Danıştay'ın 14 üyesi: Katsayı belirleme yetkisi tamamen YÖK'te

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mart 2010 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 10 puanlık katsayı farkının yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesi'nin kararına YÖK'ün itirazını reddettiği kararının gerekçesini açıkladı. 18 Şubat 2010'da verdiği ret kararının gerekçesini YÖK Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısına yetiştiren İdari Dava Daireleri, katsayıda tam anlamıyla ikiye bölündü. 29 kişilik kurulun 14 üyesi katsayı oranlarını belirlemede yetkinin tamamen YÖK'te olduğu vurgularken, 15 üye yetkinin YÖK'te olduğunu kabul etmekle birlikte katsayı farkının 'sembolik' olamayacağına hükmetti.

Alanında bir yükseköğretim programına giden öğrencilerin ortaöğretim başarı puanlarının 0,15, alanı dışında gidenlerin puanlarının 0,13 katsayı ile çarpılmasını yetersiz bulan Danıştay İdari Dava Daireleri, gerekçeli kararıyla farkın biraz daha açılmasını istedi. 14 üyenin muhalefet şerhinin ise YÖK'ün yapacağı yeni düzenlemeyi kolaylaştıracağı belirtildi. YÖK'ün bugün yapacağı toplantıda mahkemenin ret gerekçesini inceleyeceği öğrenilirken, yeni katsayıları belirlemek için bir komisyon kuracağı, son kararını ise 18 Mart'taki genel kurulda alacağı belirtildi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan daha önceki açıklamalarında katsayıları tamamen kaldırıp, alanında tercih yapacak herkese 10 puan verilmesini öngören bir düzenleme düşündüklerini açıklamıştı. YÖK'ün 15 puanlık fark anlamına gelecek 0,12'lik bir katsayı belirleyebileceği de kaydedildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri'nin gerekçesinde, YÖK'ün katsayılarla ilgili yeniden bir düzenleme yapabileceği vurgulandı. Ancak bu yeni düzenlemede yargı kararında yer alan ve hükme esas olan gerekçelerin dikkate alınması gerektiği kaydedilirken, YÖK'ün 10 puanlık katsayı farkı ölçülü bulunmadı. Katsayı farkını 'yargı kararlarını biçimsel olarak uygulamaya yönelik ve sembolik nitelikte' değerlendiren gerekçede, 'bu haliyle eğitim sisteminin örgütleniş biçimini bozabilecek nitelikte olduğu sonucuna varıldığı ve hukuka uyarlık görülmediği' kaydedildi.

Kurul çoğunluğunun kararına katılmayan 14 üyenin karşı oy gerekçesinde ise YÖK'ün bir katsayı farkı koyarak yargı kararlarını uyguladığı vurgulandı. YÖK'ün katsayı farkı 'ölçülü' bulunan muhalefet şerhinde, "Alan, bölüm yönlendirmesinde kullanılan bir araç olan katsayı farkının olması zorunlu ise de, bu fark aşılamayacak oranda olmamalıdır. Başka bir anlatımla, katsayı farkı adayların mezun olduğu alan, bölüm ile ilgili olmayan bir programı tercih etmeleri halinde bu programa yerleştirilmelerini imkansız kılmamalıdır." denildi. 14 üye YÖK'ün katsayı farkını belirleme 'takdir yetkisi' olduğunu vurguladı.

İBRAHİM ASALIOĞLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber