MEB'de koordinatör müdürlükler var fakat mevzuat dayanağı yok

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Şubat 2012 08:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB'de Dayanaksız Mevzuat

MEB tarafından 1999 yılında ?eğitim kurumlarının, millî eğitimin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda işlevlerini yürütürken birbirlerini tamamlaması ve bir bütün oluşturması; bu kurumlara öğrenci alınacak çevrelerin belirlenmesi; nüfusu az ve dağınık olan yerlerde merkez okulların oluşturulması; eğitim kurumlarındaki eğitim personelinin, fizikî kapasitenin, ders araç ve gerecinin ortak, etkili ve verimli kullanılması; okulun iç ve dış öğeleri ile yerel yönetimler, özel sektör ve gönüllü kuruluş temsilcilerinin eğitim yönetimi ve karar süreçlerine katılımı ile katkılarının sağlanması; okulun çevre ile bütünleştirilerek çevrenin övünç kaynağı hâline dönüştürülmesi ve akademik çevre ile okulun her alanda iş birliğine teşvik edilmesi; böylece eğitimde kalitenin yükseltilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasına imkân verecek eğitim bölgeleri ve eğitim kurullarının oluşturulmasına ilişkin temel ilkeleri, yönetimi, işleyişi ve işlevlerini düzenlemek? amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bölgeleri ve Eğitim Kurulları Yönergesi Yayımlandı.

Yayımlandığı Tebliğler Dergileri ise,

Tebliğler Dergisi: KASIM 1999/2506

Ek ve Değişiklikler:

1) NİSAN 2005/2571 TD

2) ARALIK 2006/2591 TD

şeklindedir.

Her mevzuatın olduğu gibi bu mevzuatın da bir dayanağı olması gerekiyordu.

Dayanak

Madde 3- (1) (Değişik ARALIK 2006/2591 TD) Bu Yönerge, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve 3797 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar bölümüne baktığımızda;

Madde 4- (1) Bu Yönergede geçen;

d) Koordinatör Müdür: Eğitim bölgesinin yönetimi amacıyla; eğitim bölgesinde yer alan kurumların müdürleri arasından ilgili Yönetmelikte belirtilen usûlle görevlendirilen müdürü,

İfade eder.

Cümlesi var. Fakat ortada ilgili yönetmelik yok;

Nasıl ve neden mi?

1999 yılında atıf yapılan yönetmelik

23 Eylül 1998 tarih ve 23472 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik?

O yönetmelikte

"Eğitim Bölgeleri

Madde 37- Bu Yönetmelik kapsamındaki kurumlara öğrenci alınacak çevrelerin belirlenmesi: eğitim kurumlarının, milli eğitimin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda birbirlerini tamamlamalarına imkan veren eğitim kampüslerinin oluşturulması: tüm eğitim kurumları ile eğitim kaynaklarından ortaklaşa yararlanmaya fırsat verilmesi; nüfusu az ve dağınık olan yerleşim birimlerinde merkez okullarının oluşturulması; okulun iç ve dış öğeleri ile sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcilerinin eğitim yönetimi ve karar süreçlerine katılımı ile katkılarının sağlanması gibi amaçlara imkan verecek eğitim bölgeleri ve kurulları oluşturulur.

Eğitim bölgeleri, bölgede yer alan en üst tipteki kurumların müdürleri arasından valiliğin teklifi üzerine Bakanlıkça görevlendirilecek bir koordinatör müdür tarafından yönetilir. Eğilim bölgelerinin yöneliminde eğilim kurulları, danışma organı olarak yer alır.

Eğilim bölgeleri ve kurullarının oluşumu, yönelimi, işleyişi ve işlevleri ile eğitim kurullarına ilişkin esas ve usuller yönerge ile düzenlenir.

Bu Yönetmelik kapsamında bulunan her kademedeki yönetici, görevini bulunduğu kurumun yer aldığı eğilim bölgesi yönetimiyle koordineli olarak yürütür."

İfadeleri var.

yönergenin eskisinde yönetmelik var

Yönergede değişiklik yapıldıktan sonra da;

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

EĞİTİM BÖLGELERİ VE EĞİTİM KURULLARI YÖNERGESİ

Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Kasım 1999 Sayı: 2506

Değişikliğin Yayımlandığı Tebliğler Dergisi Tarih: Nisan 2005 Sayı: 2571

Madde 3- Bu Yönerge, 23 Eylül 1998 tarih ve 23472 Sayılı Resmî Gazetede Yayımlanan ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik? hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Şeklinde dayanak koyularak 1998 yönetmeliğine atıfla aynı yönde düzenleme yapılmış.

Gelinen noktada ise bu konuda bir düzenleme yok. Yani o günden sonra düzenlenen Yönetici Atama Yönetmeliklerinde sadece yönetici atamanın yada atamamanın formülleri aranırken bu husus unutulmuş.

Şu anda koordinatör müdürlükler var fakat mevzuat dayanağı yok.

Hazır konu mevzuat düzenlemesine gelmişken liselerimizde halen 1989 yılında yürürlüğe giren ve sadece 1991'de değişiklik yapılan;;

Ortaokul Ve Orta Öğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim Ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik

Yürürlüktedir.

Ve bu yönetmelikte değişen duruma rağmen; Ödevlerin Sayfa Sayısı

?Madde 17- Ödevlerin ortaokulda 7, lise ve dengi okullarda 15 sayfadan fazla olmamasına özen gösterilir.

Ödevlerin mürekkeple ve el yazısı ile yazılması esastır. Ancak, özelliği olan derslerde daktilo veya kurşun kalemle de yazılabilir.?

Hükümleri var. Bu hükme göre halen öğrencilerimize elle yazı yazdıran öğretmenlerimiz var.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber