Yeni Bir KPSS Yapılabilmesi İçin Yeterli Talep Oluşmadı...

Daha önce yayınladığımız bir kaç haberde, bu yıl içerisinde mezun alacakların ve puan yükseltmek isteyen adayların, yeni bir KPSS yapılması için Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Şahin'e yazılı olarak başvuruda bulunarak, kamuoyu baskısı oluşturmalarının yararlı olacağını belirtmiştik. Ancak, Devlet Personel Başkanı Jale Aygül'ün NTV'de yaptığı açıklamalara göre konuya ilişkin yeterli bir talep oluşmamıştır. Aygül'üm açıklamalarının tam metni için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 26 Şubat 2005 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harun Aladağlı (Öğrenci): KPSS sonucundaki devlet memurluğu alımlarında torpiller olduğu söyleniyor. Bu zaten yıllardır halk arasında biliniyor. Önünü nasıl geçilecek? Biz KPSS'ye girdiğimizde haklarımız korunacak mı?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Çok güzel bir soru, her zaman için bu fırsatı bu soruyla bana yaratıldığı için de çok teşekkür ediyorum. Devamlı aynı konuda biz de duyuyoruz yayınlarda ve kamuda, medyada. Torpil yapılıyor mu? Hayır, hiçbir şekilde torpil yapılmıyor, vatandaşlarımızın hepzi son derece rahat olmalılar. ÖSYM'de nasıl üniversite sınavında torpil yapılmıyor ise bu memur yerleştirmelerinde de hiçbir şekilde torpil yapılmıyor. Bütün giren arkadaşlarımızın da öğrencilerimizin de hakları, yani memur olan kişilerin hakları, memur adayı olmak için, memur olmak için sınava girenlerin hakları da korunacak, iki yıl için geçerli. Yani müteakip sınava kadar olan hakları geçerli olacak. Ve de torpil kesinlikle yok, hiçbir şekilde olmadı da. Zaten o konuda hep konuşuluyor ama gerçekte hiçbir şekilde torpil olmadı. İlk başladığından bu yana ve bugünden sonra da kesinlikle olmayacak. Nasıl üniversite seçme sınavında öğrenciler üniversitelere girerken bundan şüphelenilmiyor ise bu konuda da hiçbir şekilde şüphe duyulmamasının ve bütün vatandaşların müsterih olmasını istiyoruz ve düşünüyoruz ve diliyoruz.

Mehmet Ekinci (Sağlık Çalışanı): Devletin daha fazla kişiyi istihdam etmesi taraftarıyım. Çünkü örnek aldığımız Avrupa'da nüfüsun yaklaşık yüzde 10'u kamuda istihdam edilmekte. Bizde ise bu oran çok düşük. Sosyal devlet ilkesine göre devlet vatandaşına iş imkanı vermeli, yani vatandaş devletten iş istemekte haklıdır. Sayın Başbakanımız bunu ne kadar görmezden gelse bile. Ben 2004'te KPSS'den 87 aldım. Bu puanla atanabilir miyim? Bir de bu sene KPSS sadece öğretmenler için mi yapılacak? Yoksa herkesi kapsayan genel bir sınav mı olacak?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Devlet artık kariyerde, kariyer meslek gruplarına yönelik personel alma ağırlıklı olarak hareket etmekte. Yani devlete girmek için bu amaca giren işsizlerimizin daha çok kendilerini yetiştirmeleri, üniversiteyi bitirdikten sonra dil öğrenmeleri daha da bilgisayar öğrenmeleri, niteliklerini artırarak mesleki alanda kendilerini daha başarılı gördükleri alanlarda kariyer, müfettişlik, uzman yardımcılığı gibi denetmenlik gibi, denetçilik gibi kariyer meslek alanlarına daha çok ağırlık verilecek. Personelin kamuda istihdam edilmesi hedefleniyor bundan sonra. Niteliksiz, daha az niteliği olan, öğrenim durumunu bitirdikten sonra hiçbir artı nitelik elde etmemiş olan personelin daha çok özel sektörde kendine iş araması, devlet daha çok artık bundan sonra kariyer meslek gruplarına ağırlık vererek işe alma cihetine girecek. 87 puan almış kişi yani eğer iki yıl için geçerli onun sınav geçerlilik süresi, tabi ben bir şey diyemem, ona makine karar verir, çünkü bu makinede kendi tercihine ve kurum önceliğine göre onu makine bilir ben bilemem, ama fena bir puan değil kanaatime göre.

Uygar Güvenışık (Mühendis): Bu yıl Kamu Personel Seçme Sınavı'nın yapılmayacağı ve memur alımlarının daha önce yapılan sınav puanlarıyla olacağı söyleniyor. Doğru mu? Eğer doğruysa sınava giremeyenler ve yeni mezunlar için haksız bır durum oluşturmaz mı?

Jale Ümmügülsüm Aygül: KPSS müracaat sayısının az olması dolayısıyla yani kamuya alınacak personel sayısının az olması dolayısıyla bu da bir belli masrafı gerektirdiği için her sene yapılmaması düşünülüyorO konuda bu talep değerlendirilebilir ihtiyaçlara göre. . Ama bu şekilde çok talep olursa bu yeniden değerlendirilir ve o şekilde ele alınabilir, yeniden yani.

Alper Ünal (Muhasebeci): Ben KPSS'den 80 puan aldığım halde hiçbir devlet kurumuna yerleştirilmedim. Bu sınava girmeden önceki KPSS'de almış olduğum puanla müracaat edebilir miyim?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Şöyle, şimdi bu sınav süresi iki yıl geçerli, ama bundan önceki sınav eğer iki yıldan az sürede bir yıllık bir sınavı içindeyse yani iki yılı tamamlamamışsa hangisi yüksekse o dikkate alınır. Yani öyle bir avantajları da var. Daha önceki puanının süresi yürürlükteyse hala, yani iki yıl ise o geçerli olabilir, yüksek olanı geçerli. Ama 3 yıl önce girdiği bir sınavdan bahsediyorsa arkadaş, bu geçerli değil.

Ayhan Bozlak (Eğitimci): Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe öğretmenliğinden şubat atamasında 1130 kişi alınacağı söyledi. Fakat ben atama sonunda 215 kişinin tercih yapmadığını ve Türkçe öğretmene ihtiyacı olan okulların devlet personelin yanlış hesap yapması sonucu öğretmensiz kaldığını düşünüyorum. Bu yanlış hesaplama yüzünden başta Türkçe öğretmeni yaklaşık 215 kişi mağdur oldu. Bu soruna çözüm bulunabilir mi? Bir daha KPSS stresi yaşamak istemiyoruz.

Jale Ümmügülsüm Aygül: Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı bir uygulama olduğu için dolayısıyla böyle bir hatanın olup olmadığını Milli Eğitim Bakanlığı bilir. Eğer hatası varsa zaten telafi edecektir. O da onun kanaati, bilemiyorum tabi o konuda kesin bir cevap vermek mümkün değil.

Kıyam Çoruh (Sağlık Tiknesyine): Sözleşmeli sağlık personeli atamalarının olacağı konusunda söylentiler var. Acaba bir bilginiz var mı?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Sözleşmeli sağlık personeli Sağlık Bakanlığı'nın inisiyatifinde olan bir konu. Ama o her zaman alıyor. Dolayısıyla bildiğim kadarıyla söylemek istiyorum, ihtiyaç var ve alınacağı söyleniyordu. O konuda bir çalışmanın olduğunu bilyorum ama kesin bir ifade kullanmam doğru değil. Çünkü Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarla değerlendirilen bir sonuç olacak.

Haşim Alakuş (Öğrenci): Bildiğiniz üzere vergi denetimlerinde ve diğer denetim alanlarında büyük yetersizlikler bulunuyor. Ben de denetmenlik ve müfettişlik sınavlarına hazırlanan bir öğrenci olarak, denetim mekanizmasını güçlendirmek için daha çok eleman almak gibi bir düşünce içinde olup olmadığınızı öğrenmek istiyorum?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Tabi denetim elemanlarının sayısını artırmak denetimin güçlü olacağı anlamına gelmez. Yani ben kanaatimi söyleyeyim. Ama denetim elemanı olmak istiyorsa ona, o öğrenci arkadaşa tavsiyem çok iyi çalışması, dil öğrenmesi ve kendini ona konsantre ederek o konuda başarıya da ulaşacağına inanıyorum ve diliyorum.

Celal Pir: Peki Jale Hanım, önümüzdeki dönemde denetim elemanlarına yönelik bir özel alım olabilir mi, böyle bir genel kanaati göre..?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Her sene oluyor, yani her sene ihtiyaç oluyor. Hem denetim elemanları, ilk başta da söylediğim gibi, artık kariyer meslek gruplarında her zaman alım var. Denetim elemanlarında da var, her sene oluyor. Hesap uzmanları, teftiş kurulları, denetim elemanları, diğer uzman yardımcıları, kamu kurumlarının müfettişliklerinde her zaman her yıl ihtiyaç oluyor. Bunu gazeteden takip edebilir, yani oluyor ve olacaktır da. Bu sene de olacaktır, gazeteden takip ederek öğrenebilirler.

Emrah Er: Ben Uşak'tan 26 yaşında ortopedik engelli bir vatandaşım. KPSS'yi kazandım ama elimden özürlü olduğum için talepler bana iygin gelmiyor. İki defa bilgisayar bir defa da santral opreratörlüğü kursuna katıldım. Özürlülerin bu sorunlarına bir çözüm var mı, biz de çalışabilecek miyiz?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Özürlülerin gireceği meslekleri yani özürlülerin sınavları ayrı olarak yapılıyor. Özür grubuna göre her işe girebilme imkanına sahip, yani kolu özürlüyse koluyla yapamayacağı diğer başak bir işe girebilir ama genel KPSS değil de özürlüler için açılan KPSS sınavına girerse daha çok işe girme imkanına sahip olur diye düşünüyorum.

Osman Demir: 657 sayılı yasaya tabi olarak çalışan bir memur; KPSS ile B grubu olarak sınıflandırılan bir kadroya atanabilir mi?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Hala çalışmaktaysa... Tabi onların imtihana giriş tarihi oraya memuriyete başlama tarihine bakılması lazım. Şimdi buradan böyle peşinen olur demek pek doğru değil sanıyorum. Çünkü onların işe giriş tarihleri farklı oluyor, sınava giriş tarihleri farklı oluyor, öğrenim durumlarından, öğrenci öğrenim durumunu bildirmiyorlar falan. Öyle bir sorunu görmeden yazılı olarak ona bir cevap vermem doğru olmaz. Tarihlerini bilmemiz gerekiyor.

Celal Pir: Peki nereden öğrenebilirler, devletin bu tür sorulara yanıt verdiği?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Eğer mevzuatla ilgili bir problemleri varsa dilekçe kanunu çerçevesinde ve bilgi edinme kanunu çerçevesinde hem de kişisel başvuru hakkını kullanarak bunu devlet personel başkanlığından öğrenebilir.

Recep Bozan: KPSS sonrası hep meslek lisesi ve üniversite mezunları alınıyor. Kariyer sahibi kişiler alınıyorsa neden diğerleri sınava giriyor? Bari bunu sınav öncesi belirtinde boş yere sınava girmesin.

Celal Pir: Böyle bir ayrım var mı, yani siz de belirtiyorsunuz ki kariyeri olanlar daha rahat devlette iş buluyor. Peki diğerleri ne yapacak?

Jale Ümmügülsüm Aygül: Diğerleri demin de söylediğim gibi artık kamuda değil de özel sektörde iş imkanı aramaya çalışacak. Ama az sayıda da olsa kamuda bu ünvanda yani kariyet meslek dışında olan ve B grubu olarak nitelendirilen bir grup var, o grupta bu şekilde sınava giren arkadaşlar o yerleştirmeler yapılıyor. Ama tabi gittikçe sayısı her geçen gün daha da azalıyor, kariyer mesleğin sayısı daha da artıyor, kariyer meslek grubuna girecek olanların sayısı. Ama ona da sınav yapılmak zorunda. Çünkü merkezi sınavla alınıyor bütün personel. Az da olsa bir sınav yapılmak zorunda.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber