15 Ağustps 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 15 Ağustos 2008 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AHMEDİNEJAD'IN TEMASLARI

-Cumhurbaşkanı Gül ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Türk-İran İş Forumu'na katılıyor.

-Ahmedinejad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul ederek ikili bir görüşme gerçekleştiriyor.

-İstanbul'daki temaslarını kılacağı cuma namazı ile tamamlayan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ülkesine dönüyor. (Saat: 10.00/17.00)

-CHP'DEN AKP'Lİ DİŞLİ HAKKINDA YENİ BELGE

-CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkında ?yeni belgeler? açıklayacağı basın toplantısı düzenliyor. (Saat: 11.30)

-TOPLU GÖRÜŞMELER BAŞLIYOR

-Memur sendikaları konfederasyonları Türkiye Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen, 1.5 milyon memuru toplu görüşmeler için bugün hükümetle masaya oturuyor.

-Toplu görüşmeleri hükümet adına Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

-Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. (Saat: 14.00)

-ÖSS VE YDS YERLEŞTİRME SONUÇLARI AÇIKLANIYOR

-Öğrenci Seçme Sınavı ve Yabancı Dil Sınavı yerleştirme sonuçları bugün açıklanıyor. (Saat: 09.30)

-İŞSİZLİK RAKAMLARI AÇIKLANIYOR

-TÜİK, Mayıs ayı iş gücü istatistiklerini açıklıyor. (Saat: 10.00)

-AKP YASAMA FAALİYETLERİNİ KİTAPTA TOPLADI

-AKP 22 Temmuz seçimlerinin ardından daha önceki yasama dönemlerinde olduğu gibi 23. Dönem 1 ve 2. yasama ve denetim faaliyetlerini kitap haline getirdi. AKP Grubu'nun yasama faaliyetlerini topladığı yaklaşık 183 sayfalık kitapta, 23. Dönem 1 ve 2. Yasama yılı boyunca Hükümetin TBMM'ye 397 yasa tasarısı, AKP'li milletvekilleri de 313 yasa teklifi verdiği yeraldı. Bunlardan toplam 116 yasanın TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştığı belirtildi.

-Kitabın değerlendirme bölümünde demokratikleşme ve insan hakları konusunda yasalaşan yasalara dikkat çekildi. İlk bölümde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili 22. Dönemde gerçekleştirilen ve 23. Dönem başında yürürlüğe giren anayasal değişiklik anlatıldı. AKP'ye yönelik kapatılma davası açılmasına neden olan türbanın üniversitelerde serbestini öngören Anayasa değişikliği teklifi de kitapta yer aldı.

-BAŞBAKAN'IN 3 KURUŞLUK TAZMİNATINA YARGITAY ONAYI

-Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Avustralya'da katıldığı radyo programında, terörist başından ?sayın?, şehitlerden de ?kelle? olarak bahseden Başbakan Erdoğan, hakkında verilen ?3 kuruşluk? tazminat kararını onadı.

-ŞİMSEK VE GÜLER'DEN ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMMI SAVUNMASI

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Hilmi Güler, MHP'li Çalış ile İnan'ın elektrik ve doğalgaz zammıyla ilgili soru önergelerine verdikleri yanıtta, zamları savundular.

-Bakan Şimşek 2002-2007 döneminde elektrikte tüketicilere uygulanan satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirterek, ?Ülkemiz enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkedir. Nitekim 2008 yılı Mayıs ayı itibariyle yaklaşık 43 milyar ABD doları tutarında gerçekleşen cari açığa karşın, yine aynı dönemde yaklaşık olarak 41,5 milyar ABD doları tutarında brüt enerji ithalatı yapılmıştır? dedi. Bakan Şimşek, 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırmanın işleyiş mekanizması uyarınca enerji KİT'lerinin alım/üretim maliyetlerindeki değişimlerin TEDAŞ ve BOTAŞ tarafından elektrik ve doğalgaz satış fiyatlarına yansıtılacağını söyledi.

-Enerji Bakanı Hilmi Güler ise ?BOTAŞ'ın basiretli bir tacir olarak fiyatlarında ayarlama yapması doğaldır? dedi. Güler, BOTAŞ'ın 2008 yılı Haziran ayında uyguladığı doğalgaz toptan satış fiyatı ile alternatif yakıt fiyatları kıyaslandığında doğalgaza göre Fuel Oil'in yüzde 113, LPG'nin yüzde 341, kalorifer yakıtının yüzde 202, motorinin ise yüzde 338 oranında daha pahalı olduğunu bildirdi.

-GÖKÇEK YANIT YERİNE AKIL VERDİ

-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, CHP'li Ağyüz'ün İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a yönelttiği soru önergesine ilginç bir yanıt verdi. Sorulara ilişkin yanıtlarını Bakanlığın yanı sıra Ağyüz'e de fakslayan Gökçek'in kullandığı üslup CHP'li Ağyüz'ün sert tepkisine yol açtı. Gökçek soru önergesine verdiği yanıtta, ?Yaşar Ağyüz Dikili belediye başkanına açılan soruşturmanın önce mahiyetini öğrenmeli sonra soru sormalıdır. Ağyüz'ün ilk soracağı soru bence ?Dikili'ye niye soruşturma açıldı? Yasalara göre hangi suçları işledi? tarzında olmalıdır. Milletvekillerinin parlamentodan çıkan kanunları incelemeden soru sormamaları gerekir? dedi.

-Gökçek'in cevabında Ağyüz'ün ismini ?Ağdüz' olarak yazılırken, ?üstünkörü bilgilerle kimseyi bir daha suçlamayın, soruşturma açılması gereken birisi varsa o da yanlış ve iftira dolu suçlamaları dolayısıyla Yaşar Ağdüz olmalıdır? dedi.

-CHP'li Ağyüz ise Gökçek'in cevabına ?etik kurallara aykırı, yazım ve hitap özürlü faksınızı dikkate almıyorum? karşılığını verdi.

-KRİZ TÜRKİYE'NİN YATIRIM POZİSYONU AÇIĞINI KÜÇÜLTTÜ

-Yabancıların Türkiye'deki yatırımları ve alınan dış krediler gibi uluslararası yükümlülüklerin dış varlıklarla karşılanamayan kısmını ifade eden ?uluslararası yatırım pozisyonu açığı?, bu yıl ilk altı ayında 51 milyar dolar küçülerek 261.8 milyar dolara indi. Küçülme dış borçların değil, yabancıların Türkiye'deki varlıklarının değer ve miktarının azalmasından kaynaklandı.

-Haziran sonu itibariyle yabancıların doğrudan ve portföy yatırımları ile yurt dışından kullanılan krediler ve yabancıların buradaki mevduatından oluşan Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri 445.3 milyar dolar, yurt dışı varlıkları ise 183.4 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

-PARA ARZINDA 5 MİLYAR YTL'LİK AZALMA

-En geniş tanımlı para arzı M3, 25 Temmuz-1 Ağustos haftasında 5 milyar 79.3 milyon YTL azalarak 405 milyar 907.6 milyon YTL'ye düştü. Para arzında yılbaşından bu yana artış 35.8 milyar YTL olarak gerçekleşti.

-MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN TÜRKİYE'DE DEPREM GERÇEĞİ RAPORU

-TMMO Makine Mühendisleri Odası 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde hazırladığı raporla depreme çeşitli boyutlarla dikkat çekti. Rapora göre sanayi kuruluşlarının da yüzde 98'i deprem bölgesinde yer alıyor. Barajların da yüzde 98'i deprem bölgelerinde inşaa edildi.

-Marmara'da yaşanabilecek yüksek şiddetteki bir depremin ülke ekonomisinde görülecek etkileri ile ilgili tespitlere de yer verilen raporda kamu ekonomisine kaynak sağlayan her 100 YTL'den 53,7 YTL'sinin 2006 yılı verilerine göre Marmara Bölgesi'ndeki illerden sağlandığı vurgulandı.

-AKDAĞ'IN MEMLEKETİ ERZURUM ORGAN BAĞIŞINDA SINIFTA KALDI

-Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın seçim bölgesi Erzurum, organ bağışında sıfır çekti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Erzurum'da 2007'de 276 kişi organ bağışında bulunurken, 2008'in ilk altı ayında bir kişi bile organ bağışlamadı.

-Erzurum gibi 18 ilde de 2008'in ilk 6 ayında organ bağışı yapılmadı. 2007'deki toplam bağışçı sayısı 42 bin 488 iken, 2008'in ilk 6 ayında organ bağışlayanların sayısı 25 bin 265 olarak belirlendi.

-YARGIDAN, ?ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDEKİ SÖZLEŞMELİLERE DE NÖBET ÜCRETİ ÖDENECEK? KARARI

-Yargı, Sağlık Bakanlığı'nda görevli sözleşmeli personele nöbet ücreti ödenmesine karşın, üniversite hastanelerindeki sözleşmeli personele nöbet ücreti verilmemesini anayasanın ?eşitlik ilkesine aykırı? buldu ve üniversite hastanesindeki sözleşmeli personele de nöbet ücreti ödenmesini kararlaştırdı.

-Türk Sağlık-Sen mahkeme kararının ardından YÖK'e bir yazı yazarak başvuru veya dava açılması beklenmeden tüm üniversite hastanelerinde görevli 4/B'li personele nöbet ücretlerinin ödenmesi için YÖK'ün duyuru yapmasını istedi.

-ÖĞRETMEN ATAMA KILAVUZU DAVALIK OLDU

-Milli Eğitim Bakanlığı 2008-2 öğretmen atamaları kılavuzunu açıklarken, 2007 yılında sözleşmeli olarak görevlendirilen ancak göreve hiç başlamayanlar ile başlayıp da ayrılanların kadrolu atanabilmek için başvuru yapamaması yargıya taşındı.

-Türk Eğitim-Sen söz konusu maddenin iptali için Danıştay'a başvuruda bulunurken, atama kılavuzunun ?değiştirildiği? iddiasında bulundu.

-DEPREMDE HAYAT KURTARAN DUVAR SİSTEMİ TÜRKİYE'DE

-İstanbul'da büyük bir deprem olacağı beklentisi her geçen gün artarken, Alman firma Lirefa, tehlike anında duvarın dağılmasını önleyici ve yıkılmasını geciktirici deprem duvar sistemini dünyada ilk kez Türkiye'ye getirme kararı aldı.

-1999 yılından 2005 yılına kadar yapılan çalışmalar neticesinde geliştirilen Lirefa Deprem Duvar Sistemi, İTÜ'de yapılan testlerde de önemli başarı elde etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber