Kansızlık erkeklerde daha tehlikeli

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Eylül 2011 08:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Kadınlarda kansızlık sık yaşanılan ve telafisi mümkün bir rahatsızlık ama erkeklerde seyrek restlanır ve çoğu zaman önemli bir başka hastalığın habercisidir

Özellikle 15-20 yaş dönemindeki genç kızlarla, sık doğum yapan genç hanımlarda, bilhassa demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi ile sık karşılaşırız ve bu bizi pek şaşırtmaz. Nedeni de genç kız ve hanımların periyodik dönemlerle hamileliklerde kaybettikleri demiri zamanında ve yeteri kadar yerine koyamamalarıdır. Vejetaryen hanımlarda (hele bir de sık sık bilinçsizce diyet yapıyor veya yeteri kadar et yemiyorlarsa) kansızlık kaçınılmaz bir neticedir.

Ama erkeklere gelince durum farklıdır. Kansızlık erkeklerde seyrek rastlanan bir sorundur ve çoğu zaman önemli, ciddi, tehlikeli bazı hastalıklara işaret eder.

Herhangi bir yaşta ama özelikle orta ve 50'li yaşlarda erkeklerde demir eksikliğine bağlı kansızlık akla önce kanser ya da gizli kanama gibi bir problemi getirir. Ayrıca böbrek yetmezliği gibi kronik bazı sağlık sorunlarında da kansızlık sık görüldüğünden kronik hastalıklar yönünden de araştırmalar yapılır. Özellikle ülser, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, hemoroit, kolit ve bazen de kolon kanseri nedeniyle oluşan ve pek de dikkati çekmeyen kanamalar kansızlığa yol açabilir. Gözden kaçan romatizmal bir hastalık, kronik bir iltihabi problem de kansızlıkla neticelenebilir.

KİLO KAYBINA DİKKAT

Kısacası, erkeklerde kansızlık sorunu ile karşılaşıldığında dikkatli ve özenli bir araştırma yapmak şarttır. Özellikle kilo kaybı da varsa çok daha dikkatli olmak gerekir.

Kansızlığın, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, ufak çabalarda nefes nefese kalma ve çarpıntı problemi yaşama, uyku eğilimi ya da uykusuzluk, unutkanlık, saç ve tırnak sorunları, cilt solukluğu gibi işretleri olduğunu bir kenara not etmenizde fayda var.

BİR BİLGİ

Sağlık sorunu sadece bedensel olmayabilir

Sağlık sorunları ile ilgili telaş ve takıntı durumlarına özellikle 35-55 yaş aralığındaki kadınlarda sık rastlanıyor. Bu hassasiyet dozunda tutulabilirse aslında iyi bir şey. Çünkü pek çok sağlık sorununun erken dönemde yakalanmasına yardımcı olabiliyor. Ne var ki takıntı haline geldiğinde iş değişiyor. Elinde reçeteler, tomar tomar tahliller ve röntgen filmi dosyalarıyla doktor doktor gezen bir kadın profili ortaya çıkıyor. Sağlık sorunlarının her zaman bedensel kaynaklı olmayabileceği, ruhsal nedenlerle hatta bazen sadece basit bir takıntı sebebiyle de kendinizi hasta ya da kötü hissedebileceğinizi unutmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber