Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. Yıl Dönümü

Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, "Gelibolu, yaygın bir şekilde Yeni Zelanda'nın tek kimliğinin doğuşu ve milliyete doğru giden yolda önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2012 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Guy, Çanakkale Kara Savaşları'nın 97. yıl dönümü anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda yapılan 'Şafak Ayini' törenindeki konuşmasında, Gelibolu Yarımadası'nın kutsal topraklarında, Hükümet ve Yeni Zelanda halkı adına hitap etmenin kendisi için bir şeref olduğunu söyledi.

"Kutsal mekan"ın birçok Yeni Zelandalı ile ilişkili olabilen bir kavram olduğuna işaret eden Guy, "Maori kültürü, toprağı, canlı bir varlık, halk ve arazi olarak algılar" diye konuştu.

Guy, törene katılan Avustralya Başbakanı Julia Gillard'a hitaben, "Başbakan Gillard, Yeni Zelanda Parlamentosu'na geçen yıl 16 Ocak'ta yaptığınız konuşma sırasında 'Avustralyalı'nın ve Yeni Zelandalı'nın kanının döküldüğü her yerde, toprak kutsaldır' sözlerinizden biz de sizi anımsamaktayız" dedi.

Bakan Guy, Gelibolu'nun bütün Yeni Zelandalılar için kutsal bir yer haline geldiğini ifade ederek, "Askerlerimizin ve kayıplarımızın cesareti ve hemen bir yüzyıl öncesinde onların burada maruz kaldıkları zorluklar, canlı bir biçimde tarih kitaplarımıza geçmiş ve ulusal ruhumuza kazınmıştır. Gelibolu, Yaygın bir şekilde Yeni Zelanda'nın tek kimliğinin doğuşu ve milliyete doğru giden yolda önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir" diye konuştu.

"Bu mücadelenin insan kaybı ve batı cephesindeki savaş, küçük ülkemizde dokunulmamış hiçbir topluluk bırakmadı" diyen Guy, şöyle konuştu:

"Anılar halen her köyün, ülkenin topraklarının her bir köşesinde duruyor. Onların üzerinde dağlanmış adlarının uzun listeleri, bizim genç Yeni Zelanda toplumunun kanlı çatışmadan bıraktığı derin yara izlerinin bir kanıtıdır. Ancak bu dehşet verici kısımda söz ettiğimiz gibi, Gelibolu savaşının silahlı erlerinin 1915'te hayal edebildiğinden daha olumlu gelişmelerin de bir başlangıç noktası olduğu aklımızdadır."

-"Hiç kimse bize bunun böyle olacağını söylemedi"-

Nathan Guy, "bugün Türklerin cömertliği, misafirperverliği ve bu yıl dönümünü gerçekleştirmede gösterdikleri kayda değer destekleri için yaptıkları ev sahipliği sayesinde içtenliklerini sürdürmek adına bu fırsatı değerlendirmek istediklerini" bildirdi.

"Sizlere, egemen topraklarınızdaki kutsal yerlere ulaşma imkanı verdiğiniz ve burayı koruduğunuz için ayrıca minnettarız" diyen Guy, "Ne var ki burası Türkiye'den dünyanın yarısı kadar uzakta olan bizler için de ayrıca özel kalmaktadır" ifadesini kullandı.

Guy, durmaksızın süren ateş altında, birçok insanın hududa bile gelemeden vurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Hayatta kalan birlikler, hemen sonrasında acımasız bir şekilde yaralılar ve ölülerle dağılmış kıyıda kendilerini hareketsiz halde bırakılmış olarak buldu. Yeni Zelandalı şair Alistair Te Ariki Campbell şöyle yazdı: 'Yola çıktığımızda gözlerimizde parlayan maceranın ışığı o gün tükendi. Çiftliklerdeki, madenlerdeki, şehirlerdeki, halk okullarındaki genç adamlarla biz, geniş kan bataklıklarında ve yaralı bedenlerimizle öldük. Hiç kimse bize bunun böyle olacağını söylemedi'. Kayalık ve çukurlarda savaşmaya çalışanlar, önlerindeki yeri Türk savunmasının öfkesi kadar düşmanca buldular. Askerlerin memleketlerinden gelen mektuplar, sekiz ay boyunca Gelibolu'da katlandıkları yoksunluklarda engele takılmıştır. Yiyecek ve su sıkıntıları, hava şartları, kaynaşan sinekler, güçten düşürücü hastalıklar, keskin nişancılar ve topçuların durmak bilmeyen yaylım ateşleri insanların sığ siperlerindeki dostlukların sığındıkları yerlerdi."

-Yeni Zelandalılar Türklere saygı duyuyor-

Bakan Guy, Yeni Zelanda askerlerinin, kendi ülkesini savunmada mücadele veren Türklerin cesaretlerinden ve askeri yeteneklerinden ötürü onlara büyük saygı duyduğunu bildirdi.

Savaştan sonra, Gelibolu'daki uzlaşmanın yolunu açan tümen komutanı ve daha sonraki zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Mustafa Kemal'in savaş alanında sarf ettiği yüce sözlerinin Wellington'a geri dönerken Yeni Zelandalıların kulaklarında yankılanmaya devam ettiğini ve hiçbir zaman unutulmayacağını dile getiren Guy, "Her iki cephedeki acı ve kayıpları hatırlamak için, uluslararasındaki farklılıkların savaşa gerek kalmadan çözülebileceği bir dünya için çalışmaya kendimizi adamamıza izin verin. İşte bu, burada savaşan ve hayatını kaybeden insanlarımızı en şekilde onurlandırmanın yoludur" şeklinde konuştu.

Şafak törenine Türk Silahlı Kuvvetleri adına katılan iki subay, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Çanakkale Savaşları'nda yaşamlarını yitiren yabancı ülke askerlerinin ailelerine yönelik sözlerini Türkçe ve İngilizce olarak okudu.

Tören, iki dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve alana çelenklerin konulmasıyla sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber