Tekel'deyken menfaat sağladığı firmaya genel müdürlük yapıyor

Haber Giriş : 03 Nisan 2005 05:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekel'in Alkollü İçecekler bölümünün Mey İçki'ye satışında ilginç verilere ulaşıldı. Genel Müdür Esen Ataay'ın, devirden kısa bir süre önce, 100 trilyonluk hammadde alımı gerçekleştirdiği tespit edildi.

Tekel'in alkol kısmının özelleştirilmesi sürecinde önemli usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun yaptığı incelemede, ihaleyi alan Mey İçki'ye bazı avantajlar sağlandığı belirlendi. Devirden önce yaklaşık 100 trilyonluk hammadde alımını gerçekleştiren Alkollü İçecekler'in genel müdürü Esen Ataay, devirden hemen sonra emekliliğini isteyerek Mey İçki'ye genel müdür oldu.

2003 yılında yapılan özelleştirme ihalesini 292 milyon dolara Limak-Nurol-Özaltın-TÜTSAB ortaklığının kurduğu Mey İçki Sanayii ve Ticaret AŞ aldı. Ancak ihalenin yapıldığı tarihle devrin gerçekleştiği tarih arasındaki 8 aylık dönemde, önemli para hareketleri yaşandı. Alkol Üretim Genel Müdürlüğü'nün özelleştirilmesi, 04.06.2003 tarihindeki bilançolar üzerinden yapıldı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, satış işlemini 26.12.2003'te onayladı. Devir bundan iki ay sonra gerçekleşti. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, bu süreçte yaşananları raporlaştırdı. Devirden önce, ihaleyi alan firmanın ihtiyaç duyacağı çok miktarda hammaddenin alındığı tespit edildi. Devirden bir ay önce 1 trilyon liraya şişe, devirden iki gün önce 507 milyar liraya ambalaj malzemesi, 3 ay önce 37,3 trilyon liraya kuru üzüm ve 15,1 trilyon liralık yaş üzüm, 15,3 trilyon liralık anason alındı. Tekel bürokratları, aradaki farkı, ?Bu durum karşı firmaya para aktarımından başka bir şey değil.? şeklinde yorumluyor.

Yüksek Denetleme Kurulu raporunda devir işlemine birkaç gün kala Tekel AŞ'nin özelleştirdiği şirket adına trilyonlarca liralık alım yaparak bunu tahsil etmemesi ve kendi gideriymiş gibi göstermesinin Tekel'i zarara soktuğu savunuldu. Devir işleminden bir gün önce şirketin 10 trilyonluk KDV giderini Tekel'in ödemesi, iki gün kala ise 507 milyarlık ambalaj alımı yapılması raporda en dikkati çeken eleştirilerden. ?Devir tarihi iki gün önce gerçekleşmiş olsa idi Tekel AŞ açısından 11 trilyonluk borç tutarı alıcı firma tarafından yüklenilecekti.? yorumu raporu kaleme alan Başbakanlık denetçilerine ait. Başbakan Tayyip Erdoğan'a da sunulan rapor, TBMM KİT Komisyonu'na ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a gönderildi.

Devirden bir ay sonra emekli olarak Mey İçki'ye genel müdür olan Esen Ataay, özelleştirme sürecinde tüm talipli firmalara sunumlar yaptı. Transferin altında başka şeyler aranmaması gerektiğini dile getiren Ataay, ?Alkol üretimi bakir bir alan olduğu için devlette yetişmiş eleman sayısı çok az. Dolayısıyla yetişmiş işgücünün özel sektörden gelen teklifleri değerlendirmesi doğal.? diyor. İhale sürecinde Mey İçki'ye hiçbir ayrıcalık tanımadığını savunan Ataay, ?Ben ihale komisyonu içinde değildim. Sadece sunum yaptım.? diye konuşuyor. Ataay, ihaleden yaklaşık bir yıl öncesine kadar Alkollü İçkiler müessese müdürü olduğunu, bu tarihte müdürlüğün genel müdürlüğe çevrilmesiyle birlikte kendisinin de genel müdür olduğunu anlatarak şöyle devam ediyor: ?Ancak ihaleden sonra genel müdürlük kadrosu iptal edilecekti. Kadrom başka bir yere kaydırılacak, tenzil-i rütbeye uğrayacaktım. 36 yıllık hizmetim var. Bu saatten sonra böyle bir değişiklik istemediğim için emekliliğimi isteyip bu firmaya geçtim.? Hammadde alımlarının da belli bir program çerçevesinde yapıldığını ve önceden ihaleye çıkıldığını dile getiren Tekel Genel Müdürü Sezai Ensari, ?Bu alımlar eski Genel Müdürümüz Esen Bey'in talepleri doğrultusunda ve ihtiyaca binaen yapılmıştır. Özelleştirme yapılacak diye bütün yatırımlarımızı durduramayız. Çünkü sözleşme imzalanmadan satış resmen bitmiş sayılmaz. Geri dönüş de olabilir. Onun için biz hiç özelleşmeyecek gibi yatırımlarımıza devam ederiz. Sözleşme imzalanana kadar Tekel normal alımlarını yapar. Bu alımların hepsi ihaleyle yapılıyor. Eğer fahiş miktarda alımlar olmuşsa zaten müfettişler bunu inceleyecektir.? şeklinde konuşuyor.

Kamu Etik Kurulu'nca hazırlanan yönetmelikte, kamudan ayrılan bir görevlinin 3 yıldan önce benzer bir iş sahasına hizmet veren özel sektörde görev alması yasaklanıyor. Bulunduğu göreve göre bu süre, iki yıla indirilebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber