Öğrenciler, dersaneye gitmeden üniversite kazanacağına inanmıyor

Haber Giriş : 10 Nisan 2005 04:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre üniversiteye hazırlanan öğrencilerin yarısından çoğu, dersaneye gitmeden üniversite kazanmanın çok zor olduğuna inanıyor.

Üniversite adaylarına göre ÖSS'yi kazanamamak, ?hayatın kararması, ailesine karşı mahçubiyet ve yeniden sınava girmek için bir yıl beklemek' anlamına geliyor. Dersaneye gitmeden üniversite kazanmayı ?çok zor' gören öğrenciler, dersane eğitiminin okuldakinden ?her bakımdan daha kaliteli' olduğunu düşünüyor ve dersaneyi okuldan daha çok seviyor.

Türk Eğitim Derneği'nin lise son sınıf öğrencileri, lise mezunu, üniversite öğrencileri, veliler ile öğretmenlerden oluşan 4 bin 804 kişi üzerinde gerçekleştirdiği kapsamlı ?Üniversiteye Giriş Sistemi Araştırması', ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre hayatta başarılı olabilmek için mutlaka üniversiteye gitmek gerektiğine inanan (yüzde 51) öğrenciler, üniversiteyi de bir meslek sahibi olmak için (yüzde 57) istiyor. Öğrencilerin hayatında ÖSS'nin önemi çok büyük (yüzde 60).

ÖSS'de başarılı olamamak lise son sınıf öğrencileri için ?hayatının kararmasını (yüzde 13,5), ?ailesine ve çevresine karşı mahcup olmayı (yüzde 17), yeniden sınava girmek için bir yıl daha beklemeyi (yüzde 35)' ifade ediyor. Lise mezunları ise son sınıf öğrencilerine göre ÖSS'ye daha fazla önem veriyor. Lise mezunları için, ÖSS'de başarısız olmak yüzde 17,4 oranıyla hayatın kararması, yüzde 21'le geleceğine ilişkin alternatif planlar yapması anlamı taşıyor. Lise mezunları başarısız olmayı hiç düşünmediğini ve düşünmek de istemediğini (yüzde 19) belirtirken, ailesine ve çevresine mahçup olacağını (yüzde 20) düşünüyor.

?Dersane eğitimi daha kaliteli'

?Size göre dersaneye gitmeden üniversiteye giriş sınavını kazanmak mümkün mü?? sorusuna lise son sınıf öğrencileri yüzde 48'le ?çok zor' ve yüzde 9,5'le ?mümkün değil' cevabını verirken, lise mezunları yüzde 53'le ?çok zor', yüzde 10,7 ile ?mümkün değil' diyor. Anne-babalar öğrencilerden daha fazla dersaneyi zorunlu görürken, öğretmenlerin görüşleri lise mezunlarının oranlarıyla örtüşüyor. Velilerin yüzde 50'si dersaneye gitmeden ÖSS'yi kazanmayı ?çok zor' bulurken, yüzde 18'i ?dersanesiz mümkün değil' görüşünde. Öğretmenler ise dersanesiz ÖSS'yi yüzde 53,3'le ?çok zor', yüzde 10,1'le ?mümkün değil' şeklinde değerlendiriyor.

Öğrenciler ?okuldaki eğitimin ÖSS'yi kazanmada yetersiz kalması' düşüncesiyle (yüzde 77) dersaneye gittiğini belirtirken, dersanedeki eğitimi ?her bakımdan okuldakinden daha kaliteli' buluyor. Lise son sınıf öğrencileri dersane eğitimini yüzde 44'le daha kaliteli bulurken, bu oran lise mezunlarında yüzde 65'e kadar yükseliyor. Öğrenciler ?dersanede sadece sınav tekniği öğretiliyor' görüşüne ise katılmıyor.

?Dersaneyi mi yoksa okulu mu seviyorsunuz?? sorusuna ise öğrenciler ?her ikisini de' cevabını veriyor, ancak ?sadece okulu' diyenler dersaneden yüksek çıkıyor. Lise son sınıf öğrencileri yüzde 23, lise mezunları ise yüzde 28,5'le dersaneyi sevdiğini belirtirken, son sınıf öğrencileri yüzde 20, mezunlar ise yüzde 21,5'le okulu daha çok sevdiğini ifade ediyor.

Araştırmayı yapan ekipten Başbakanlık eski Müsteşar Yardımcısı Ömer Kayır, dersanenin okulu ikame eden bir kurum seviyesine yükseldiğini vurgulayarak, öğrencilerin dersane sevgisinin bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Dersanelerin sınavlara hazırlık, rehberlik hizmetleri ve hatta sosyalleştirme fonksiyonlarıyla hizmet verdiğini anlatan Kayır, dersanelerin öğretmenlerden öğrencilere ve velilere kadar eğitimin tüm taraflarınca işlevleri kabul edilmiş kurumlar olduğunu kaydetti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber