Ziraat yöneticisine yolsuzluk sorgusu

Haber Giriş : 20 Mart 2005 05:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK, doğru mal bildiriminde bulunmadığı gerekçesiyle Ziraat Bankası İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şeref Aksaç hakkında suç duyurusunda bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ziraat Bankası'nın İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şeref Aksaç hakkında doğru mal bildiriminde bulunmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Başsavcılığı'na 26 Ocak 2005'te yapılan suç duyurusunda, Aksaç'ın 'Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'na aykırı hareket ettiği kaydedildi. Aksaç'ın mal bildirimleri arasında çelişkiler saptayan bankalar yeminli murakıpları, inceleme raporunu da savcılığa teslim etti. Suç duyurusunda Aksaç'ın, 1996 - 2003 arasında Ziraat Bankası'nın çeşitli şubelerinde müdür olarak görev yaptığı belirtilerek, "Emlak, Ziraat ve Akbank nezdinde rastlanan hesapların mal bildirimlerinde yer almadığı" ifade edildi.

'Kimse ifademi almadı'
"İncelemelerin devam ettiği" vurgulanan suç duyurusunda acele hareket edilmesinin nedeni, "iddia ve tespitlerin Şubat 2005 sonundaki zamanaşımı süresine girmesinin engellenmesi" diye açıklandı. BDDK'nın ise suç duyurusuna rağmen Aksaç'ın imza yetkisini henüz kaldırmadığı öğrenildi.

Aksaç, "Aradan geçen 40 gün içinde ne savcılık, ne de murakıplar ifademi almadı. Gelseler elimdeki kanıtları sunarım" dedi. Aksaç, incelenen hesapların tek başına kendisine ait olmadığını belirterek, "Daha yüksek faiz geliri için kardeşim ve halaoğlumla birlikte havuz oluşturduk. Sözü edilen paraların hepsi bana ait değil" dedi.
Hesap havuzuna bir dönem çocukluk arkadaşı ile ailesinden diğer fertlerin de katıldığını belirten Aksaç, müşterek hesaplardaki paranın iddia edildiği gibi trilyonlarca değil 500 - 600 milyar lira (500 - 600 bin YTL) civarında olduğunu söyledi. Aksaç'ın verdiği bilgilere göre 28 Şubat 2005 itibariyle mal bildiriminde yer alan varlıklar şöyle:
"Göztepe ve Erenköy'deki iki daireden hisse, İstanbul Beylikdüzü'nde kooperatif hissesi, 2001 model Toyota Yaris otomobil, 65 lot Alarko, 85 lot Ereğli, 945 lot Ford Otosan hissesi, 65 milyar liralık TL mevduatı, 33 bin 500 dolar ve 30 bin euro döviz hesabı."
Aksaç'ın 5 yıl önceki mal bildiriminde 2005'teki taşınmazlar hemen hemen aynı biçimde yer alırken, banka hesaplarında 24 milyar lira ve 10 bin dolar bulunduğu belirlendi. Euro hesabının eşinin emeklilik parasından ileri geldiğini söyleyen Aksaç, Beylikdüzü'ndeki 2. kooperatif hissesini de 58 milyar liraya sattığını dile getirdi.

Zeki Müren'e şoförlük yaptı
Aksaç'ın öğrencilik yıllarında taksicilik yaptığı ve İstanbul Levent'teki Köşk taksi durağının müşterileri arasında sanatçı Zeki Müren'in de yer aldığı öğrenildi. Banka içinde 'Zeki Müren'in şoförü' olarak tanınan Aksaç, "1974'te taksiciliğe başladım. O zaman bile Murat 131 marka arabam ve taksi plakam vardı" dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber