İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kredi Yurtlar Kurumuna Bağlı Yurtlarda Barınma Şartları

Yüksek öğrenim kurumuna kayıtlı olmak kaydıyla; yurtlarda barınma şartları, yurtlara başvuru süresi ve değerlendirme işlemleri, yurda kesin kayıttta istenen belgeler, yurtta barınma süresi, yurt ücreti miktarları, farklı ücret uygulaması yapılan yurtlar, depozitosunu ödemesi nedeniyle ilişkisi kesilen öğrencinin yeniden kayıt yaptırma süresi ve yurtla ilişkisinin kesilmesini gerektiren sebeplerin yer aldığı dosyayı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 09 Kasım 2004 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtlarda Barındırma Koşulları :
Bir yüksek öğretim kurumuna kayıtlı olmak kaydıyla Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda aşağıda sıralanan şartları taşıyan öğrencilere barınma imkanı tanınmaktadır;
- Ailesi yurdun bulunduğu şehir veya Büyükşehir belediye sınırları dışında oturan ülkemiz öğrencileri (şehiriçi nakil araçlarından yardımsız faydalanamayan âmâ, felçli, bir veya iki kolu veya bacağı olmayan öğrenciler hariç),
- Taksirli suçlar hariç, sabıka kaydı bulunmayan öğrenciler,
- Ülkemize eğitim ve öğretim görmek üzere gelen Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları öğrencileri,
- Ülkemiz ile kültür anlaşması bulunan ülkelerin öğrencileri,
- Kurum ve diğer kuruluşların yurtlarından süresiz çıkarma cezası almamış öğrenciler,
- Yabancı uyruklu öğrencilerden, yukarıdaki şartlarla birlikte ikamet tezkeresine sahip olanlar,

Yurtlara Öğrencilerin Yerleştirilmesinde Kontenjanlar Nasıl Belirlenir:
Kontenjan tespitinde, Türk Cumhuriyetleri ve diğer Türk topluluklarından gelecek öğrenciler ile gerçek veya tüzel kişilerle Kurum arasında yapılan protokollerdeki özel hükümlere göre ayrılan yatak sayısı, boş yatak sayısından düşüldükten sonra geriye kalan boş yataklara yurt bazında yerleştirme aşağıdaki oranlara göre yapılır:
-% 88'i genel müracaatlara, (Ara sınıf ve birinci sınıf öğrencilerinin oranları gerektiğinde Yönetim Kurulunca tespit edilebilir.)
-% 2'si ön kayıt ve özel yetenek sınavı ile yüksek öğretim kurumlarına giren öğrencilere,
-% 2'si artık yıl öğrencilerine,
-% 1'i lisansüstü öğrencilerine,
-%5'i Genel Müdürlük tarafından gerekli görülenlere,
-% 2'si Hükümetimizle Kültür Antlaşması olan ülkelerin öğrencileri ile Milli Eğitim Bakanlığınca burs verilen yabancı uyruklu öğrencilere.

Yurtlara Başvuru Süresi ve Değerlendirme :

Her öğretim yılında bir yükseköğretim kurumuna girecek öğrencilerin yurt başvurularını, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince hazırlanan ''YURTKUR Başvuru Formu''nu dolduracak yine bu merkezlere teslim edeceklerdir. Değerlendirme işlemi yine ÖSYM tarafından yapılacaktır. Bu merkezce kabul edilerek, değerlendirme işlemi yapılmaktadır.

Ara sınıf öğrencileri ile yüksek lisans, doktora, ön kayıt ve özel yetenek öğrencilerinin yurtlara başvuruları; Kredi Yurtlar Kurumu Genel müdürlüğünce ilan edilen kayıt bürolarından temin edilecek Müracaat Kılavuzu ekindeki, Müracaat Bilgi Formu ile yapılacaktır. Başvuruların kabul edileceği tarihler ve süreler her yıl Genel Müdürlükçe tespit edilmekte olup, genellikle bu başvurular Temmuz ayı içerisinde gerçekleşmektedir. Bu öğrencilerin Müracaat Bilgi Formları, Kılavuzda belirtilen kayıt bürolarından herhangi birine ( Artık yıl öğrencileri hariç ) başvuru süresi içerisinde öğrencinin kendisi veya başkası aracılığıyla elden teslim edilmektedir. Bu başvuruların değerlendirme işlemleri Kredi Yurtlar Kurumu bilgisayar ortamında yapılmaktadır.
Artık yıl öğrencileri ise daha önce barındıkları yurt müdürlüklerine, tespit edilen sürede başvurarak, yurtta atıl yatak olsa dahi ancak bir öğretim yılı yurtta barındırılmaktadırlar. Bu başvuruların değerlendirme işlemi Bölge Müdürlüklerinin bulunduğu illerde Bölge Müdürlüklerince, diğer illerde ise yurt müdürlüklerinde oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmaktadır.
Belirlenen sürede başvuruda bulunmayanların, yurtta boş yer olması halinde başvuruları Müracaat Bilgi Formu ile yedek listelerdeki öğrencilerin puan sırasına göre yurtlara yerleştirme işlemi, Bölge Müdürlüklerinin bulunduğu illerde Bölge Müdürlüklerince, diğer illerde ise yurt müdürlüklerince yapılmaktadır.
Yurtta barınmakta iken tatil (Temmuz-Ağustos-Eylül) aylarına ait yurt ücretlerini zamanında ödememeleri nedeniyle öğretim yılı sonunda kayıtları silinen öğrenciler, müteakip öğretim yılında yurtta tekrar barınmak istedikleri takdirde ara sınıf için belirlenen tarih ve süre de Müracaat Bilgi Formunu doldurarak başvuruda bulunabileceklerdir.

Yurda Kesin Kayıtta İstenilen Belgeler:
Yurtlara kesin kayıt sırasında öğrencilerin formdaki beyanları dışında aşağıdaki belgeler istenecektir
- Öğrenci Durum Belgesi,
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi,
- İkametgah Belgesi,
- 12 adet son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraf (kız öğrencilerin güneş gözlüksüz, düzgün kıyafetli, başı açık erkek öğrencilerin ise sakalsız ve güneş gözlüksüz adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır),
- Savcılık Belgesi veya Adli Sicil Raporu,
- 18 yaşını doldurmamış olanlar için Veli İzin Belgesi
-Yurda kesin kayıt yaptıran öğrencilerden ''Toplu yerde yaşamaya engel bir durumu olmadığını belirtir Dispanser Raporu (Verem Savaş) istenmemektedir.

Yurtlarda Barınma Süresi :
Yurtlarında barınmak üzere başvuran öğrencilerden kesin kaydını yaptırmış olanlardan;
- Devam ettikleri yüksek öğretim kurumunun normal öğrenim süresi kadar,
- Ara sınıflarda yurda girenler, geri kalan öğrenim süresi kadar,
- Normal öğrenim süresinde öğrenimini bitiremeyen öğrencilerden, ihtiyaç sahibi ve yurttaki iyi hali tespit edilenler yurtta atıl kapasite olsa dahi en fazla bir öğretim yılı (artık yıl) yurtlarda barındırılırlar.
Öğrenciler, o öğretim yılı içerisinde hangi tarihte yurda kayıt yaptırmış olursa olsunlar bir öğretim yılı barınmış sayılırlar.

Yurt Ücreti ve Depozito İşlemleri :
Yurt Ücreti Ne Zaman ve Nasıl Ödenecektir?

- Yurt ücretleri, yurt müdürlüklerince öğrencinin barındığı yurtta tahsil edilir.
- Ücretler, üçer aylık (Ocak-Şubat-Mart, Nisan-Mayıs-Haziran, Temmuz-Ağustos-Eylül, Ekim-Kasım-Aralık) dönemler halinde, o döneme ait ilk ayın son iş günü saat 14:00'e kadar; farklı ücret uygulaması yapılan yurtlarda ise, aylık olarak yine o ayın son iş günü saat 14:00'e kadar ödenir.
- Belirtilen sürede yurt ücretini ödemeyenlerin barındıkları aya ait ücretleri depozitolarından kesilir, geri kalan iade edilerek yurtlar ilişikleri kesilir. Tekrar barınmak istemeleri ve yurtta boş yer olması halinde o öğretim yılı sonuna kadar iki katı depozito alınarak yeniden yurda kayıtları yapılabilir.
- Bir öğretim yılında yurt ücretini süresinde ödememe nedeniyle iki defa yurtla ilişiği kesilen öğrencilerin depozitoları irat kaydedilir ve o öğretim yılında yurtlara alınmazlar.
- Temmuz-Ağustos-Eylül aylarına ait yurt ücretlerini peşin yatırmayan öğrencilerin kaydı silinir. Bu durumdaki öğrenciler tekrar yurda girmek istedikleri taktirde ara sınıf öğrencilerinin başvurularının kabul edildiği süre içerisinde yeniden başvurabilirler.
- Yurt ücreti ödenirken öğrencilerin talep etmesi halinde günü gelmeden ileriki ayların ücreti peşin olarak ödenebilmektedir. Bir yıllık erken ödemelerde %20 indirim uygulanmaktadır.
- Artık yıl öğrencilerinden yurt yatak ücreti iki katı olarak tahsil edilir.
- Öğrenci yurttan kaydının silinmesini takip eden günden itibaren 10 gün içinde peşin yatırdığı yurt ücretini almazsa bu ücret Kredi Yurtlar Kurumuna gelir (irat) kaydedilir.
- Yurtta barınmakta iken kendi isteği ile kaydını sildiren öğrenciler, boş yer olması halinde o öğretim yılı için iki katı ücretle tekrar barındırılırlar.
- Yurtlarda barınmaya devam edip de son ay veya döneme ait yurt ücretinin ödendiğinin belgelenmesi kaydıyla, diğer il ve ilçelerdeki Kurum yurtlarında 10 güne kadar ücretsiz barınma imkanı sağlanmaktadır.
- Ayrıca, yurtlarda barındırılan öğrencilerden diğer il ve ilçelerde sınav, kurs, staj, yaz okulu ve benzeri eğitim faaliyetlerine katılanlar, yurt ücretlerini (yaz ayları için ise yaz aylarına ait yurt ücretlerini) ödediklerini belgelemeleri kaydıyla faaliyette bulunduğu il ve ilçelerdeki Kurum yurtlarında faaliyet süresince ücretsiz kalabilirler.
- Ayın ilk 15 günü içinde (15'i dahil) kayıt yaptıranlardan aylık ücretin tamamı, ikinci yarısında kayıt yaptıranlardan ise aylık ücretin yarısı alınır.
- Ayın 15'ine kadar (15'i dahil) kaydını sildirenlere aylık ücretin yarısı iade edilir. Ayın 15'inden sonra kayıt sildirenlere iade işlemi yapılmaz.

2003-2004 ÖĞRETİM YILINDA;
- GENEL ÜCRET UYGULAMASI YAPILAN YURTLARDA AYLIK YATAK ÜCRETİ 39.000.000.-TL OLUP, ÜÇER AYLIK DÖNEMLER HALİNDE TAHSİL EDİLMEKTEDİR. AYNI YURTLAR İÇİN ALINAN DEPOZİTO ÜCRETİ İSE 120.000.000.-TL' DİR.
- FARKLI ÜCRET UYGULAMASI YAPILAN YURTLARDAN TAHSİL EDİLEN YURT YATAK ÜCRETİ VE DEPOZİTO MİKTARI AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR.

YURT/BLOK ADI AYLIK YURT ÜCRETİ DEPOZİTO
Başkent yurdu(A Blok) ANKARA 57.000.000 170.000.000
Halide Edip Adıvar Yurdu(B Blok) ANKARA 63.000.000 170.000.000
Yuvaş Yurdu ANKARA (1 ve 2 kişilik odalar)(4 kişilik odalar)
180.000.000
150.000.000
400.000.000
400.000.00
Avcılar Atatürk Kız Yurdu İSTANBUL 57.000.000 170.000.000
Avcılar Erkek Yurdu İSTANBUL 45.000.000 135.000.000
Pamukkale Yurdu (A,B,C,D,E Blokları ) DENİZLİ 45.000.000 135.000.000
İlkadım Yurdu (C ve D Blokları) SAMSUN 57.000.000 170.000.000
Akdeniz Yurdu (Rasim Aktaş Bloğu) ANTALYA 57.000.000 170.000.000
Aydın Yurdu AYDIN 45.000.000 135.000.000
Milli Piyango Kız Yurdu (A,B,D,E Blokları) MUĞLA 57.000.000 170.000.000
Milli Piyango Kız Yurdu (Ş.Baydur Bloğu) MUĞLA 90.000.000 270.000.000
Prof.Dr.E.Ruhi FIĞLALI Erkek Bloğu MUĞLA 57.000.000 170.000.000
Muğla Yurdu (D Blok) MUĞLA 57.000.000 170.000.000
Erciyes Yurdu (D Blok) KAYSERİ 57.000.000 170.000.000
Sinop Yurdu (B Blok) SİNOP 75.000.000 225.000.000
Isparta Yurdu (10.Kız Bloğu) ISPARTA 75.000.00 225.000.000

2004-2005 ÖĞRETİM YILINDA BU ÜCRETLER YENİDEN BELİRLENECEKTİR.

Depozito Nedir?
Öğrencilerin zamanında yatırılmayan yurt ücretlerine veya yurtta yapacakları zarara karşılık olarak tutulan paradır.
Depozito miktarı her yıl aylık yurt yatak ücretine paralel olarak değişebilir. Depozito farkı yurtta kayıtlı öğrencilere tamamlattırılır.
Bildirilen sürede (en son Aralık ayı içerisinde) depozitosunu tamamlamayan öğrencilerin yurttaki mevcut depozitosu irat kaydedilerek, yurtla ilişiği kesilir. Bu sebeple ilişiği kesilen öğrenciler 10 gün içerisinde yeniden başvurmaları ve boş yer bulunması halinde yurtta barındırılırlar.

Yurt Ücreti ve Depozito Alınmayacak Öğrenciler
- Devletin koruması altındaki öğrencilerden, şehit ve gazi çocuklarından yurt ücreti ve depozito alınmaz.
- Yurtlarda barınan kesin kayıtlı öğrencilerden maddi zaruret içerisinde bulunanlar ve zorunlu sebeplerle ödeme güçlüğüne düşenlerden yurt ücreti alınmamasına Genel Müdür'ün teklifi üzerine Yönetim Kurulunca karar verilebilir.

Barındırılmakta Olan Öğrencilerin Hangi Sebeplerle Yurtla İlişiği Kesilir?
- Yurda girmek için aranılan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanların,
- Taksirli suçlar hariç, tecil edilmiş olsa dahi hakkında mahkumiyet kararı verilenlerin,
- Yurt kurallarına uymayıp, süresiz uzaklaştırma cezası alanların,
- Yurt ücretini zamanında ödemeyenlerin,
- Devam etmekte olduğu öğretim kurumundan üç ay ve daha fazla uzaklaştırma cezası alanlar ile okulla ilişiği kesilenlerin, yurtla ilişiği kesilir.

Dosyayı Hazırlayan: Bilal Saygın

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber