Belediyenin Kürtçe şartına bakanlık incelemesi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Temmuz 2011 11:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ferit ASLAN

İÇİŞLERİ Bakanlığı, işe alınacak işçilerde resmi dil Türkçe'nin yanı sıra 'Kürtçe' veya başka bir yerel dil bilme şartı getiren Diyarbakır'ın Sur Belediyesi hakkında inceleme başlattı.Bakanlıkça savunması istenen Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş, "Hizmet alımı yaptığımız firma ile imzaladığımız protokol anayasaya aykırı değil. Nasıl bazı hizmetlerde İngilizce, Fransızca ve Almanca bilme şartı konuluyorsa, hizmet için de söz konusu dillerin şart olarak aranması anayasaya aykırı değildir. Çok dilli belediyecilik hizmetlerine devam edeceğiz" dedi.

İçişleri Bakanlığı müfetişleri, Diyarbakır Sur Belediyesi ile hizmet alımı yaptığı mütteahit firma arasında imzalanan protokolde, işe alınacak elemanlarda Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe başta olmak üzere bir yerel dil bilme şartını getirmesi üzerine inceleme başlattı. Belediye başkanı Abdullah Demirbaş'a gönderilen yazıda, "Belediyenize alınacak işçiler için Kürtçe bilme zorunluluğu getirdiğiniz iddiasına ilişkin olarak yazılı ifadenizi, varsa ilave edeceğiniz bilgi ve belgelerle birlikte en geç 7 gün içinde göndermeniz gerekiyor" denildi.

BAŞKAN DEMİRBAŞ: ANAYASA'YA AYKIRI DEĞİL

İncelemeye tepki gösteren Başkan Demirbaş, belediyelerin hizmet sunan yerler olduğunu, dolayısı ile hizmetin daha verimli ve etkili olabilmesi için halka onun dili ile hizmet edilmesi gerektiğini ve bunun da anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Belediye Başkanı Demirbaş, bazı hizmetlerde işe alınacak kişilerde İngilizce, Fransızca ve Almanca bilme şartı getirildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Biz hizmet verdiğimiz halkın dilini bilecek olan kişilerle daha verimli çalışacağımıza inandığımız için resmi dil olan Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe, Zazaca, Ermenice, Süryanice gibi bir dil bilme şartını koyduk. Bu Anayasaya aykırı değildir. Eğer bu Anayasaya aykırı ise Anayasanın kendisi eşitsizdir. Biz nasıl Avrupa Birliği ile ilgili bir birime yabancı dil bilme zorunluluğu getiriyorsak, hizmet konusunda da yerel dil bilme zorunluluğu getirmek kadar doğal bir şey olamaz. Bu tür yaklaşımları hukuki bulmuyorum. Bir an önce hükümet, çok dilli çalışmalar üzerindeki soruşturmaları sonlandırmalıdır."

İMZALANAN PROTOKOLDE NE DİYOR?

Sur Belediyesi ile hizmet alımı yaptığı mütteahit firma arasında düzenlenen protokolün incelemeye konu 5'nci maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

"İlçe sakinlerimizin büyük çoğunluğu resmi dilimiz Türkçe'yi konuşamamakta, konuşulanı anlayamamaktadır. Bu durum hizmetlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Hizmetlerimizi sunarken halkımızla daha etkili iletişim kurabilmek için, günlük yaşamda kullandıkları Kürtçe (Kurmanç-Zazaki), Süryanice, Ermenice ve Arapça dillerinden en az birini iyi derecede konuşan çalışanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için hizmet alımında çalıştırılacak personelin resmi dilimiz Türkçe ile birlikte hizmet ve iletişim dili olarak Kürtçe (Kurmanci-Zazaca), Süryanice, Ermenice ve Arapça dillerinden en az birini daha iyi derecede konuşabilmeleri gerekmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber