Strateji GfK'nın Temmuz 2003 "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasında, halkın geleceğe iyimser bakma oranının Nisan ayına göre yüzde 20 gibi bir artış göstererek yüzde 70'lere yükseldiği ortaya çıktı.

Haber Giriş : 01 Eylül 2003 18:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Strateji GfK'nın Temmuz 2003 "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasında, halkın geleceğe iyimser bakma oranının Nisan ayına göre yüzde 20 gibi bir artış göstererek yüzde 70'lere yükseldiği ortaya çıktı.


Dünyanın 6., Avrupa'nın da 4. büyük araştırma kuruluşu olan GfK Türkiye bünyesinde faaliyet gösteren GfK Strateji Şirketi'nin Temmuz 2003 "Türkiye'nin Nabzı" araştırması son yılların en iyimser sonuçlarını içeriyor. İyimserlik Nisan 2003'e göre yüzde 20 artış gösterirken, görüşülen kişilerin yüzde 70'i önümüzdeki bir yıl içinde ülkedeki ekonomik koşulların daha iyiye gideceği düşüncesinde.

Araştırma nasıl yapıldı

Strateji GfK, "Türkiye'nin Nabzı" araştırmasını 13 Temmuz-25 Temmuz 2003 tarihleri arasında Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Samsun, Trabzon ve Zonguldak gibi Türkiye'nin tüm bölgelerini kapsayan toplam 20 ilde gerçekleştirildi. Görüşmelerin yüzde 67'si kentsel yerleşim birimlerinde, yüzde 33'ü ise kırsal yerleşim birimlerinde yapıldı ve 18 yaş ve üstü toplam bin 688 kişiyle görüşüldü.

'Herşey çok daha iyi olacak'

Araştırmadan elde edilen cevapların değerlendirilmesinden, sosyal güvence, insan hakları, adalet sistemi gibi genel sosyal koşullar konusunda iyimserlik havasının ağır bastığı sonucu ortaya çıktı. Görüşülen kişilerin yüzde 70'e yakın bir bölümü "gelecek bir yıl içinde ülkedeki genel sosyal koşulların daha iyi olacağını" düşünüyor. Ayrıca, "memleketin gidişatının iyi olduğunu" düşünenlerin oranında yaklaşık yüzde 12'lik bir yükseliş söz konusu.

İşsizlik endişesi oranında üç ay öncesine göre bir düşüş olsa da bu kaygıyı taşıyanların oranı hem çalışanlar hem de Türkiye genelinde yüzde 60'ı buluyor.

'AK Parti Hükümeti'nden memnunuz'

Araştırmadan, AK Parti Hükümeti'nden memnun olanların artmaya başladığı sonucu da çıktı. Hükümetten memnuniyet, seçim sonrası yüzde 50-55 civarında iken, bu oran Nisan ayında yüzde 37'lere kadar gerilemişti. Ancak Temmuz araştırmasında AK Parti Hükümeti'nden memnun olanların oranı yeniden yüzde 48.1'e yükseldi. Memnun olmayanların toplam oranı 33.1 olarak belirlenirken, "ne memnunum, ne değilim" diyenler ile cevap vermeyenlerin oranı yüzde 18.7 olarak gerçekleşti.

Devlet adamlarından memnuniyet artıyor

Araştırmaya göre devlet adamlarından memnuniyet oranı da giderek yükseliyor. Buna göre Başbakan Tayyip Erdoğan'dan memnuniyet oranı Nisan ayından bu yana yüzde 51'den yüzde 56,4'e yükselirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den memnuniyet oranı yüzde 55'ten yüzde 61,8'e yükseldi. En çok memnuniyet duyulan kişi olan Cumhurbaşkanı Sezer'den memnuniyet oranı ise yüzde 72'den yüzde 74.2'ye yükseldi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ten memnuniyet oranı da yüzde 54'ten yüzde 57.1'e çıkarken, CHP lideri Deniz Baykal'dan memnuniyet oranı yüzde 25'ten yüzde 25.5'e yükselebildi. GP lideri Cem Uzan'dan memnun olanların oranı ise yüzde 24'ten Temmuz'da yüzde 21.5'e geriledi.

Yolsuzlukların sorumluları 'eski siyasiler ve bürokrasi'

Araştırmanın, son dönemde Türkiye gündeminin ön sıralarına yerleşen yolsuzlukla ilgili sonuçları da ilginç veriler içeriyor. Görüşülen kişilerin yüzde 85'i yolsuzluklarla ilgili olarak "eski siyasileri" sorumlu tutarken, "büyük işadamları, bazı medya grupları, üst düzey bürokrasi ve yabancı şirketler" de ilk 5'te yer alıyor. "Yeni siyasiler" diyenlerin oranı ise yüzde 52 ile 6. sırada geliyor.

'Başkandan memnunum ama...'

Katılımcıların yüzde 57'sinin belediye başkanlarının çalışmalarından memnun olduklarını belirtmelerine rağmen, aynı adaya ikinci kez oy verme eğiliminin düşük olması dikkat çekti. Ankara'da seçmenlerin belediye başkanın memnuniyet oranı yüzde 68. Bu oran İstanbul'da yüzde 66, İzmir'de ise yüzde 65'e düşüyor.

Buna rağmen aynı başkana tekrar oy verme eğilimi ise yüzde 39'da kalıyor. Görüşülen kişilerin yüzde 41'i gelecek seçimde tercihinin farklı olabileceğini belirtiyor.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber