İki maddelik yargı reformu ne getiriyor?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Temmuz 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) iki maddesinde değişiklik yapıldı. Kanunun 3. maddesine eklenen fıkra ile barış zamanında sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının önüne geçildi.

Fıkrada, 'Barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askerî Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan askerî mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar cumhuriyet savcıları, kovuşturmalar ise adlî yargı mahkemeleri tarafından yapılır.' hükmü yer aldı.

CMK 250. maddesinin 3. fıkrasında yapılan değişiklikle de askere sivil yargının önü açıldı. Fıkrada yer alan "... Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile savaş ve sıkıyönetim hâli dahil askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır." hükmündeki 'hâli dahil' ifadesi 'halinde' diye değiştirildi. Değişikliğe göre, 250. maddeye giren aşağıdaki suçları sivil savcılar soruşturacak, davaları özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu suçlardan bazıları şunlar: "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak. Anayasa'yı ihlâl. Cumhurbaşkanına suikast ve fiilî saldırı. Yasama organına ve hükümete karşı işlenen suçlar. Hükümete karşı silâhlı isyan, silahlı örgüt, örgüte silah sağlama, suç için anlaşma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, casusluk. Devlet hizmetlerinde sadakatsizlik, devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber