Ücretlilere harcama çeki önerisi düşüncede kaldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Nisan 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 yıllık yeni ekonomi programı hazırlayan hükümet , krize karşı piyasayı canlandıracak bazı tedbirleri de uygulamaya koyacak. Ücretlilere 1 defaya mahsus harcama çeki verilmesi ise sadece düşünce aşamasında kaldı

Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ortak çalışmayla yürüttüğü 3 yıllık yeni ekonomik programla uygulamaya konacak tedbirler, piyasayı canlandırmayı hedefliyor. IMF anlaşmasının dayanağı olacağı öngörülen programla 2012'ye kadar olan süreçle ilgili makro ekonomik hedefler de tek tek belirlenecek. Böylece söz konusu dönemdeki harcama politikası ve buna dönük tedbirler, gelir öngörüleri ve gelir artırıcı önlemler, bütçe açığındaki gelişme, büyüme hızı, kamu borçlanmasında beklenen seyir, dış ticaret dengesi, KİT'lerin finansman durumu, özelleştirme ve sosyal güvenlikle ilgili beklentiler ortaya konacak. Yerel seçimlerin ardından hızlandırılan programın bu ay içinde tamamlanması bekleniyor. Hazine, Maliye ve DPT, 3 yılı içeren temel tedbirlerin yanısıra, yeni dönemin öncelikli konularını da belirliyor. Küresel kriz ortamında ekonomiyi canlandıracak yeni tedbir paketinde şu maddeler yer alacak:

Şirket birleşmelerine teşvikler geliyor

KÜRESEL krizin olumsuz etkilerinin azaltılmasına dönük önlemler çerçevesinde zor durumdaki şirketlerin birleşmelerine dönük teşvik mekanizmaları devreye sokulacak. Çeşitli kanunlarda değişiklik yapan Torba Kanun tasarısında yer verilecek düzenlemeyle küçük ve orta boy şirketlere birleşmeleri için belirli bir süre verilecek. Bu süre içinde birleşen şirketlerin gelirleri, 1 ya da 2 yıl süreyle vergiden muaf olacak.

Harcama çeki düşüncede kaldı

TALEBİ artırarak, ekonomiyi canlandırmak için ücretlilere 1 defaya mahsus getirileceği belirtilen harcama çeki ise düşünce aşamasında kaldı. Ücretlilere 1 defalık 200-300 lira harcama çeki verilmesinin, ekonomiye çok kısıtlı bir etkisi olabileceği belirtilerek, bu durumun sosyal adalet açısından da sorun yaratacağı ve diğer kesimlerin de aynı şeyi talep edebileceği belirtildi. Bunun yerine otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve gayrimenkulde olduğu gibi vergi veya harçları belirli bir süre için düşürmenin daha yararlı olacağı açıklandı.

Mali Kural'ın yasal düzenlemesi bitecek

IMF'nin de istediği ''Mali Kural''a ilişkin yasal düzenleme bir an önce gerçekleştirilecek ve yeni sistem kısa süre içinde devreye girecek. 'Mali kural'la birlikte hükümetin orta vadeli mali hedefleri ortaya konacak. Bunların uygulanması ve izlenmesi belli kurallara bağlanacak. 'Mali kural'la ilgili uygulamaları da, bağımsız bir birim takip edecek. Yine IMF'nin talepleri arasında bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı ile vergi denetim birimleri de yeniden yapılandırılacak.

KOBİ'lerin kredileri yeniden yapılandırılacak

KREDİ Garanti Fonu da, kısa süre içinde uygulamaya konulacak. Hazine'nin 1 milyar lira garanti desteği sağlayacağı Fon ile küçük ve orta boy ölçekli işletmelerin kredileri yeniden yapılandırılacak. Yeniden yapılandırmada, 'İşletmenin işini sürdürebilir nitelikte olması'' koşulu aranacak. Müşterilerin bu yöndeki taleplerini alacak bankaların, risk analizi ve değerlendirmesi sonrasında, talepler Kredi Garanti Fonu'na iletilecek ve sorunlu krediler yeniden yapılandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber