Sayıştay sağlık sistemini mercek altına aldı

Haber Giriş : 29 Mart 2005 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sistemini inceleyen Sayıştay, sistemin tamamen yenilenmesi gerektiği sonucuna vardı. Sayıştay'a göre hastaneler verimsiz kullanılıyor, ilaç ve malzeme tüketimini Sağlık Bakanlığı bile denetleyemiyor.

Meclis adına denetim yapan Sayıştay Başkanlığı, sağlık sistemini mercek altına aldı. Meclis Başkanlığı'na ulaştırılan 'Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ilaç, tıbbi sarf malzemesi ve tıbbi cihaz yönetimi' başlıklı rapor, sağlık sisteminin ciddi sorunları olduğunu gösteriyor.

Raporda, öncelikle sistem kurulmadığı için tıbbi malzeme ve ilaç tüketiminin Sağlık Bakanlığı tarafından bile denetlenmediği belirtiliyor. Bu nedenle, hastane depolarında ilaç varken yeni alımlara gidildiğini belirleyen Sayıştay uzmanları, ciddi miktarlarda kayıp ve kaçak olduğuna dikkat çektiler.

Raporda, tıbbi malzemelerin planlamasında da boşluk yaşandığı, hastanelerde ne kadar tibbi cihazın olduğunun bilinmediği, bu nedenle de alımlarda sorunlar yaşandığı aktarıldı

Kadrolar dengesiz

Raporda, hastanelerdeki çalışan sayısının da dengesiz olduğu, hasta sayısına bakılmazsızın yapılan atamalar nedeniyle bazı hastanelerde acil tanı cihazlarının bile kullanılmadan bekletildiği ifade edildi.

Raporda, Osmaniye Devlet Hastanesi'nde röntgen kadrosu 15 olmasına 25 röntgen teknisyesi, ebe kadrosunun 13 olmasına karşın 60 ebe çalıştırılması örnek gösterildi.

Rapora göre tıbbi cihazlar bozulduğu zaman da tamirle ilgili birimler ve teknik kadrosunun dengesiz dağıtılması yetersiz olduğu için cihaz ya tamir edilemiyor ya da bozuk olarak uzun süre bekletiliyor ve faturada hastaya çıkıyor.

Otomasyon yolsuzluğu önler

Raporda, hastanelerin kısa süre içinde otomasyona geçirilmesi gerektiği belirtiliyor ve örnek olarak da, 225 milyar liraya Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kurulan takip sistemi sayesinde bir yılda cironun 11 trilyon liradan, 27 trilyona çıkması örnek gösteriliyor.

Bu bilgiler hastanelerdeki kaçakların da büyüklüğünü gösteriyor. Aynı şekilde, Bursa Devlet Hastanesi'nde, 1999 yılında 1,2 trilyon lira olan ciro, otomasyon sonrasında bir yılda 6,5 trilyona, üç yıl sonra da 27 trilyona yükseldi.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber