Yargıtay: 900 YTL ile İstanbulda geçinilir

Haber Giriş : 10 Nisan 2005 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, eşinden boşanan ve 900 YTL maaşla İstanbul'da yaşayan kadına, nafaka verilmesinin yerinde olmadığı sonucuna vardı.

Yargıtay, İstanbul'da tek çocukla yaşayan ve 900 YTL geliri olan bir kadının 'yoksul' olmadığına karar verdi. Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, eşinden boşanan ve 900 YTL maaş alan kadına, yoksulluk nafakası verilmesinin yerinde olmadığı sonucuna vardı. Beyoğlu 2'nci Aile Mahkemesi, İstanbul'da yaşayan Esma Akın ve Murat Akın çiftinin açtıkları dava sonunda boşanmalarına karar verdi. Boşanma konusunda ihtilaf yoktu ancak nafakanın belirlenmesi ve çocuğun babası ile nasıl görüşeceği konusunda sorun yaşandı.

Esma nafaka istiyor ancak Murat kabul etmiyordu. Murat gerekçe olarak da eşinin çalışıyor olmasını ve 900 YTL maaş almasını gösteriyordu. Aile Mahkemesi Murat'ın, nafaka ödemesine karar verdi. Mahkeme aynı zamanda babası ile çocuğunun sadece cumartesi günleri belirli saatlerde anne gözetiminde görüşmesi gerektiğine hükmetti.

BU PARA GEÇİNDİRİR

Murat, Aile Mahkemesi'nin kararını; nafaka, çocuğu görüşme saatlerinin sınırlı tutulması ve görüşmenin annenin gözetiminde yapılması gibi nedenlerden dolayı temyiz etti.

Temyiz incelemesini Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi yaptı. Daire, Aile Mahkemesi'nin kararını öncelikle nafaka yönünden inceledi. Bu inceleme sonunda İstanbul'da 900 milyon maaş alan bir kadının çocuğu ile birlikte geçinebilecekleri sonucuna vardı. Bu görüşü savunan Daire, Murat'ın Esma'ya yoksulluk nafakası ödemesinin yerinde olmadığına karar vererek yerel mahkemenin kararını bu yönüyle bozdu.

GÖZETİM KALKTI

Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, Beyoğlu Aile Mahkemesi'nin kararını incelerken baba ile çocuğunun sadece cumartesi günleri, belirli saatlerde ve anne gözetiminde görüşmesinin yasaya uygun olmadığını karara bağladı. Yerel mahkemenin kararını bu nedenle de bozan Daire'nin kararında şöyle denildi:

"Velayet hakkı kendisine verilmeyen taraf (baba) ile küçük arasında ilişkinin amacına uygun baba - evlat ilişkisini gerçekleştirebilecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Baba ile küçük arasında her hafta cumartesi günü kişisel ilişki tesisi ve kişisel ilişkinin anne gözetiminde yapılması koşulu doğru değildir. Mahkemece ayın belirli hafta sonları milli ve dini bayramlarda daha uzun süreli ve koşulsuz olarak kişisel ilişki düzenlemesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru bulunmamıştır."

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber