İlköğretim mezunu koruma ve güvenlikler Sezer'i bekliyor

Haber Giriş : 31 Mart 2005 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

38 bin özel güvenlikçinin kaderi Sezer'in kararına bağlı
İlköğretim mezunu yaklaşık 10 bin özel güvenlik görevlisi, 4 gün önce "yasadışı" bir konuma düştü. Çünkü, güvenlik hizmetlerinde "en az lise mezunu olmak" şartını arayan Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu, 27 Mart 2005 tarihinde bu kişilerin "çalıştırılmamasını" hükme bağladı

İlköğretim mezunu yaklaşık 10 bin özel güvenlik görevlisi, 4 gün önce "yasadışı" bir konuma düştü. Çünkü, güvenlik hizmetlerinde "en az lise mezunu olmak" şartını arayan Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu, 27 Mart 2005 tarihinde bu kişilerin "çalıştırılmamasını" hükme bağladı. Ve şirketlere, ilköğretim mezunu her personel için 3 milyar lira ceza kesilmesi öngörüldü.

'Silahsız görev' maddesi eklendi
Sektör temsilcileri, krizi önlemek amacıyla "ilköğretim mezunlarına silahsız görev verilebilir" maddesini yasaya eklemek için atağa kalktı ve geçen hafta bunu Meclis'ten geçirdi. Ancak, yasa henüz Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanmadığı için binlerce kişi "işsiz kalma" korkusuyla yaşıyor.

Bu süre 27 Mart'ta doldu
Aslında, sektördeki çalışma esaslarını belirleyen 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ise 10 Haziran 2004'te Meclis'ten geçti. Yasa, güvenlik görevlilerinin en az lise mezunu olmalarını, silahlı elemanların 120 saat, silahsızların 90 saat özel eğitim almalarım zorunlu kıldı. Aykırı davrananlara ağır para cezası ve hapis öngören yasa, geçiş için şirketlere 9 ay bir süre verdi. Süre 27 Mart 2005'te doldu.

İlköğretim mezunu yaklaşık 10 bin güvenlikçi tedirginlikle gelişmeleri izlerken, sektörü temsil eden Güvenlik Sistemleri ve Gözetim Organizasyon Derneği (GÜSOD), İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundu. Meclis'e gelen değişiklik tasarısı, "ilköğretim mezunlarına da silahsız güvenlik görevlisi" olma hakkı tanıyordu. Hedef, 27 Mart'tan önce bu değişikliğin yürürlüğe girmesini sağlamaktı. Fakat, "torba yasa" ile Meclis'ten geçen düzenleme ancak 25 Mart'ta onay için Cumhurbaşkanlığı'na sunulabildi. Sezer'in incelemesi sürdüğü için yeni düzenleme 27 Mart'a yetişmedi ve böylece cezai soruşturmaların önü açılmış oldu.

Peki polis ceza kesebilir mi?
Acaba, oluşan yasal boşluk nedeniyle Emniyet, güvenlik şirketlerine "ilköğretim mezunu çalıştırdıkları" için cezai işlem başlattı mı?

Bu soruyu, GÜSOD Başkanı İskender Targaç şöyle yanıtladı: "Tabii ki istenirse ceza kesebilirler. Ortak anlayışla durumu değerlendirdik. Cumhurbaşkanımızın, bizlerle ilgili kanun değişikliğini inceleme süresi bitene kadar herhangi bir işlem yapılmayacağını öğrendik." Targaç, 10 bin kişinin işten çıkarılmasıyla aileleriyle birlikte 30-40 bin kişinin olumsuz etkileneceğini belirterek, "İşverenler toplu çıkarmalar sırasında tazminat ödemek zorunda kalacaktı. Yasa değişikliği ile ortak çıkış bulduk" dedi.

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber