Rektörlük kavgası mahkemeye taşındı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Ağustos 2008 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Rektörlüğü için en yüksek oyu alan ancak Gül tarafından atanmayan Sedef Gidener, yeni rektöre itiraz etti: Kısmi statüde görevliydi, ataması hukuki değil

ANKARA - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü için hem üniversitede hem de YÖK'te en yüksek oyu alan ancak Köşk'ten ataması yapılmayan Prof. Dr. Sedef Gidener, yeni Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün atandığında üniversitede ?kismi statü'de görev yaptığını, bu yüzden atamasının yasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Prof. Gidener, YÖK Kanunu'na göre, ?Kısmi statüde görev yapanların (muayenehanesi olan, üniversitede part time görev yapanlar) rektör seçilemeyeceğini' belirterek, Füzün'un rektörlüğüne itiraz etti. Gidener, YÖK'e de önceki hafta itiraz dilekçesi gönderdi. Dilekçede, ?Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü makamında hukuka aykırı şekilde bulunan ve yetki kullanan Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün göreve başladığı andan itibaren yaptığı işlemler hukuken geçersizdir? diyen Gidener, yasal olarak rektör seçilemeyen bir öğretim üyesinin rektörlük makamında bulunduğunu ve şimdi kısmi statüden ayrılmak için başvurmasının, hukuka aykırılığı gidermeyeceğini öne sürdü.

Benzer bir dilekçeyi DEÜ Genel Sekreterliği'ne de gönderen Gidener, YÖK'ün, Füzün hakkında gerekli işlemi yapmaması halinde mahkemeye başvuracağını açıkladı.

DEÜ Rektörlüğü ise Rektör Füzün'ü savunmak amacıyla hazırladığı açıklamada, iddianın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu öne sürdü:

?Daha önce de pek çok örnekleri görüldüğü ve bilindiği gibi, kısmi statüde olan, sözleşmeli ve emekli profesörler rektör adayı olarak seçime katılabilirler. Bununla ilgili YÖK'ün, ?Rektör Adaylarının Seçimle Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esasları'nın 4'üncü maddesinde; ?Seçimle rektör adayı belirlenecek olan üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsünde kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapmakta olan profesörler ile 67 yaşını doldurmamış olmak şartıyla halen emekli olan profesörler rektör adayı olarak seçilebilirler' hükmü geçerlidir. Prof. Dr. Mehmet Füzün, Rektör olarak atandığı gün, kısmi statüdeki görevinden ayrılmak istediği ile ilgili dilekçeyi Rektörlüğe vermiş ve bu dilekçe YÖK'e bildirilmiştir. Hukuka ve mevzuata aykırılık yoktur.?

YÖK'ten görüşüne başvurulan bir yetkiliyse, rektörlük adaylığıyla ilgili Yükseköğretim Kanunu'nda 13. ve 36. maddelerinden fikir alınabileceğini belirtti. YÖK yetkilisinin işaret ettiği Çalışma Esasları başlığı altındaki 36. maddede, üniversitede kısmi statüde görev yapanlara ilişkin, ?Rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar' ifadesi yer alıyor.

YÖK?de Gidener'den yana

YÖK yetkilisi, şimdiye kadarki uygulamada, rektör adaylarının üniversitede yapılan seçim sırasında kısmi statüde olmasının sorun yaratmadığını ancak YÖK'e gönderilmek üzere ilk altı adayın arasına giren rektör adaylarının mutlaka kısmı statülü görevinden ayrılmasının gerektiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber