Niğde Üniversitesi'nden inşaat sektöründe devrim sayılacak buluş

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2009 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü, çok hafif izolasyon tuğlası üretti. TÜBİTAK tarafından patent desteği verilen buluş sayesinde ısı kayıplarının ciddi oranda azalacağı ileri sürülüyor.

Niğde Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde, Yard. Doç. Dr. Ahmet Bilgil yönetiminde, Niğde ve bölgesinin sahip olduğu zengin diyatomit ve pomza yataklarının endüstriye kazandırılması amacıyla yapılan bir çalışma sonucunda, yapı sektöründe yalıtım malzemesi olarak da kullanılabilecek tuğla geliştirildi. Geliştirilen tuğlanın şu an var olan ve enerji tasarrufu amacı ile kullanılan izolasyon tuğlalarına göre maliyet ve kalite olarak daha yüksek performansa sahip olduğu belirtildi.

Ahmet Bilgil yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Diyatomit; endüstrinin her alanında geniş kullanım alanı bulmasına rağmen yapı sektörüne henüz tam kazandırılamamış organik asıllı bir malzemedir. Bu malzeme yapı elemanları üretimi açısından birçok avantaj sunmaktadır. Pomza ise gözenekli yapısı, hafifliği, yüksek izolasyon etkileri, atmosferik şartlara karşı direnci ve yüksek puzzolanik aktivitesi sebebiyle, insanoğlunun eski çağlardan beri kullandığı en eski yapı malzemelerinden biridir. Pomza taşı düşük birim hacim ağırlığı, yüksek ısı ve ses izolasyonu, iklimlendirme özelliği, kolay sıva tutması, mükemmel akustik özelliği, deprem yük ve davranışları karşısındaki elastikiyet ve alternatiflerine göre daha ekonomik oluşu gibi üstün özelliklerinden dolayı, inşaat ve yapı endüstrisinde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır."

Yürütmekte oldukları çalışmalarla TÜBİTAK patent desteği aldıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilgil, yeni ürünün, muadillerine göre oldukça ekonomik ve daha üstün performans özelliklerine sahip olduğunu aktardığı konuşmasını şöyle tamamladı: "Üretim alanlarında, talep edilen ölçülerde kalıplanarak veya mamul ürünler kesilerek standart boyutlarda sunulabilmektedir. Bu ürün yapı endüstrisinde taşıyıcı veya konstrüktif amaçlı hafif duvar blokları, hafif tuğla, ısı ve sese karşı yalıtım malzemesi olarak uygulanabilir. Ayrıca elde edilen sonuçlar özellikle enerji tasarrufu açışından oldukça önemlidir. Bugün Türkiye'de bir konutun ısıtılması için harcanan ortalama enerji, kış mevsimi oldukça çetin geçen İskandinav ülkelerinde harcanan ortalama enerjinin nerede ise 3 katına ulaşmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber