DES'ten özel okullara teşvik paketine destek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2012 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES), Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirmeyi planladığı ?özel okullara teşvik' reform paketini desteklediğini açıkladı. DES, özel okullara yapılacak teşvikle öğretmen açığının da kapanacağına dikkat çekti.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, ?özel okullara teşvik' reform paketini desteklediklerini söyleyerek, ?4+4+4 kademeli eğitim modeliyle birlikte özel okulların önündeki engeller kaldırılmalı, teşvikler getirilmeli, eğitimde lokomotif güç olarak kullanılmalı ve tüm okullar içindeki payı yüzde 2'lerden 10'lara yükseltilmelidir.? dedi.

4+4+4 kademeli eğitim modeliyle birlikte özel okullara öğrenci başına devlete olan toplam maliyeti oranında, bin 500 TL civarlarında ödeme yapılacak olmasının Türk özel okulculuğunu dünyadaki çağdaş ülkeler seviyesine çıkaracağını söyleyen Avcı, ?Ücretsiz ders kitabı politikasında olduğu gibi öğretmenlerin ve başarılı yoksul ailelerin çocuklarına öncelik verilerek özel okullarda okutulabilir. Devlet, özel okulların elektrik, su yakacak giderlerini ve özel okullardan alınan vergileri sıfırlayarak yahut çok aşağılara çekerek, özel okul yapmak isteyen müteşebbise okul arsasını bedava vererek özel okulculuğu desteklemeli. Böylece; eğitimde fırsat eşitliği, atanamayan öğretmenler ve nitelikli eğitim gibi birçok sorunun milimize edilmesi de sağlanmış olur.? diye konuştu.

"300 BİN ATANAMAYAN ÖĞRETMENİN YÜZÜ GÜLER"

Türkiye'nin önemli sıkıntılarından birisi olan ve sayıları 300 binlere dayanan ?atanamayan öğretmenler' sorununun da bu yöntemle çözülebileceğini söyleyen Avcı, ?4+4+4 kademeli eğitim modeli 130 bin yeni öğretmenin atanmasını sağlayacak. Öte yandan özel okullarımız şu an yarı kapasiteyle çalışıyor. Bu reformla birlikte özel okullarda takriben 100 bin civarında öğretmen istihdam edilebilir. İhtiyaç fazlası branşlardaki öğretmen adaylarına bir sene eğitim verilerek ihtiyaç duyulan branşlarda çalışmaları sağlanabilir. Gençlerimizin işsizliğe, umutsuzluğa mahkûm edilmemesi için hızla adımlar atılmaya başlanmalı.? şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'DE ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ AVRUPADAN YÜKSEK"

Özel okul sahiplerini, eğitimi kâr sağlayan bir sektör olarak algılamakla, öğretmenlere düşük maaş vermekle ve okul ücretlerini yüksek tutmakla eleştiren Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den ülke gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun bir özel okul politikası oluşturmasını istediklerini söyledi.

Avcı, ?Türkiye'de özel okul ve kolejlerde bir öğrencinin ücreti 12 bin ile 65 bin TL arasında değişiyor. Milli geliri 20 bin doların üzerinde olan Amerika ve Avrupa ülkelerinde bu rakam 6?8 bin dolar düzeyinde. Ülkemizde özel okul, kolej ve vakıf üniversitelerinin ücretleri çok fahiş. Bu yetmiyormuş gibi birçok eğitim kuruluşunun, ücretlere enflasyon oranlarının üzerinde zam yapması, ailelerin bütçelerini alt üst ediyor ve enflasyon hedeflerini de zora sokuyor. Özel okul ve kolej ücretlerinin mevzuat gereği, okulun bulunduğu ildeki enflasyon rakamlarının dikkate alınarak belirlenmesi gerekiyor.? açıklamasında bulundu.

Öğretmenlerin özel okullarda, özel eğitim kurumlarında ve dershanelerde çok düşük ücretlere çalıştırılmasına karşı olduklarını ifade eden Avcı, ?Özel okullarla ilgili yasal mevzuata göre özel okul öğretmenlerine devlet okullarındaki öğretmenlerden düşük ücret verilemez. Fakat birçok öğretmenimiz özel okullarda, özel eğitim kurumlarında ve dershanelerde asgari ücretle çalıştırılıyor. Kendilerine örgütlenme ve sendika hakkı da tanınmıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ?özel okullara teşvik' reform paketinde öğretmen arkadaşlarımızın ücretleri ve sendika hakkı konusunda da düzenleme yapmasını bekliyoruz.? açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber