Elektronik tornacı istediği an iş bulur

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Eylül 2009 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu bölgesinde tavan yapan işsizliği azaltmak için İŞKUR'dan bölgeye özel üç yıl için 105 milyon TL kaynak ayrıldı. Bu para Doğu'daki 9 ilde yeni istihdam yaratmak için kullanılacak

Hükümetin Kürt açılımına yönelik çalışmaları devam ederken, bu yönde önemli bir adım da Türkiye İş Kurumu'ndan (İŞKUR) geldi. İŞKUR, Doğu ve Güneydoğu'daki işsizlere pozitif ayrımcılık yaparak, bölgeye özel olarak üç yıl için 105 milyon TL'lik kaynak ayırdı. Yapılan çalışmalarla, bu yıl içinde Doğu ve Güneydoğu'daki 10 bin kişi meslek edindi ve iş buldu. AKŞAM Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, işsizlikle mücadele çalışmaları konusunda bilgi verdi.

Namık Ata, işsizlikle mücadele konusunda Türkiye'nin ümitsiz olmamasını isteyerek, 'Büyük avantajlarımız var. Demografik yapımız avantaj. Dinamik bir toplumuz, dinamik iş piyasamız var. Her yıl yaklaşık 800 bin genç ilk kez işgücü piyasasına atılıyor. İşsiz stoku da var. Ekonominin her yıl düzenli büyümesi ve her yıl 1 milyon civarında yeni iş yaratılması gerekiyor. Ancak işsizlikle bu şekilde mücadele edebiliriz. Bu süreçte de işlere uygun işgücü yaratılmalı. Eğitim ve istihdam bağlantısı iyi kurgulanmalı' dedi.

120 bin kişiye mesleki eğitim

ATA, işsizlikle mücadeleye 65 yıllık kurum tarihinde olmadığı kadar kaynak ayırdıklarını aktararak, 'İş piyasasının ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştiriyoruz. Piyasadaki açık işleri karşılamaya yönelik tedbirler alıyoruz. Bu kapsamda 120 bin kişi, mesleki eğitimden geçirildi. Mesleki eğitim yanında, staj, girişimcilik eğitimi ve toplum yararına çalışma gibi projelerimiz var' diye konuştu.

9 ile her yıl için 35 milyon TL'lik kaynak

İŞKUR Genel Müdürü Ata, Doğu ve Güneydoğu'daki 9 il için özel bir bütçe ayırdıklarını belirterek, 'Her yıl için 35 milyon TL'lik kaynağı, Doğu'daki 9 ildeki istihdam yaratılması için kullanıyoruz. İşgücünün eğitimi ve istihdamında çok özel bir proje yürüyoruz. Ayrıca, Ankara'nın doğusundaki 42 il için de AB'den sağlanan kaynaklarla ayrıca projelerimiz var. Gençler ve kadınlara yönelik eğitim ile istihdam projeleri uyguluyoruz. Diğer illerden daha fazla kaynağı bu bölgede kullandık' dedi. Ata, 2010 ve 2011 yılları için de yine 35-36 milyon TL'lik kaynağı bölge için kullanacaklarını ifade ederek, 'İŞKUR'un genel çalışmaları dışında bu kaynak ayrıca ilave olarak kullanılıyor. Bölgeye ikinci bir katkı. Kaynak, mesleki eğitim, iş yaratma ve toplum yararına çalışma gibi projelerde kullanılıyor' dedi. Ata, İşsizlik Fonu'nun faiz gelirlerinin belli bir kısmının da GAP'taki yatırımlar ve istihdamın desteklenmesine ayrılacağını anımsattı.

Elektronik tornacı istediği an iş bulur

TEKNOLOJİNİN süratle değişmesiyle birlikte vatandaşların mesleki bilgi ve becerisini de buna uydurduklarını aktaran Ata, torna ve kaynak işlerinde dahi artık yeni teknolojilerin öğrenilmesi gerektiğini söyledi. Ata, 'Bugün CNC tornacı denen elektronik tornacı, her tarafta istediği an iş bulabilir. İyi bir kaynakçı her zaman iş bulabilir' diye konuştu. Ata, ülkede eleman açığı bulunan sektörlerin, sağlık, bilişim, metal ve elektronik olduğunu kaydederek, YÖK ve diğer eğitim kurumlarının da buna uygun programlar hazırlayabileceklerini ifade etti.

Patron olmayı öğrenecekler

GENEL Müdür Ata, KOSGEB'le yaptıkları işbirliği ile önümüzdeki ay girişimcilik eğitimlerine başlayacaklarını belirterek, 'Burada insanlara kendi işlerini nasıl kuracaklarını öğretip, iş kurarken yapılması gereken fizibilite gibi konularda eğitim vereceğiz. Eğitim alanlara da KOSGEB mikro kredi verecek. Böylece vatandaşlar kendi işini kurabilecek' dedi.

10 bin işsiz meslek edinip iş sahibi oldu

ATA, her ildeki yerel yöneticiler, işçi ve işverenlerin bir araya gelerek yörenin ihtiyaçlarını belirlediğini kaydederek, bu doğrultuda da meslek kazandırma eğitimleri verdiklerini aktardı. Ata, 'Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı toplum yararına çalışma projesi kapsamında, çevre, bakım-onarım, altyapı çalışmaları ve ağaçlandırma gibi işlerle istihdam yaratılıyor. Tarım, seracılık, tarıma dayalı sanayi, tekstil ve gıda sektörlerinde de mesleki eğitimler veriliyor. Adıyaman, Urfa, Diyarbakır gibi illerde hani alanda işgücüne ihtiyaç varsa, ona yönelik proje geliştiriliyor. Bu yıl içinde bu projelerden yararlanan 10 bin kişi meslek edindi ve iş buldu' dedi.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber