Bakanlar 'Mesleki Eğitim' İçin Toplandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, yaptıkları çalışmalarla piyasanın ihtiyaçlarına cevap veren bir mesleki eğitimi hedeflediklerini belirterek, "Biz istiyoruz ki bu ülkede özellikle ilköğretimden sonraki öğrencilerimizin en az yüzde 70'inin mesleki eğitime yönlenmesi ve bir mesleği kazanmış olması, bir altın bilezik sahibi olmasıdır" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile YÖK Başkanvekili Ömer Demir ve ilgili kurumların uzmanlarının katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği Stratejisi Toplantısı" yapıldı.

Bakan Dinçer, toplantının ardından yaptığı açıklamasında, YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatından sorumlu Devlet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, mesleki eğitimin geliştirilmesi ve kurumlar arasındaki işbirliğinin nasıl artırılabileceği konusunda görüştüklerini kaydetti.

Yaklaşık 6 ay önce de aynı bakanlıkların bir toplantı gerçekleştirdiğini ve bu toplantıda mesleki eğitim yapan bütün kurumların meslek standartlarına uygun bir şekilde müfredatlarını gözden geçirmeleri konusunda bir prensip anlaşmasına varıldığını hatırlatan Dinçer, 2009 yılı ağustos ayı itibariyle Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun meslek standartlarını yayınlamaya başladığını, o günden bu güne yaklaşık 100'e yakın mesleğin standardını belirlediklerini ve yayınladıklarını söyledi.

Ömer Dinçer, 2010 yılında ise çok sayıda mesleğin standartlarını yayınlayabilecek bir uygulamayı hızla yürüttüklerini belirterek, meslek standartlarının yayınlanmasında özellikle üzerinde durdukları hususun, piyasa ihtiyaçlarına uygun ve iş adamlarının beklentilerini karşılayacak mesleki niteliklere ve yeterliliğe sahip elemanların yetiştirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Vardıkları prensip kararı itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK'ün kendi mesleki eğitimlerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da İŞKUR vasıtasıyla yapacağı eğitim programlarını bu standartlara uygun olarak düzenlemeyi kabul ettiğini ifade eden Dinçer, oluşturulan teknik uzmanlar heyeti tarafından işbirliğinin nasıl yapılacağı konusunda bir eylem planı hazırlandığını bildirdi.

Bakan Dinçer, mesleki eğitimin geliştirilmesiyle ilgili kurumlar arası işbirliği eylem planının 4 temel amacının bulunduğunu belirterek, bunların, "Mesleki ve teknik eğitimin iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda verilmesini sağlamak", "Eğitim ve İstihdam ilişkisini güçlendirmek", "Hayat boyu öğrenmeyi destekleyerek aktif iş gücü piyasası politikalarını etkin olarak uygulamak" ve "Mesleksizlik sorununu gidererek iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak" olduğunu söyledi.

Bakan Dinçer, eylem planıyla ilgili bir soruya, şu yanıtı verdi:

"Bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı, kendi vizyonu, kendi yaptığı analizler ve tespitler doğrultusunda oluşturduğu amaçlarını göz önüne alarak müfredatını belirliyordu. YÖK kendi meslek liselerini, hatta bazen üniversiteler bizzat kendi programlarını düzenleyebiliyorlardı. Eğitim sistemimizle alakalı yapılan eleştirilerden biri piyasa ihtiyaçlarına cevap veriyor olmaktan uzak olmasıydı. Bundan sonra piyasanın ihtiyaçlarına uygun olarak tanımladığımız standartları esas alarak müfredatların belirlenme konusunu vurguluyoruz. Dolayısıyla artık piyasanın ihtiyacına cevap üreten mesleki eğitimi öngörüyoruz."

Belirli bir mesleki yeterliliğe erişmiş olan kişinin belgelendirilmemiş olmasının da sorun olduğuna işaret eden Dinçer, bu belgelerin olmayışının özellikle AB ile ilişkilerde ve istihdamda bir sorun oluşturduğunu, bu süreçte bunun da aşılacağını bildirdi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da mesleki eğitim konusunda, ilgili kurumların sürekli diyalog içinde olması, piyasayla sivil toplumla birlikte gelişmelere göre yeni işbirlikleri oluşturması gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu da Türkiye'nin genç nüfusuna işaret ederek, öğrenci nüfusunun, birçok AB ülkesinin nüfusundan daha fazla olduğunu kaydetti. Bu nedenle gençlerin eğitimin Türkiye'nin istihdam politikalarının yanı sıra, dünyanın her ülkesinde mesleklerini yapabilecek beceriye sahip olması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Çubukçu, toplantıda ele alınan eylem planının da bunu öngördüğünü söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün de, bugün önemli bir işbirliği çalışması gerçekleştirildiğini söyledi. Ergün, hem MEB'in hem de YÖK'ün mesleki eğitim müfredatını oluşturulan yeni standartlara göre gözden geçirmesi ve bu standartlar ışığında bir mesleki eğitim vermesinin, Türk sanayisinin ve iş dünyasının da bu standartlara ulaşmış yeni bir iş gücüne sahip olması açısından önem taşıdığını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber