DNA bankası kuruluyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, özellikle 80 sonrası kaybolan kişilerin izini sürecek. Kayıp yakınlarından alınacak kan örnekleri ile kimliği belirlenemeyen insan kemiklerinden elde edilecek DNA'lar karşılaştırılacak. Bu amaçla DNA Bankası kuruluyor

Bülent ŞANLIKAN / İSTANBUL

Trkiye İnsan Hakları Vakfı, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına yönelik bir projeye hazırlanıyor. Vakfın başkanı olan İstanbul Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, projenin detaylarını AKŞAM'a anlattı.

KEMİK KİMLİKLENDİRME

Proje, kayıp yakınlarından alınacak DNA örnekleri ile bugüne kadar ulaşılan ve kimliği belirlenemeyen kişilere ait kalıntılardan elde edilecek örneklerin karşılaştırılması esasına dayanıyor. Bu amaçla, ceset parçalarının kimliklendirilmesi ve bilgilerin toplanacağı 'DNA Bankası' hayati önem taşıyor.

Sağlıklı bir veri tabanı oluşturulacağını belirten Prof. Dr. Fincancı şöyle konuştu: 'Kayıp yakınları ile yapılacak görüşmeler için formlar hazırlanacak. Bu formlarla, kayıp kişilerin sosyal ve kişisel bilgileri de elde edilecek. Yakınlardan alınacak kan örnekleri ile DNA çalışması yapılacak. Ulaşılan bilgiler eşleştirilecek.' Projede Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Adalet ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışılacak. Proje olgunlaşma sürecinin ardından hükümete sunulacak.

ÇAĞRI YAPILACAK

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, oluşturulacak merkezlere, kayıp yakınlarının kan vermeleri için çağrı yapacak. Kan örnekleri ise İstanbul'daki bir merkezde toplanacak.

BOSNA MODELİ

BOSNA'DA savaş sonrası çalışmalar yapan ICMP (International Commission on Missing Persons) ile işbirliğine gidileceğini belirten Fincancı 'İnsanlık suçlarının tarihe not düşülmesi, faili meçhullerin aydınlatılması ve DNA analizleri ile kimlik tespiti, ICMP'nin başlıca çalışmaları arasında'

dedi. AB'den destek almayı amaçladıklarını belirten Fincancı, 2 ila

3 milyon TL'ye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

DNA Bankası için taslak hazır

ADALET Bakanlığı, 2006'da 'DNA Verileri ve Türkiye milli DNA Veri Bankası kurulması hakkında kanun tasarısı' taslağı hazırlayarak ilgili kuruluşların görüşlerine açtı. Amaç: 'Kimlik tespiti veya adli amaçla DNA örneklerinin alınması, analiz yapılması, verilerin saklanması, verilerden yararlanılması'.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber