GAP'ı gaptırıyoruz!

Haber Giriş : 06 Haziran 2005 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Türk Rüyası: GAP' isimli rapor hazırlayan ATO'ya göre projedeki gecikme bir çok sorunu da beraberinde getiriyor. Rapora göre sulu tarıma geçilememiş olması bölgeyi çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor

ANKARA Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan ?Türk Rüyası: GAP' raporunda, projenin ağır aksak ilerlediği ve bölgenin tuzlanma, erozyon ve kanalizasyon tehdidi altında olduğu ileri sürüldü. Raporda, 9 ili kapsayan bölgesel kalkınma projesi GAP'ın, 35 yılda tamamlanamadığı vurgulanarak, bugüne kadar 16 milyar dolar harcanan projenin bitmesi için, 16 milyar dolara daha ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.

2040'TA ANCAK BİTER

RAPORA göre, projenin tamamlanma tarihi olarak 2010 yılı öngörülmesine karşın, her yıl 30 bin hektar alanın sulamaya açıldığı dikkate alındığında, sulama yatırımlarının 2040 yılında tamamlanması ancak mümkün olabilecek. Projede, 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali ve 1.7 milyon hektarlık sulama sistemi yapımı öngörülmekteydi. Bugün nakdi gerçekleşme yüzde 52 oranına ulaşmasına karşın, 35 yılda sadece 13 baraj, 7 hidroelektrik santrali tamamlandı.

SULAMA AĞIR AKSAK

PROJE tamamlandığında 1.7 milyon hektarlık alanın sulanması planlanırken, sulama projelerinin sadece yüzde 13'ü gerçekleştirilerek sulamaya açıldı. Sulama projelerinin yüzde 7'si inşa halinde, yüzde 25'i ihale aşamasında, yüzde 55'i ise planlama aşamasında bulunuyor. Rapora göre, GAP'taki gecikme büyük yatırımları aksatırken, bunun diğer alanlara da olumsuz yansımaları ortaya çıktı.

GAP GÖÇÜ DURDURMADI

RAPORA ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, 35 yıldır yapımı devam eden projenin yavaş ilerlemesi nedeniyle çok sayıda sorun ortaya çıktığını belirterek, ?Türk rüyası GAP, kabusa dönüyor' dedi. İşsizliğe çare olması beklenen projenin gecikmesi nedeniyle göçün bir türlü önlenemediğinin de altını çizen Aygün, ?İşsizlik ve gelir dağılımını düzeltmek için Türkiye bütün gücünü ve kaynaklarını bu projeye ayırmalıdı' dedi.

iŞTE GAP'TA YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR

RAPORA göre, GAP'ta gerçekleştirilen sulama projeleri tarımda umulan gelişmeyi sağlayamadı. Uzun yıllar sulu tarım yapılmamış alanlarda drenaj sistemi büyük önem taşıdığı halde yeterli drenaj kanalının olmaması bölgeyi çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Bugüne kadar sadece 6 bin hektarlık alanda drenaj çalışması tamamlanabildi. Yapılan çalışmanın yavaşlığı ve taban suyunun etkilediği arazilerin artması göz önüne alındığında, tuzlanma sorununun kısa sürede çözümü mümkün görünmüyor. Tuzlanmanın yanında bölgenin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorun erozyon. Ayrıca Atatürk Barajı gölü ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya. Göl havzası hızla kirleniyor. Rapora göre, proje geciktikçe başka illere göçün de önü alınamadı. Bölgenin aldığı göç sayısı 9 bin 449 iken göç verdiği insan sayısı 219 bin 339'u buldu.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber