Tarlalar tarihi yok ediyor

Ankara'nın Polatlı ilçesi Yassıhöyük köyünde Frig medeniyetinin Başkenti Gordion'da kazı çalışması yürüten uzmanlar, bölgede bulunan tümülüsler ve höyüklerin maalesef tarlalarla tamamen çevrildiği, böylelikle tarihin yok olduğu uyarısında bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2012 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pennsylvania Müzesi uzmanı Ayşe Gürsan Salzmann ve Pennsylvania Müzesi Arkeobotanik Uzmanı Dr. Naomi Miller, bölgenin tarihteki eko sistemi ve korunmasına ilişkin sunum gerçekleştirdi. Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Pennsylvania Müzesi uzmanı Ayşe Gürsan Salzmann, Polatlı'nın Yassıhöyük köyünde bulunan Frig medeniyetinin başkenti Gordion ören yerinde yürütülen arkeolojik, botanik ve koruma çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdiklerini söyledi. Ayşe Gürsan Salzman, "Kaygımız şu: Gordion'da bulunan tümülüsler ve höyükler maalesef tarlalarla tamamen çevrilmiş ve tarlalar bunların üstüne çıkmış durumda. Bu durumda biz tarihi kaybetmiş oluyoruz, kaybediyoruz, her gün yüzlerce ve binlerce yıl kaybolmuş oluyor. Ve biz bu tarihi korumak istiyoruz. Onun içinde belediyeyle el ele çalışmak ve bunu durdurmak istiyoruz. Bütün mesele bu." dedi.

Salzman, Gordion'daki tarihin kaybolmaması için yetkilileri bilgilendirdiklerini, Gordion'daki kazının klasik dönem kazısı olmadığı bu nedenle yavaş ilerlediğini, kazılar sonunda büyük binalar, hamamlar, stadyumlar ortaya çıkmayacağını, yapılanın o dönemde bulunan eko sistem ve binaların tesbiti olduğunu, Yassıhöyük'te bundan sonra da kazıların yapılacağını, yapılmaya devam edeceğini dile getirdi.

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, "Bilim adamlarının yapmış olduğu çalışmaları bize aktarmaları Gordion'un aslında nedenli bir dünya kültür mirasını daha derinden kavramamıza katkı sağladı. Yassıhöyük'te kazı çalışmalarının hızlandırılması hususunda taleplerimiz var. 1950'li yıllardan itibaren tek höyükte devam eden çalışmaların arttırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber