik, Bozova ve Halfeti İlçeleri'nde düzenlenen operasyonlarda, şebeke elemanları ile sahte rapor aldığı tespit edilen 85 kişi uykularında yakalanıp gözaltına alındı. Bu kişilerin evlerinde yapılan aramalarda çok sayıda sahte rapor, sağlık karneleri, kimlik fotokopileri, sağlık kurulu başvuruları ile evraklar ele geçirildi.

DTP'Lİ BAŞKAN'IN KARDEŞİ DE VAR

Jandarmanın eş zamanlı operasyonunda gözaltına alınanlar arasında doktorlar, hastanede görevli sağlık memurlarının yanı sıra DTP'li Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin'in kardeşi Fevzi Cin'in de bulunduğu öğrenildi. Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı'na getirilen zanlıların sorgulamalarına başlanırken, bu kişilerin verdikleri ifadeler doğrultusunda yeni kişilerin de gözaltına alınabilecekleri ifade edildi. Sorgulamaları süren zanlıların, işlemlerinin tamamlanması halinde yarın, ?Resmi belgede sahtecilik, rüşvet, görevi kötüye kullanma, devleti zarara uğratma, nitelikli dolandırıcılık ve irtikap' suçlarından Adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber