Muvazaalı boşanmalara SGK takibi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ölen anne babasından kalan maaşı alabilmek için muvazaalı boşananların sayısındaki artış, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu önlem almaya itti. SGK Başkanı Fatih Acar, muvazaalı boşanıp birlikte yaşayanların tespitinin yoklama memurlarıyla periyodik aralıklarla oturulan konuta gidilerek yapılacağını açıkladı

Krizde gelirini artırmak amacıyla, ölen anne ya da babasının maaşını alabilmek için muvazaalı (danışıklı) boşananların sayısında artış Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) önlem almaya itti. SGK Başkanı Fatih Acar, muvazaalı boşanıp birlikte yaşayanların tespitinin yoklama memurlarıyla periyodik aralıklarla oturulan konuta kadar gidilerek yapılacağını açıkladı.

Acar, ?Aslında biz bu yola başvurmak istemeyiz, ancak gördüğümüz suistimaller buna bizi mecbur kılıyor. Duyarlı vatandaşlarımız da çevrelerinde gördükleri bu tür istismarları kurumumuza ihbar etmesi bir vatandaşlık görevidir? dedi.

Bir sigortalının ölümü halinde sigortalının eşine, çocuklarına ve anne-babasına maaşı belirli oranlarda paylaştırılarak ödeniyor. Kız çocukları evlenirken bir yıllık maaşları tutarındaki para evlenme yardımı olarak veriliyor. Resmi evlenme akdinin ardından kız çocuklarının maaşı kesiliyor ancak boşanması halinde yeniden hak sahibi oluyor. İşte bu nedenle krizin de etkisiyle son dönemde muvazaalı boşanmalarda ciddi bir artış yaşanıyor.

Hapis cezası da var

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası ile bu uygulamayı suistimal edenlerle ilgili hükümler getirildiğini açıklayan Acar, ?Buna göre, 10 Ekim 2008'de yürürlüğe giren yasanın ilgili maddesi uyarınca, haksız yere maaş alabilmek için eşinden muvazaalı boşananları ya da sosyal güvenceye sahip bir işe girenleri kurumlar arası işbirliği sayesinde daha kolay tespit edebileceğimiz gibi bunun cezai yaptırımları da olacak? diye konuştu. Acar şöyle devam etti: ?Eşinden boşandığı halde boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen kişilerin maaşları kesilmekle kalmayıp, haksız yere alınan maaş yasal faizleriyle geri alınacak. Ayrıca, savcılıklar tarafından kamu kurumunu dolandırmaktan dava da açılabilecek. Bu hileyi yapanların hapis ve para cezalarıyla karşılaşmaları söz konusu olacak.?

?Şerafettin Nine'leri yakalayacağız'

Sosyal güvenlik sisteminde en akıl almaz dolandırıcılık olayı 2005 yılında, ölen annesinin kılığına girerek iki yıl boyunca annesinin emekli maaşını alan Şerafettin Gencel'in yakalanması ile ortaya çıkmıştı. SGK Başkanı Acar, bu olaya da gönderme yaparak, ?Zaman zaman akıllara bile durgunluk verecek kadar hayret verici suistimallerle karşılaşıyoruz. Bunun örneklerini, ölen annesinin kılığına girip yıllarca maaşını alan evlatlar ile görüyoruz. Biz bunları kurumlararası işbirliği, sıkı takip ve teknoloji kozu kullanarak engelleyeceğiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber