Yargıda uygulama karmaşası kapıda

Haber Giriş : 04 Kasım 2004 06:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çifte standartla suçlanan yargı sistemi, bu kez de iki yeni kanunun tehdidi altında. Yargıtay Birinci Başkanvekili'ne göre, TCK ile İstinaf Mahkemeleri aynı anda yürürlüğe girerse sistem kilitlenecek

Yargıtay Birinci Başkanvekili Osman Şirin, yeni Türk Ceza Kanunu ile İstinaf Mahkemeleri'nin (Bölge Adliye Mahkemeleri) aynı anda hukuk sistemine dahil olmasından endişeli. Uygulamada aksaklık çıkacağını savunan Şirin, AKŞAM'a yaptığı açıklamalarda şu görüşleri diye getirdi:

Yeni TCK, bir gecede 78 yıllık hukuk birikimini ortadan kaldıracak. Yargıtay'ın oluşturduğu içtihatlar büyük bir fırtınaya yakalanmış gibi savrulacak. Yeni yasanın yorumlanmasında mutlaka uygulama birliğinin sağlanması gerekiyor. İşte bu birlik Yargıtay'ın yeni TCK'ya göre oluşturacağı yeni içtihatlarla sağlanacak.

Uygulama birliğinin önündeki en büyük tehdit ise yeni kurulacak Bölge Adliye Mahkemeleri. Yerel mahkemelerle Yargıtay arasında görev yapacak bu mahkemeler, yeni içtihatlar oluşturulmadan faaliyete geçerse, her birinden ayrı içtihat çıkar ve uygulama birliği zedelenir.

Kuruluş kanunu, mahkemelerin iki yıl içinde oluşturularak göreve başlamalarını öngörüyor. Süre sonuna kadar kullanılmalı. Yargıtay 2 yıl içinde yeni içtihatlar oluşturur. Böylece, uygulama birliği sağlanmış olur.

YILDA 500 BİN KARAR

Dünyanın en yorgun hakimlerinin Türkiye'de olduğuna inanıyorum. Fransa Yargıtay Başkanı, bir yılda 3 bin davayı karara bağladıklarını ve çok yorulduklarını belirterek, bizi sormuştu. Ben de kendisine, 'Bizim karara bağladığımız dosya sayısı sizinkinden biraz daha fazla' diye yanıt vermiştim. Aslında o yıl tam 428 bin davayı karara bağlamıştık. Bu rakama nasıl olsa inanmaz diye söylemek istemedim.

Yargıtay'da halen her yıl ortalama 500 bin davayı karara bağlıyoruz. İmkanlar ise son derece kısıtlı. Personel sıkıntısı, yer sıkıntısı ve diğer altyapı eksikleri dikkate alındığında, yargı bir mucize gerçekleştiriyor. Ağzımıza bir zeytin verip, bizden bir fıçı zeytinyağı üretmemiz isteniyor. İşin garip tarafı bunu da başarıyoruz.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber