Özel üniversiteler hakimlik sınavını geçemedi

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel üniversitelerden mezun olan öğrenciler, hakimlik sınavlarında sınıfta kaldı. Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen adli yargı hakimlik sınavına giren 160 özel üniversite mezunundan sadece 6'sı, idari hakimlik için başvuran 73 adaydan ise sadece 4'ü başarılı olabildi.

İdari hakimlik sınavında 12 özel üniversite arasında sadece Başkent ve İstanbul Bilgi üniversitelerinden mezun ikişer aday yazılı sınavı kazandı. Adli yargı hakimlik sınavına ise 7 özel üniversitenin hukuk fakültelerinden mezun 73 kişi başvururken Çağ, Yeditepe ve İstanbul Kültür üniversitelerinin mezunlarından hiçbiri sınavı geçemedi. Sınavda kazananların büyük kısmını Ankara, İstanbul, Marmara gibi önde gelen üniversitelerin mezunları oluştururken, bazı devlet üniversitelerinden mezun olanların arasından bir kişinin bile başarılı olmaması dikkat çekti. Sınavı kazanan adayların mezun oldukları üniversitelere göre sıralama yapıldığında Ankara Üniversitesi birinci sırada geliyor. Adli yargı hakimliği için başvuran Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu 736 adaydan 171'i, idari yargı için başvuran 786 adaydan 133'ü başarılı oldu. Başarı sıralamasında Ankara Üniversitesi'ni 87 mezunuyla İstanbul ve 61 mezunuyla Marmara üniversiteleri izledi.

17 Ekim 2004 günü gerçekleştirilen idari yargı hakimliği sınavını kazananlar arasında da 133 öğrenciyle Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi başta geliyor. İdare mahkemeleri hakimliği için hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranmadığından idari yargı hakimlik sınavı için diğer fakültelerden başvuranların sayısı hukuk fakültesi mezunlarını geçti. Sınavda başarılı olan 335 adaydan 276'sı hukuk mezunu, 59'u ise diğer fakültelerden mezun. Hakimlik sınavlarından çıkan bu sonuçlar yeni açılan hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesi sorununu tekrar gündeme getirdi. Üniversitelerin yeterli öğretim kadrosu sağlamadan hukuk fakültesi açmasını eleştiren yargı çevreleri belirli standartlar getirilmesini istiyor. Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bir süre önce son yıllarda hukuk fakültesi sayısının hızla arttığına dikkat çekerek eğitim kalitesinin düşmesinden yakınmıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber