MB Başkanı: Memur maaşları artmamalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2009 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Memur maaşlarının milli gelir içindeki payı, mevcut seviyesini korumalıdır, artmamalıdır diyoruz"dedi.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, açıklanan enflasyon rakamlarıyla memur maaş artışları arasında uyum olması gerektiğini söyledi. Yılmaz, enflasyon hedefiyle uyumlu ücret politikasında ısrarcı olduklarını kaydederek, "Maaşlar milli gelir içindeki payını korumalı. Onun üzerinde artmamalı diyoruz." dedi.

MB Başkanı Durmuş Yılmaz, Banka binasında Enflasyon Raporunu açıkladı. Konuşmasının ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Enflasyon hedeflemeleriniz hükümetin açıkladığı büyüme rakamı eksi 3,6'ya göre mi yapıldı ?" sorusuna, "Biz elimizdeki veriler çerçevesinde çıktı açığını hesaplıyoruz ona göre raporları oluşturuyoruz." cevabını verdi.

Varlık Barışı çerçevesinde gelen rakamların net olmadığının hatırlatılması üzerine ise Yılmaz, "Varlık barışı konusunda bizim elimizde de rakam söz konusu değil." dedi.

500 BİN İŞSİZE İŞ BU SENE RİSK OLUŞTURMAZ

Hükümetin 500 bin işsize geçici iş sağlama hedefi var. 2,5 milyar dolar kaynak ayrılması mali disipline zarar verir mi ? sorusan Yılmaz, 2010 ve 2011 için bu açıkların nasıl düzeltileceği konusunda hükümetin taahhütte bulunması gerektiğine işaret etti. Başkan, "Bu sene için risk olarak görmüyoruz." şeklinde konuştu.

IMF ANLAŞMASI OLMAZSA PİYASA FİYATLARI OLUMSUZ ETKİLENİR

Ocak ayında dış finansman ihtiyacının 30 milyar dolar olduğunu, bunun değişip değişmediğinin sorulması üzerine Başkan Yılmaz, kriz ortamında IMF, Amerikan ekonomi birimleri ve Avrupa Merkez Bankası'nın yaptıkları tahminlerin çok hızlı sürede revize edildiğini belirtti. Kendilerinin de genel trende göre hareket ettiğini söyleyen Yılmaz, "Elimizdeki verilere göre bakıyoruz. Bugün 30 milyar dolar olan dış finansman ihtiyacı çok daha aşağılara gelmiştir." dedi.

IMF parası olmazsa bu tahminler değişir mi ? sorusuna da Yılmaz, şöyle cevap verdi: "Piyasada oluşan fiyatları dikkate alıyoruz. Piyasada oluşan fiyatı IMF anlaşma yapılacak varsayımı olduğu için fiyatlara yansıtıldı. Olmazsa bir miktar olumsuz etkisi olabilir."

MB'sının faiz indirme kararının en önemli belirleyicisinin enflasyon cephesindeki gelişmeler olduğunu söyleyen Yılmaz, enflasyon düşmeye devam ettiği sürece faiz indirimine devam edeceklerini aktardı. Yılmaz, IMF'den para gelirse Hazine'ye gitmesinin daha doğru olacağını düşündüklerini, bu parayla reel sektöre daha fazla imkan sağlanacağını vurguladı. Başkan Yılmaz, "IMF ile anlaşmanın gecikmiş olmasının Türkiye'ye maliyeti nedir ?" sorusuna ise "Bunu rakamsallaştırmak kolay değil. Belirsizlik her zaman kötüdür. Maliyeti vardır, ortadan kaldırılması gerekir." şeklinde cevap verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber