Çalışana imzalatılan ibranamenin hükmü yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2009 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli, bir işçinin nedensiz yere işvereni ibra etmesinin hayatın doğal akışına uygun düşmediğini söyledi. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey de, kamuoyunda 'taşeronluk' olarak bilinen alt işveren-üst işveren ilişkilerindeki hukuki sorunları değerlendirirken, "Asıl iş, ancak işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiriyorsa alt işverene verilebilir" dedi.

Bursa Barosu tarafından düzenlenen İş Hukuku Konferansı, Baro Evi'nde gerçekleştirildi. Konferansın konukları UÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey'di. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Avukat Zeki Kahraman, avukatların iş hukukuyla ilgili sorunlarla sıklıkla karşılaştıklarını belirterek, o nedenle bu konuya önem verdiklerini söyledi.

Avukat Gündüz Kutucu'nun yönettiği oturumda ilk sözü Yrd. Doç. Ahmet Sevimli aldı. Sevimli, işçi işveren ilişkilerinde ibra (borçtan kurtarma) sözleşmesinin borcu, ikale (pazarlığı bozma) sözleşmesinin ise borç ilişkisini ortadan kaldırdığını söyledi. Yargıtay içtihatlarından örnekler veren Sevimli, 9. Hukuk Dairesi'nin bir kararından alıntı yaptı. Dairenin kararında 'Bir işçinin nedensiz yere işvereni ibra etmesi hayatın olağan akışına uygun düşmemektedir. İş hukukunda ibra sözleşmeleri dar yorumlanmalı ve borcun asıl sona erme nedeni ifa olarak ele alınmalıdır' dediğini hatırlatan Sevimli, yüksek yargının şu ifadesini aktardı: "İş ilişkisinin devamı sırasında düzenlenen ibra sözleşmeleri geçerli değildir. İşçi bu dönemde tamamen işverene bağımlı durumdadır ve iş güvencesi hükümlerine rağmen iş ilişkisinin devamını sağlamak ya da bir kısım işçilik alacaklarına bir an önce kavuşabilmek için iradesi dışında ibra sözleşmesini imzalamaya yönelmiş sayılmalıdır."

Sevimli, Borçlar Kanunu Tasarısı'nın, ibra sözleşmesinin yazılı olmasını ve alacağın türü ve miktarının açıkça belirtilmesi gerektiğini şart koştuğunu da ifade etti.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey de, 'Asıl İşveren-Alt İşveren İlişkisi ve Hukuki Sorunlar' konulu bir sunum yaptı. Asıl işin, ancak işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirdiği takdirde alt işverene verilebileceğini söyleyen Yenisey, nakit para taşıma işi konusunda da uyarıda bulundu. Yenisey, alt işveren çalışanlarıyla ilgili olarak İş Kanunu'nun 6. maddesini hatırlatarak, "İşyerinin bir bölümünü hukuki olarak devralan alt işverenin, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işverenin yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlü" olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber