139 bin 690 sağlık karnesi sahte çıktı

Haber Giriş : 13 Kasım 2004 05:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıtlı 1 milyon 700 bin üyenin bilgilerini bilgisayar ortamına aktaran Emekli Sandığı, 139 bin 690 geçersiz karne tespit etti. Kurum, bu uygulamayla 13 trilyonluk vurgunun da önüne geçmiş oldu.

Sağlık harcamalarının denetim altına alınması için 1994 yılında başlatılan denetim projesi kapsamında Emekli Sandığı bünyesindeki Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Bölge Müdürlükleri'nde kayıtlı bulunan 1 milyon 700 bin kişinin tüm dosyaları tek tek tarandı, hak sahiplerinin sağlık ve kişisel bilgileri bilgisayar ortamına aktarıldı.

Bu taramada 139 bin 690 geçersiz sağlık karnesi tespit edildi. Böylece kurum bu uygulamayla 13 trilyonluk vurgunun da önüne geçmiş oldu. Sözkonusu projeyle eczanelerde etkin bir denetim sağlayan Emekli Sandığı, uygulamanın Türkiye genelindeki tüm hastanelere yaygınlaştırılması için pilot bölge uygulamasını başlatıyor.

İlk olarak Ankara Hastanesi'nde devreye sokulan proje, tüm hastanelerde devreye girerse, 500 binin üzerinde sahte veya geçerli olmayan sağlık karnesinin ortaya çıkarılması bekleniyor.

İlaç harcamaları azaldı

İlaç ve tedavi harcamalarını kontrol altına alan proje sayesinde gereksiz ilaç tüketiminin önüne geçilirken, önemli miktarlarda tasarruf sağlandı. 1990-1998 yılları arasında ilaç tüketimi yüzde 124 artarken, denetim projesinden sonra bu oran hızla düşmeye başladı. 2004 yılı sonunda bu oranın yüzde 30'lara kadar gerilemesi bekleniyor. Projenin devreye sokulmasıyla, Emekli Sandığı'nın 3 katrilyon liraya kadar çıkma ihtimali bulunan ilaç harcaması, 1 katrilyon 652 trilyon lira olarak belirlendi.

Sandık, 2005'te açığını kapatacak

Emekli Sandığı bu yıl 1 trilyon 960 milyar olan bütçe açığını 2005 yılında kapatmayı amaçlıyor.

Emekli Sandığı açığını reçetelerin denetimini sıkılaştıran on-line sistemi ile elde ettiği tasarrufla ve gayrimenkullerini satarak kapatmayı amaçlıyor.

Emekli Sandığı'nın otel, huzur evi gibi gayrimenkullerinin değer tespiti devam ediyor. Değer tespitinin ardından ihaleye çıkacak.

Denetim projesindeki düzenlemeler

Tedavide gerçek zamanlı hak sahipliği denetimi ile asıl kişiye hizmet verilmesi.

Usulsüz sağlık karnesi kullanımının engellenmesi.

Hak sahipliği provizyonu ile şahıs bazında prim ve kesenek tahsilatının denetimi.

Yatan hasta ilaç kontrolü ile çifte reçete yazımının engellenmesi.

Hak sahipliği ve ilaç denetimi ile toplam ilaç harcamalarında tasarruf sağlanması.

SHDP Alt Sistemlerine entegre bilgi iletişimi.

Standart bir tedavi uygulaması ile fiyatlandırma.

Kurumlararası bilgi paylaşımının sağlanması.

Tüm sağlık işlemlerinin elektronik ortama alınması.

Tedavi işlemlerinde rasyonel ortamın kurulması.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber