Krize alternatif 'barter' sistemi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Şubat 2009 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Paranın İcadından Önce Kullanılan Takas Sistemi, Krizdeki İş Adamı Ve Sanayicinin Yeni Kurtuluş Yolu Oldu

- Türk Barter Konya Şube Müdürü Fikri Gemici:"İş Piyasasında Para İle Alım-Satım İşini Kaldıracağız"

MUZAFFER ÇAĞLIYANER

KONYA - Amerika'dan başlayan ve tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz, iş adamları ve sanayicileri yeni arayışlara sürüklüyor. Paranın icadından önce kullanılan takas sistemi (Barter) ise krize alternatif olarak sunuluyor.

Türkiye Barter piyasasının yüzde 75'ini elinde bulunduran Türk Barter'ın Konya Şube Müdürü Fikri Gemici, Türkiye'nin ekonomik krizi hissetmeye başladığı andan bugüne barter sistemine ilginin daha da arttığını belirterek, "Barter sistemi bir aracılık sistemidir. Bu sistem ile bize üye firmalar arasında mal alışverişini para ile değil ürettikleri mallar ile yapma sistemidir. Bize üye olan firmaya gayrimenkul ya da ipotek gösterebileceği bir malına karşılık 250 bin TL'ye kadar kredi veriyoruz. Bu kredi oranında üyemiz ihtiyacı olan malı, bize üye diğer firmalardan alabiliyor ve borcunu 1 yıl içinde nakit olarak değil, ürettiği mallarla yapabiliyor. Yani bizim sistemimizde para kesinlikle kullanılmıyor. Bu sayede hem elindeki malı kolayca satabiliyor, hem de elindeki fazla mal stokunu kolayca eritebiliyor. Ayrıca firmalar arasındaki mal alışverişinde kurum olarak biz aracı oluyoruz ancak bu aracılık hizmetinden herhangi bir para almıyoruz" dedi. Barter sisteme ilginin kriz ile birlikte yüzde 5 ila 10 arasında arttığını da dile getiren Fikri Gemici, "Türkiye'de Barter sistemi bizim şirketimiz aracılığıyla başladı ve şuan Türkiye'de sistemin yüzde 75'ini elimizde bulunduruyoruz. Ancak Türkiye'de Barter sistemi henüz tam manasıyla bilinmiyor ve uygulanamıyor. Şuan kriz nedeniyle bankalar KOBİ'lere kredi verirken oldukça titiz davranıyorlar ve zorluk çıkarıyorlar. Bu nedenle krizden kurtulmanın alternatifi olarak iş adamları ve sanayicilerimize sunuyoruz. Türkiye'de Barter piyasası şuan yıllık 500 milyon TL olarak gerçekleşiyor ama şirket olarak bunu 1 milyar TL'ye çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRK BARTER 5 YILDA İŞLEM HACMİNİ 20 KATINA ÇIKARDI

Türk Barter'in kurulduğu 2001 yılından bugüne hızlı bir yükseliş içinde olduğunu da kaydeden Gemici, "Şirket olarak 2001 yılından 2006 yılına kadar işlem hacmimizi 20 kat artırarak 300 milyon TL'ye çıkardık. Bugün ise bu rakam 500 milyon TL'ye dayanmış durumda. Üye sayımız ise her geçen gün giderek artıyor. Ayrıca şirketimiz Uluslararası Karşılıklı Alışveriş (Barter) Birliği'nin (IRTA) de üyesidir" dedi.

KONYA'DA İŞLEM HACMİNİ 50 MİLYON TL'YE ÇIKARACAĞIZ

Konya'nın Türkiye'nin önemli üretim ve KOBİ merkezlerinden birisi olduğunu belirten Fikri Gemici, "Bu sistemi Konya'da daha da geliştirmek, sanayici ve iş adamlarımızı bu sisteme dahil etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şuan 80'in üzerinde üyemiz var ancak bu yılın sonuna kadar bu sayıyı 110'a çıkarmayı hedefliyoruz. Konya'da hedeflediğimiz yıllık 50 milyon TL'lik işlem hacmine ise yakın zamanda varmayı planlıyoruz. Bizim sistemimiz ile mal alışverişlerinde para kullanmayı bırakıyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber