Meclis, Başkanlık Sistemi'nin raporunu yazdı.

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 03:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Değişimin adımı bu yıl atılacak. Sezer'in vedasından sonra Köşk'te, 'Başkan' oturacak

REJİM KÖKTEN DEĞİŞECEK

Adalet Komisyonu'nca hazırlanan rapora göre, Başkan'ı halk seçecek. 5 yıl görev yapacak. Hükümeti, Başkan atayacak. Parlamento dışından bakan görevlendirebilecek. Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısını Meclis, kalanını Başkan belirleyecek. Anayasa, sadece halk oyu ile değişecek.

AK PARTİ ÖNCÜLÜK YAPACAK

Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya göre de, Evren ve Özal'ın hayali olan bu sistemi Başbakan Erdoğan gerçekleştirecek. AK Parti, teşkilatlarında kongre sürecini süratle tamamladıktan sonra bu hedefe kilitlenecek. Sezer'in Çankaya'ya veda edeceği Mayıs 2007'de, Tayyip Erdoğan "Başkan" olacak.

* * * *

Türkiye'de "Başkanlık Sistemi"ne geçişle ilgili çalışmalar 2005 yılında da bütün hızıyla devam edecek. Meclis, Başkanlık Sistemi'nin raporunu yazdı. Değişimin adımı bu yıl atılacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vedasından sonra Köşk'te, 'Başkan' oturacak. Adalet Komisyonu'nca hazırlanan rapora göre, Başkan'ı halk seçecek ve 5 yıl görev yapacak. Hükümeti, Başkan atayacak. Parlamento dışından bakan görevlendirebilecek. Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısını Meclis, kalanını Başkan belirleyecek. Anayasa, sadece halk oyu ile değişecek. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya göre, 7 Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın hayali olan bu sistemi Başbakan Tayyip Erdoğan gerçekleştirecek. AK Parti, teşkilatlarında kongre sürecini süratle tamamladıktan sonra bu hedefe kilitlenecek. Sezer'in Çankaya'ya veda edeceği Mayıs 2007'de, Tayyip Erdoğan "Başkan" olacak.

TÜRKİYE DE GAULLE'SİNİ ARIYOR

Uzmanlar, 1958'de De Gaulle tarafından Fransa'nın gerçekleştirdiği değişimi Türkiye'nin ne zaman gerçekleştireceğini soruyor. Ortak soru, "Erdoğan, Türkiye'nin de Gaulle'si olabilir mi?"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Türkiye'nin istikrar ve kurtuluşunun ancak başkanlık sistemi ya da yarı başkanlık sistemi ile gerçekleşeceğine işaret etti.

Fransa'nın 1958 yılında General Charles de Gaulle'in girişimleri ile yarı başkanlık sistemine geçtiğini hatırlatan uzmanlar, Türkiye'nin de kendi de Gaullesi'ni beklediğini ifade ediyor. Fransa, 28 Eylül 1958'de halkoyuna sunduğu 5. Cumhuriyet Anayasası ile yarı başkanlık sistemine geçti, böylece demokrasisini 44 yıldır süregelen kaostan sonra bir istikrara kavuşturdu. Fransa'da de Gaulle tarafından yapılan büyük reform, Rusya'da Yeltsin tarafından hayata geçirildi. İsrail ise 1948 yılından bu yana yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor. .::İsa YILDIRAN::.

D. B. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber