Yazıcı: Sosyal yardımlaşma vakıflarına 1,7 milyar TL aktarıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2009 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, sosyal güvenceden yoksun vatandaşlara yardım amacıyla Türkiye genelindeki sosyal yardımlaşma vakıflarına 2008 yılında toplam 1 milyar 797 milyon 768 bin TL kaynak aktarıldığını bildirdi.

Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nde (SYDGM) düzenlediği basın toplantısında, kurumun 2008 yılına ait faaliyetleri hakkında bilgi verdi ve 2009 hedeflerini anlattı.

Genel müdürlüğün faaliyetlerini Türkiye genelindeki 973 sosyal dayanışma vakfı aracılığıyla yürüttüğünü anlatan Yazıcı, SDYGM'nin sadece fon tahsisi yaptığını, sosyal dayanışma vakıflarının sivillerden oluşan mütevelli heyetlerinin de muhtaç kişileri tespit ederek yardımları ilettiğini ifade etti.

SDYGM'nin geniş bir yelpazede yardım hizmeti sunduğunu vurgulayan Yazıcı, ancak genel müdürlüğün sadece kömür dağıtan bir kurum olarak algılandığını dile getirdi.

Hayati Yazıcı, fondan her yıl 4 defa olmak üzere periyodik pay aktarımı yapıldığını, ayrıca vakıflara aile, eğitim, sağlık ve özürlü yardımları ulaştırıldığını, kimsesiz, yaşlı ve özürlülerin yararlanması için aşevleri kurulduğunu ve afet desteği sağlandığını bildirdi.

Sosyal güvenceden yoksun vatandaşların yakacak ihtiyacını karşılamak amacıyla hane başına en az 500 kg olmak üzere kömür yardımı yaptıklarını dile getiren Yazıcı, kömürleri Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünden sağladıklarını söyledi. Geçen yıl 1 milyon 717 bin 228 ton kömürün 2 milyon 84 bin 681 aileye teslim edildiğini anlatan Yazıcı, 142 bin 183 ton kömürün dağıtımının sürdüğünü, bunların da teslimiyle 2008 yılında dağıtılan kömür miktarının 1 milyon 855 bin 429 tonu bulacağını kaydetti.

Bakan Yazıcı, sosyal güvenceden yoksun vatandaşların eğitim gören çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına fon aktarıldığını söyledi. Geçen yıla kadar yılda bir kez yapılan eğitim yardımının, 2008'den itibaren yılda 2 kereye çıkarıldığını belirten Yazıcı, ikinci yarıyılın başında vakıflara 130 milyon eğitim yardımı gönderileceğini bildirdi.

Bakan Yazıcı, yeşil kartı olmayan ya da yeşil kartın karşılayamadığı sağlık hizmetlerinin verilmesi amacıyla sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına geçen yıl 5.23 milyon TL gönderildiğini kaydetti.

Bakan Yazıcı, çalışma gücü yerinde olan ancak iş kurma için yeterli imkanı bulunmayanlara iş kurmaları için destek verdiklerini de vurgulayarak, böylece bu kişilerin yoksulluktan kurtulmalarını sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğine giderek sosyal güvenceden yoksun vatandaşlara proje desteği sağlandığını kaydeden Yazıcı, 2004'te fon kaynaklarının yüzde 1.6'sının proje desteğine ayrıldığını, 2008 itibariyle bu oranı yüzde 15.4'e çıkardıklarını bildirdi. Yazıcı, kaynakların yüzde 92.3'ünün üretime ve istihdama yönelik projelere aktarıldığını söyledi.

Bakan Yazıcı, bir gazetecinin "Kömür yardımlarının, AK Parti'nin değil, devletin yardımları olduğunu, yeterince yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Hükümetle devleti kesin çizgilerle ayırt etmek son derece yanlış. Hükümet millet adına yetki alır, millete hesap verir. En şeffaf, en açık olan kurum hükümetlerdir. Türkiye Cumhuriyeti bu yardımı yapıyorsa aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti demektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümetin dışında apayrı bir şey değil ki. Hükümet, o devletin en önemli organı. Dolayısıyla bunun takdiminde herhangi bir sakınca görmemek gerektiğini düşünüyorum. Bu, Cumhuriyet hükümetinin yardımıdır. Aynı zamanda devletin yardımı demektir. Yani Cumhuriyet Hükümeti ayrı bir bütçe kullanmıyor ki."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber