Emeklilikte 2035 yılına kadar yaş sınırı değişmiyor

Haber Giriş : 01 Aralık 2004 07:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatımızı değiştirip, devlete duyulan güveni artıracak devrim niteliğindeki reform paketinde, 18 yaşından küçükler, sağlık açısından devletin koruması altına alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik sistemini içerisine "insan"ı alarak sil baştan değiştiriyor. Yeni sistem, 18 yaşından küçükleri devletin koruması altına alacak. Anne veya babaları sigortasız dahi olsa çocukların ilaçlar dahil tüm sağlık harcamalarını Genel Sağlık Sigortası karşılayacak. Zengin, fakir herkes sigorta şemsiyesi altında birleşecek.

Yeni Sosyal Güvenlik Reformu, "Genel Sağlık Sigortası", "Primsiz Ödemeler", "Emeklilik ve Sosyal Koruma Kurumu" adı altında 4 ayrı kanun tasarısından oluşuyor. Reformun getirdiği yenilikler şöyle:

TEK ÇATI: Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur tasfiye edilip bunlara bağlı sigortalılar "Sosyal Güvenlik Kurumu" (SGK) adı altında tek çatıda toplanacak. Sigorta sisteminde ayrım kalkacak. Kurum'a devlet de prim ödeyecek.

PRİMSİZ ÖDEME: Çalışan herkes sağlık ve emeklilik hizmetlerinden yararlanabilmek için SGK primi ödeyecek. Ancak, prim ödeyemeyecek durumda olan yoksul vatandaşlar, bunu belgeledikleri takdirde, diğer sigortalıların yararlandığı tüm haklardan faydalanacak.

EMEKLİLİK: Emeklilikle ilgili yaş sınırı 2035 yılına kadar kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak kalacak. Bu sınır 2036 yılından itibaren 59-61'e çıkacak. 2075 yılında emekli olma yaşı kadın ve erkeklerde 68 olacak.

SAĞLIK SİGORTASI: Prim ödeme gücü olanlarla, primleri devlet tarafından karşılanan herkes sağlık hizmetlerinden faydalanacak. İşsizlerin primi 6 ay boyunca karşılanacak. 6 ay sonra işe giremeyenler eğer prim ödeme güçleri varsa isteğe bağlı sigorta sistemi içinde prim ödeyerek sistemde kalmaya devam edecek. Ödeme güçleri olmayanların ise primleri devlet tarafından karşılanacak. Tüm sigortalılar acil sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Ancak normal muayenede, muayene ücretinin yüzde 10'u hastadan katkı payı olarak alınacak.

ÜCRETSİZ İLAÇ: Hastalığı önlemek için koruyucu tedbirlere ağırlık verilecek. Bu amaçla ücretsiz ilaç sistemine geçilecek. Tedavi edici ilaçlar katkı payı alınmaksızın verilecek. Ancak, doğrudan hastalığı korumaya yönelik olmayan ilaçlar için kademeli olarak yüzde 10 ila yüzde 50 arasında katkı payı alınacak.

ÇOCUKLAR ÖLMESİN: 18 yaşından küçük herkes sağlık açısından devletin korumasına alınacak. Tüm çocuklar "devletin çocukları" kabul edilecek ve her türlü sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlandırılacak. Tüm ilaç ve aşılar çocuklara parasız olacak. Böylece hastaneye gidemediği için hiçbir çocuk ölmeyecek.

TAZMİNAT KISKACI: İnsan sağlığını tehdit eden, bacalarından zehir saçan fabrikaların sebep olduğu hastalıklar sigorta tarafından tedavi edilecek. Ancak yapılan tedavi masrafları fabrika sahibinden tahsil edilecek. İşyerlerinde işçi sağlığını dikkate almayan işverenler de tedavi giderlerini göze almak zorunda kalacak.
Dünden Bugüne Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber