MEB'de, tedavi yollukları konusunda, kim haklı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Mart 2009 00:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk Eğitim-Sen'in öğretmenlerin 17 aydır ödenmeyen yollukları ile ilgili başvuru yaptıklarına dair açıklamasına tepki göstermiş ve "Sendikalar sendikacılık yapsın, eğer siyaset yapacaklarsa iş değiştirsinler. Biz öğretmenimizin maaşını da ücretini de yolluğunu da ödüyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

www.memurlar.net'e ulaşan bazı iletilerde, 2006 veya 2007 tedavi yolluğu hala ödenmeyen öğretmenler bulunduğundan hareketle tedavi yolluklarının zamanında ödenmeme sorunu ilk defa Öğretmenler bölüm sorumlumuz Ahmet Kandemir tarafından 28 Nisan 2008 tarihinde hazırladığı ?Öğretmenlerin, Tedavi ve Geçici Görev Yolluğu Sorununun Çözümüne İlişkin Bir Öneri? araştırma dosyası ile gündeme getirilmişti. 

Bu araştırma dosyasında; tedavi yolluklarının zamanında ödenmemesinin, Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan ?Analitik Bütçe Sınıflandırması? esasından kaynaklandığı belirtilerek. Söz konusu bu sınıflandırmada, Milli Savunma Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı türden bir değişiklik yapılırsa sorunun çözüleceği kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu araştırma dosyasından sonra, MEB Personel Genel Müdürlüğünden Beklentilerimiz haberimizde de yaşanan bazı sorunları sıralayarak çözüm aramaya çalışmış, Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin YALÇIN beyden olumlu yaklaşımlar almıştık. Öğretmenlerin, Tedavi ve Geçici Görev Yolluğu Sorununun Çözümüne İlişkin Bir Öneri başlıklı araştırma dosyasında ele aldığımız konu ile ilgili olarak "Çalışanların tedavi ve geçici görev yolluklarının zamanında ödenmemesi" sorunu çözümlenmelidir.? şeklinde sıraladığımız soruna Sayın Necmettin YALÇIN'ın Sitemize gönderdiği açıklamada ?2-Tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmesi konusu Genel Müdürlüğümüzün görev, yetki ve sorumlulukları arasında bulunmamaktadır. Her ne kadar Bakanlığımız bir bütün ise de söz konusu yazınızda da belirtildiği gibi, "Analitik Bütçe Sınıflandırması" uygulamasından kaynaklanan yollukların zamanında ödenmemesi sorununun çözümü, Bakanlığımızın bütçe işlemlerinin koordinesinden sorumlu birim olan Strateji Geliştirme Başkanlığının görev alanında bulunmaktadır. Bunun bilinmesinde yarar görmekteyiz.? şeklinde cevap vermişti.

?Konaklı, MEB'deki Tedavi ve Yolluk Sorununu Ne Zaman Çözecek?? Haberimizde sorunun muhatabı olan Strateji Geliştirme Başkanı Sayın Nurettin KONAKLI'yı bu konuda çözüm bulmaya ve açıklama yapmaya davet etmiştik.

Strateji Geliştirme Başkanlığı yukarıda sıraladığımız çözüm yollarından hareketle ?Analitik Bütçe Sınıflandırması? esasında değişikliğe giderek tedavi ve geçici görev yollukları kodu ile sürekli görev yollukları kodunu birbirinden ayırarak sorunu çözmüşler ve bunu bir resmi yazı ile ilgili birimlere bildirmişlerdi. 

?MEB, memurlar.net'in uyarısı üzerine harcırah ödeme kodunu değiştirdi? haberimizde bu resmi yazıyı yayınlamış ve Geçmiş dönemden kalan ödemelerin bir yazı ile ödeme listelerinin istenip bunların toplu olarak ödenmesi yoluna gidilmelidir demiştik. 

İlgili birimler bu 2 yıllık geriye dönük tedavi ve geçici görev yolluklarını istemişlerdir. Fakat ödemeler bazı illerde hala yapılmamış olup bununla ilgili olarak, eğitim sendikaları sürekli açıklama yapmışlardır. 

Örneğin ?Tedavi Yollukları Sorunu Çözülecek? açıklamasıyla Eğitim Bir-Sen ?Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ile Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterimiz Ramazan Çakırcı, eğitim çalışanlarının geçici görev ve tedavi yolluklarının ödenmemesi dolayısıyla yaşanan sıkıntıları Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül'e ileterek, oluşan mağduriyetin giderilmesini istedi.
?Eğitim çalışanlarından geçici bir vazife ile görevlendirilenlerin Mart 2008 tarihinden beri harcırahlarının ödenmediği,
Eğitim çalışanları veya birinci derece yakınlarının hastalanmaları durumunda sevk zincirine uyarak bulundukları yerleşim yerleri dışındaki daha donanımlı hastanelerde tedavi gördükleri ve tedavilerinden sonra bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen yasal hakları olan tedavi yolluklarını alamadıkları,
Çalışan memur veya yakınları ağır hasta olup tedavi yolluğu alamadıklarından kontrollerini yapamadıkları, tedavi giderlerini karşılamak için kredi kartı kullandıkları, kredi kartı borcunu ödeyemedikleri içinde biriken borçlardan dolayı hacizli durumuna düştükleri belirlenmiştir.
İllerde muhasebe müdürlükleri, ödenek olmadığı gerekçesi ile tedavi ve geçici görev yolluklarını ödemelerinin mümkün olmadığını beyan etmektedir.
Genel Sekreterimiz Halil Etyemez ile Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterimiz Ramazan Çakırcı, Müsteşar Muammer Yaşar Özgül ile yaptıkları görüşmede, söz konusu sıkıntıların giderilmesi yönündeki talebimizi bir defa daha yinelediler.
Özgül, bu konuda gerekeni yapacağını ifade etti.? açıklamasında bulunmuşlardı.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Hüseyin Çelik'in "Sendikalar sendikacılık yapsın, eğer siyaset yapacaklarsa iş değiştirsinler. Biz öğretmenimizin maaşını da ücretini de yolluğunu da ödüyoruz" şeklindeki açıklamaları ile Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Sayın Muammer Yaşar Özgül'ün Eğitim Bir-Sen sendikasının yukarıdaki açıklamasında yaptıkları yollukların ödenmemesi konusundaki tespitlerin çözümü konusunda "gerekeni yapacağım" demesi ile örtüşmemektedir. 

Yolluklar konusunda; Eğitim Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen de aynı açıklamalarda bulunmasına karşın; Sayın Bakanın Türk Eğitim-Sen'in açıklamasına ?Ama eninde sonunda birkaç ay gecikmeli olsa da bunlar ödeniyor. Bunun için çıkıp da seçim arifesinde böyle bir açıklama yapmanın kesinlikle ne günlük siyasetle ne de eğitim sendikacılığı ile alakası var" şeklinde açıklamada bulunmasının yorumunu kamuoyuna bırakıyoruz. 

Ayrıca Öğretmenler bölüm sorumlumuz Ahmet Kandemir tarafından 28 Nisan 2008 tarihinde hazırladığı ?Öğretmenlerin, Tedavi ve Geçici Görev Yolluğu Sorununun Çözümüne İlişkin Bir Öneri? araştırma dosyasındaki çözüm önerileri; Eğitim Bir-Sen Genel merkezi tarafından, 06 Mayıs 2008 tarihinde 436 sayı numarasıyla Milli Eğitim Bakanlığına ?Tedavi Giderleri Ve Geçici Görev Yollukları? konulu bir yazı ile başvurulmuş ve sorunun çözülmesi istenmiştir.  

Eğitim Bir-Sen Genel merkezi tarafından, 06 Mayıs 2008 tarihinde 436 sayı numarasıyla Milli Eğitim Bakanlığına yazılan yazı sendika sitesinden ?Bakanlık Görev Yollukları Kodlarını Değiştirdi? haberinde 7 Ocak 2009 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. İlgili haberde bakanlığa yazmış oldukları yazı bulunmaktadır. Araştırma dosyamız ile bu resmi yazıyı okuyucularımız karşılaştırınca gerçekleri göreceklerdir. 

Kısacası memurlar.net tarafından hazırlanan araştırma dosyası ve akabinde ki haberler neticesinde kamuoyu oluşturulmuş Strateji Geliştirme Başkanlığının olumlu yaklaşımlarıyla da sorun çözülmüştür.

memurlar.net olarak hazırladığımız araştırma dosyaları ve haberler resmi yetkililer ve sendikalar tarafından değerlendirilmekte ve gereği yapılmaktadır. Örneğin; 

Eğitim Bir-Sen Genel merkezi tedavi yollukları ile ilgili ?Bakanlık Görev Yollukları Kodlarını Değiştirdi? haberleriyle sorunu çözdüklerini kamuoyuna duyurmuşlardır. Tedavi yollukları konusunda hazırladığımız araştırma dosyası Eğitim Bir-Sen Genel merkezi tarafından bakanlığa başvurdukları resmi yazıya aktarılmış sorun çözülünce de biz çözdük demişlerdir.

?MEB'den Şaşırtan Karar: Öğretmen Çocukları Burs Alamayacak? haberimiz de de kamuoyuna duyurduğumuz soruna tüm sendikalar sahip çıkmışlar ve dava açmışlardır. Dava dilekçelerine sendika sitelerinden ulaşılabilir.  

memurlar.net sitesi, kamuoyundan siteye iletilen sorunları araştırıp, resmi yetkililere, sorunun diğer muhataplarına ve kamuoyuna bilgilendirme yapmaktadır. Sendikaların yukarıda verilen örnekte olduğu gibi bu sorunu "biz çözdük" diyerek haber yapması etik değildir. memurlar.net'e üyelerinden gelen teşekkür içeren ileti ve yorumları yeterlidir. 

Tedavi ve geçici görev yollukları konusunda kim haklı kim haksız kararı kamuoyu verecektir. Ama tedavi yollukları konusu sendikacılığın görevlerindendir ve tüm sendikalar bu konuyla ilgilenmektedir. Konunun siyasetle uzaktan yakından bir ilişkisi bulunmamaktadır. 

Tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmediği ortadadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber