Üniversite sınavında Doğu illerinin başarısı tesadüf değil

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Temmuz 2010 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Doğu ve Güneydoğu'daki illerin bu yıl ilk kez yapılan LYS'de atağa geçmesi sürpriz değil. Hakkari'nin sonunculuktan kurtulması, Bitlis, Siirt ve Batman'ın 'en başarılı ilk 10 il' arasına girmesinin sırrı; bölgede güvenlik endişesine kapılmadan yıllardır özverili bir faaliyet yürüten özel eğitim kurumlarının başarısı ve bölgenin kalkınması için geliştirilen SODES projeleri.

Geçmiş yıllarda başarısız bir tablo çizen Doğu ve Güneydoğu'daki iller, ilk kez gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) büyük atak yaptı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) 81 il arasında 74. olan Bitlis, 68. olan Siirt ve 44. sırada yer alan Batman, 'en başarılı ilk 10 il' arasına girmeyi başardı. Türkçe-Sosyal puan türünde Bitlis 1., Siirt 2., Batman 5. oldu. Önceki yıllardaki hep sonuncu olan Hakkâri ise orta sıralara doğru ilerlemeye başladı. Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkâri'nin elde ettiği başarının arkasında özel eğitim kurumlarının çabası ve Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamındaki projelerde eğitime ağırlık verilmesinin büyük payı var. Uzun yıllardan beri neredeyse bölgenin tek özel teşebbüsü olan okul ve dershaneler, eğitimin altyapısını oluşturdu. Valilik ve kaymakamlıkların dershaneye gönderdiği öğrenciler, kendilerine güvenenleri mahcup etmedi.

Türkçe sosyal puan türünde Türkiye genelinde zirveye çıkan Bitlis'in il birincisi İbrahim Bektaş, Özel Selahattin Eyyubi Koleji öğrencisi. Okulun değişik puan türlerinde Bitlis birincisi olan Dilan Bayraktar ve Servet Kartal gibi başarılı öğrencilerini Çağlayan FEM Dershanesi yetiştirdi. Şırnak'taki FEM Dersaneleri de bu yıl Türkiye 53.sü olan Sebih Çete gibi şehirde dereceye giren ilk 10 öğrencinin tamamını yetiştirdi. Bingöl'deki FEM Dershanesi ise LYS sonuçlarına göre 12 dalda 6 birincilik elde etti. Batman'da hizmet veren aynı kurumun dershaneleri, il birincisinin yanı sıra Türkiye 34.sü ve Türkiye 127.sini çıkarmanın gururunu yaşıyor. Dershane, Türkiye genelinde ilk bine 12 öğrenci, Batman'da ise ilk 20'ye 12 öğrenci soktu. Siirt'in ilk ve tek özel okulu olan Celal Değer İlköğretim Okulu, hem puan hem de yerleştirme ortalamasında açık ara il birincisi. LYS'de 4 Türkiye birinciliği elde eden Sur ve FEM, Diyarbakır'da yine zirveyi kaptırmadı. İki dershanenin LYS'deki başarı oranı yüzde 95.

Lise ve üniversiteye giriş sınavlarında yıllardır sonuncu olan Hakkâri, özel eğitim kurumları ve Vali Muammer Türker'in yaklaşık 4000 öğrenciye dershane imkânı sağlaması sayesinde eğitimdeki başarısını artırmaya başladı. Hakkâri, TM puan türünde 72. sıraya yükseldi. Şehirdeki tek özel okul olan Hatice Avcı Koleji, ilköğretim öğrencilerinin girdiği Seviye Belirleme Sınavı'nda 500 tam puanla Türkiye birincisi çıkarmanın yanı sıra onlarca öğrencisini fen ve Anadolu liselerine taşıdı. LYS'de dereceye giren öğrencilerin önemli bir bölümünü de FEM Dershanesi yetiştirdi.

DERSHANEYE GİTMESE ÇOBANLIK YAPACAKTI

Muammer Türker, hep olumsuzluklarla anılan Hakkari'deki öğrencilerin, başka yerlerdeki çocuklardan daha az zeki olmadığını vurguluyor. Fırsat eşitliği sağlamak ve altyapı eksikliğini gidermek için ciddi çaba sarf ettiklerini anlatan Türker, elde edilen başarıda, öğrencilerin geleceklerini eğitimde görmelerinin, ailelerin bu işe daha fazla önem vermesinin, okulların, dershanelerin ve Milli Eğitim teşkilatının emeği olduğunu belirtiyor. Valilik olarak birkaç projeye öncülük ettiklerini kaydeden Türker, çarpıcı bir tespitte bulunuyor: "Örneğin, Yüksekova ve merkez ilçede 1500 öğrenciyi SBS, LYS için dershanelere gönderdik. Bunların bir kısmı gerçekten fakir öğrencilerdi ve böyle bir imkân kendilerine sunulmamış olsaydı muhtemelen başarıları düşük olacaktı. Türkiye derecesini alan bir öğrencimiz çobanlık yapıyormuş. Muhtemelen bu proje olmasaydı dershaneye gidemeyecek ve çobanlığa devam edecekti."

AZİZ İSTEGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber